Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ВІН ВІДКРИВ НАМ ЗАБУТІ ІМЕНА

З приємної місії розпочав зустріч з читачами, бібліотечними працівниками і волинськими письменниками гість з Києва, відомий літературознавець, прозаїк, журналіст, громадський діяч, виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький...

З приємної місії розпочав зустріч з читачами, бібліотечними працівниками і волинськими письменниками гість з Києва, відомий літературознавець, прозаїк, журналіст, громадський діяч, виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький. Він вручив диплом лауреата премії імені Дмитра Нитченка директору обласної бібліотеки для дітей, члену Національної Спілки письменників України Наталії Гранич. А далі перед присутніми в обласній бібліотеці для дітей були презентовані нові книжки Михайла Слабошпицького “Не загублена українська людина”, “За гамбурзьким рахунком” і перевидана— “Українець, який відмовився бути бідним”. Про їх зміст і героїв розповіли ведуча презентації працівник бібліотеки Ольга Окунєва і сам автор.
“Не загублена українська людина” має підзаголовок — “55 портретів з української діаспори”. Отож, як зазначив Михайло Федотович, він розповів про найкращих людей української діаспори з Канади, США, Австралії, Німеччини, тих, кого особисто знає чи знав. З його розповіді на презентації постали цікаві, живі портрети таких видатних особистостей, як поетеса Наталія Лівицька-Холодна, донька прем’єр-міністра УНР Андрія Лівицького, яка 15 червня 2004 року відзначила вже 102-у річницю свого народження. Як той же Петро Яцик, меценат Міжнародного конкурсу з української мови, який тепер носить його ім’я. Як бізнесмен і невтомний мандрівник Степан Горлач. Як “білий монах”, відомий поет Василь Барка, “галицький лицар” Володимир Кашицький та багато інших. Кожен з цих літературних портретів — це оповідь про те, які талановиті українці, де б вони не опинилися, про невмирущість українського духу і трагізм української долі у світі.
З великим інтересом читаються і книги “За гамбурзьким рахунком” про живого класика української літератури, який і у 80 років пише надзвичайно цікаві твори, Павла Загребельного, і “Українець, який відмовився бути бідним” — про життєвий шлях бідного українця Петра Яцика, що не плакався над долею, а зміг стати одним з найбагатших людей Канади.
Михайло Слабошпицький відповів на численні запитання присутніх. Добре слово про творчість гостя, героїв його документальних книг сказали письменники з Луцька Василь Гей, Василь Слапчук, Надія Гуменюк, Микола Мартинюк, професор ВДУ імені Лесі Українки Луїза Оляндер, власниця і директор книгарні “Руніка” Руслана Лазарєва.
Володимир ЛИС.
Telegram Channel