Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ТАК ЗВАНІ РІВНІ МОЖЛИВОСТІ...

«Вибори-2004 — рівні можливості», — такою була тема семінару для редакторів комунальних засобів масової інформації...

«Вибори-2004 — рівні можливості», — такою була тема семінару для редакторів комунальних засобів масової інформації, організованого управлінням у справах преси та інформації облдержадміністрації у чудовому санаторії «Пролісок».
Втім, редактори газет до цього уже встигли на практиці переконатися, наскільки недолугий «Закон про вибори президента України» по відношенню до ЗМІ, і як важко працювати журналістам в нинішніх умовах. Зокрема, чи можна забезпечити рівні умови при проведенні передвиборної агітації кандидатам на пост президента, якщо серед них є діючий Прем’єр-міністр, народні депутати і особи, які не займають посад в органах влади? Перші мають право оприлюднювати інформацію про свою діяльність в органах державної влади, і тим самим їм забезпечено ширший доступ до ЗМІ. Різні й фінансові можливості у кандидатів: у кого більший виборчий фонд — той більше «світиться».
Редакторам роздали текст заяви колегії Держкомітету телебачення і радіомовлення України з проханням до народних депутатів внести зміни та доповнення до законодавства, хоч усім зрозуміло, що часу на все це нема. Тому доповідачі на семінарі говорили не стільки про рівні можливості кандидатів, а більше про те, як пережити пресі з найменшими втратами передвиборчий період, оскільки уже є випадки закриття газет у Вінницькій та Івано-Франківській областях.
З роз’ясненням найбільш суперечливих положень закону виступив перед учасниками семінару заступник голови апеляційного суду Володимир Лончук. Думками про завдання ЗМІ, стосунки преси і влади поділилися заступники голів обласної ради і облдержадміністрації Василь Струк і Степан Родич, начальник управління у справах преси та інформації Володимир Денисюк та керівники Ківерцівського району, на території якого проходив семінар, Анатолій Грицюк та Володимир Харчук.
Редакторам районних газет організували «екскурсію» у відремонтоване за сприяння влади приміщення місцевої редакції. Рефреном під час зустрічі раз по раз звучали з уст поважних гостей і організаторів семінару слова про те, що преса і влада мають співпрацювати.
Йшла мова про те, що у багатьох редакціях районних газет незадовільні умови праці, не скрізь одержали в повній мірі кошти за висвітлення діяльності органів влади, дотації, не вирішується проблема з передачею приміщень у власність редакцій.
Галина СВІТЛІКОВСЬКА.
Telegram Channel