Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Хай паска сонцем сяє на столі

Волинь-нова

Хай паска сонцем сяє на столі

Великодній хліб — невід’ємний атрибут свята. Хтось купує магазинну випічку, яка нині представлена на полицях на будь–який смак і розмір. Комусь більше подобається готувати її власноруч за традиційними родинними рецептами. А є й такі, хто полюбляє експериментувати, шукати нові ідеї, аби щороку радувати близьких оригінальними домашніми пасочками. Сподіваємось, у  нашій добірці кожен знайде для себе щось цікаве

Класична
Інгредієнти: 500 г борошна, 3 яйця, 200 мл молока, 120 г цукру, 125 г вершкового масла, 200 г родзинок, 5–6 г сухих дріжджів, 2 яєчні білки для оздоблення, ванілін за смаком, 100 г цукрової пудри і кондитерська посипка.
Приготування. Змішайте трохи підігріте молоко з 1 ст. л. цукру і третиною борошна. Додайте в суміш сухі дріжджі і знову все перемішайте. Накрийте опару рушником або харчовою плівкою і залиште в теплі на півгодини. Коли вона збільшиться в об’ємі, її потрібно обім’яти, перемішати ложкою. Відокремте жовтки від білків, розітріть їх з цукром та ваніліном і разом із ще однією третиною борошна додайте до опари. Знову перемішайте тісто. Збийте білки з дрібкою солі у стійку піну й акуратно введіть їх у тісто. Всипте решту борошна, додайте м’яке вершкове масло і вимісіть так, щоб тісто не прилипало до рук. При потребі можна додати борошна. Знову поставте в тепле місце, щоб тісто збільшилося в об’ємі приблизно вдвічі (30–60 хвилин). Тим часом промийте і просушіть родзинки, всипте їх у тісто, примніть руками і залиште на півгодини. Змастіть форму для випічки маслом і заповніть її тістом на 1/3 об’єму, дайте підійти у формі 15–20 хвилин. Випікайте паску в попередньо нагрітій духовці 45–50 хвилин при температурі 150 градусів. Враховуйте, що час випікання залежить від ширини і висоти форми. Щойно паска стане зверху золотистою, перевірте її готовність за допомогою дерев’яної шпажки.
Для приготування білкової глазурі збийте 2 білки і 100 г цукрової пудри. Як тільки глазур стане пишною і буде добре тримати форму, її потрібно нанести на паску і присипати декоративними посипками.

Італійська паска «Панеттоне»
Інгредієнти: 1 л молока, 65 г свіжих дріжджів, 7 яєчних жовтків, 500  г цукру, 1 лимон, 150 г родзинок, 200 г цукатів, 170  г вершкового масла, 100 мл олії, 1–2 ч. л. куркуми, 1 ч. л. кардамону, дрібка солі, 1 яйце для змащування, борошно пшеничне вищого гатунку.
Приготування. За цим рецептом паска виходить пухка й ароматна. Для опари молоко змішати з 70 г розтопленого масла, 2 жовтками, дріжджами, склянкою цукру і склянкою борошна. Накрити рушником на годину, щоб підійшла. Далі додати решту жовтків із сіллю, склянку цукру. Борошно підсипати і вимішувати, поки тісто стане гладким та однорідним і почне відставати від рук, — чим довше місити, тим краще. Наприкінці додати решту масла (розтопленого), олію, цукати, родзинки, цедру і сік лимона, куркуму і кардамон, знову накрити рушником і дати тісту нарухатися.
Форми встелити пергаментом і змастити маргарином, викласти тісто, заповнюючи їх не більш як наполовину. Паска має вирости до країв форми. Верх помазати збитим яйцем. Випікати до золотистого кольору близько години на малому вогні.

 

Віденська
Інгредієнти: 6 яєць, 350 г цукру, 200 г масла вершкового, 50 г свіжих дріжджів, 0,5 л молока, ванілін — за смаком, 1–1,5 ч. л. солі, 1,5 кг борошна, 2 білки, 1 ч. л. лимонного соку, кондитерські прикраси — за власним уподобанням, 150–200г ізюму.
Приготування. Це тісто краще починати робити звечора, а вранці наступного дня додати решту інгредієнтів і пекти паски (або ж навпаки, розчиняти вранці, а ввечері випікати). Рецепт цікавий тим, що не потребує багато часу й уваги — отже, підійде для жінок, які працюють повний робочий день, але все ж хочуть побалувати рідних домашньою паскою.
Молоко трохи підігріваємо і  розчиняємо в  ньому дріжджі. 6 яєць збиваємо з цукром до пишної білої піни. В молочно–дріжджову суміш додаємо тепле розтоплене масло (не гаряче!), вливаємо збиті з цукром яйця, все добре перемішуємо і залишаємо цю суміш на 8–10 годин у теплому місці. Вранці опару перемішуємо і додаємо решту інгредієнтів: сіль, ванілін, просіюємо борошно, всипаємо заздалегідь промиті й обсушені родзинки. Вимішуємо тісто — чим довше, тим смачнішими будуть паски (не менше 30 хвилин). Воно має вийти дуже м’яке, еластичне і блискуче. Готове тісто відразу ж розкладаємо у змащені форми, заповнюючи їх на третину. Накриваємо чистим рушником і залишаємо в теплі для вистоювання на 1,5–2 години. Паски, що підійшли, ставимо у попередньо розігріту до 180 градусів духовку, великі печемо приблизно 40–50 хвилин, середні 30–40 хвилин.
Для глазурі збиваємо з цукром (або цукровою пудрою) 2 охолоджені білки, додаємо трохи лимонного соку. Глазур виходить білосніжна і гладенька. Промазуємо нею верх пасок і за бажанням прикрашаємо кольоровою посипкою.

 

Апельсинова
Інгредієнти: борошно — 300 г, дріжджі сухі швидкодіючі — 1 пакетик, молоко — 150 мл, апельсин — 1 шт., цукор — 100 г, яйце — 1 шт., масло вершкове — 140 г, родзинки — 75 г, мигдаль — 30 г, сіль — за смаком
Приготування. У теплому молоці розчиняємо дріжджі, додаємо трохи борошна, добре перемішуємо. Накриваємо миску чистим вологим кухонним рушником, ставимо в тепло на 1 годину. Великий апельсин очищаємо від цедри і витискаємо сік. В окремій мисці змішуємо борошно, сіль, яйця, розтерті з цукром, і розтоплене масло. Вливаємо апельсиновий сік, дріжджову закваску, ретельно вимішуємо і залишаємо в теплі ще на 1 годину. Родзинки промиваємо, на 5 хвилин заливаємо коньяком (або теплою водою), додаємо в тісто і добре перемішуємо.
Форми для випічки змащуємо маслом або маргарином, на дно викладаємо мигдаль, на третину заповнюємо готовим тістом, накриваємо рушником на 20–25 хвилин, щоб тісто піднялося. Випікаємо паски в розігрітій до 180 градусів духовці близько 45 хвилин. Виймаємо з форми трохи охолодженими. Готову паску прикрашаємо глазур’ю (1 охолоджений білок збиваємо, поступово додаючи півсклянки цукрової пудри). Наносимо глазур на паски і залишаємо підсохнути.

 

Молдавська
Інгредієнти: борошно – 1,3–1,5 кг, вершки молочні — 350 мл, дріжджі — 50 г, яєчні жовтки — 5 шт., дрібка солі, 1 пакетик ваніліну, цукор — 1,5 склянки, масло вершкове — 200 г, прянощі (шафран, аніс, кардамон, кориця) – за смаком; для начинки – 500 г сиру кисломолочного, 1 яйце.
Приготування. В половині теплих вершків розчинити дріжджі, додати по 5 ложок цукру та борошна. Розмішати до однорідності, накрити рушничком і залишити в теплому місці на півгодини. Жовтки збити зі склянкою цукру до піни, всипати ванілін, корицю, сіль. Масло вершкове додати у жовтки і розтерти. Щіпку шафрану замочити у кількох ложках води на 10 хвилин. Насіння анісу та кардамон потовкти у ступці на порошок. Прянощів брати зовсім трошки, щоб не переборщити. Додати їх в опару і старанно перемішати. Невеличкими порціями просіювати борошно і замісити м’яке тісто. Миску притрусити борошном, покласти тісто й залишити в теплому місці на півтори години. Коли підійде, розділити його на 5 рівних частин. Одну частину розкачати в корж за розміром дна форми. З трьох інших зробити джгутики та сплести велику косичку. З останнього шматка сплести маленьку косичку і розрізати її навпіл.
Форму змазати, застелити пергаментом. Викласти спочатку корж, потім розмістити по колу велику косичку, а маленькими косичками розділити поверхню на чотири частини. Приготувати сирну начинку (сир, яйце, трошки ванілі та три ложки цукру добре вимішати), розкласти її у заглиблення та залишити підходити на півгодини. Випікати паску при 180 градусах 40–45 хвилин. Змішати ложку меду з ложкою води і змастити паску, зверху притрусити посипкою.

 

Варшавська
Інгредієнти: 300 г цукру, 300 г вершкового масла, 20 жовтків, 0,5 л молока, 100 г дріжджів, 100 г мигдалю, 100 г родзинок, 100 г цедри апельсина, борошно пшеничне вищого гатунку.
Приготування. 200 г борошна запарити гарячим молоком і добре вимішати, щоб не було грудочок. В охолоджену масу влити розчинені у невеликій кількості молока дріжджі, додати розтерті з цукром жовтки і поставити в тепле місце. Коли розчина почне підходити, додати борошно, влити розтоплене вершкове масло, вимішати і залишити тісто в теплому місці приблизно на годину. Всипати посічений мигдаль, цедру, помиті і висушені родзинки. Все добре вимісити і заповнити тістом змащені жиром і обсипані подрібненими сухарями форми на третину об’єму. Дати ще раз підійти і випікати в гарячій духовці протягом години.

 

Французька
Інгредієнти: 300 г цукру, 300 г маргарину, 5 яєць, 375 г борошна, 15 г розпушувача, 50 г капучино, дрібка солі.

 

Приготування. Розм’якшити маргарин до кімнатної температури (можна у мікрохвильовці), перемішати його з цукром за допомогою міксера або блендера. Відокремити жовтки від білків. До цукру з маргарином по одному додавати жовтки: спочатку один — перемішати, потім другий — і так усі п’ять. Поступово всипати просіяне борошно, перемішати, щоб вийшла однорідна маса. Додати розпушувач, дрібку солі, капучино. Окремо збити білки близько 10 хвилин, щоб вийшла стійка піна, і ввести їх в основну масу.
Духовку розігріти до 180°C. Змастити форму вершковим маслом і викласти тісто не більш як на половину висоти форми. Залишити на півгодини, щоб нарухалося. Випікати 50 хвилин при 180°C.

 

Зверніть увагу!
Всі продукти для замішування паски (крім білків для глазурі) необхідно заздалегідь (як мінімум за годину) дістати з холодильника.
Здоба любить тепло, тому при її приготуванні слід уникати протягів.
Дуже важлива консистенція тіста: воно має бути не надто рідким і не загустим, при різанні ножем тісто не повинно до нього прилипати.
Готуйте з хорошим настроєм — і все обов’язково вдасться.

 

Добірку «Господарські секрети» підготували Сергій НАУМУК та Олена ХАРЧУК

 

Telegram Channel