Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ПЕРШІ ВОЛИНСЬКІ СТУДЕНТИ У ХОЛМІ

Ідея “відрядити” поки що трьох молодих волинян на навчання до Вищої школи міжнародних відносин та суспільних зв’язків у Холмі належить газеті “Волинь” і нашому польському кореспонденту Анджею Вавринюку...

Ідея “відрядити” поки що трьох молодих волинян на навчання до Вищої школи міжнародних відносин та суспільних зв’язків у Холмі належить газеті “Волинь” і нашому ініціативному та наполегливому польському кореспонденту Анджею Вавринюку. Цей новий благородний проект охоче підтримали керівники обласної ради та Люблінського воєводства. На своїх шпальтах ми кілька місяців тому оголосили конкурс за право навчатися у Польщі. За його умовами конкурсантам потрібно було, зокрема, добре володіти польською мовою. Зголосилося більше десятка претендентів. За результатами недавнього відбору вчитися до Холма поїхали Тамара Мокійчук із села Мощаниця Ківерцівського району, Володимир Легеза з Любомля та Юлія Серединська із села Крупа Луцького району.
Так трапилось, що з переможцями конкурсу мені довелося ближче познайомитися вже у Польщі. Тамара Мокійчук у 2000 році закінчила Волинський державний університет імені Лесі Українки і є фаховим викладачем біології, хоч працює у Мощаниці завідуючою дитячим садком “Росинка”. Вона вірить у те, що нова освіта неодмінно вплине на її долю. Неабияке прагнення до знань я помітив і у Володимира Легези, який здобув аж дві вищих освіти — отримав дипломи інженера-електрика та юриста і працює у системі “Волиньобленерго”.
- До Польщі мене привело бажання навчатися далі і здобути престижну освіту, яка дасть змогу працювати у подальшому в галузі міжнародних відносин, – каже Володимир. – З поляками ми є сусідами, а тому просто приречені на співпрацю.
Поглибити свої знання за Бугом хоче і п’ятикурсниця факультету міжнародних відносин Волинського державного університету, майбутній країнознавець Юлія Серединська, яка дізналася про оголошений у “Волині” конкурс від своєї мами і вирішила неодмінно спробувати свої сили.
Молоді волиняни будуть вчитися заочно протягом трьох років, опановуючи спеціальність менеджера управління проектами Євросоюзу. Отримавши ступінь бакалавра та диплом стандарту ЄС з правом працювати за фахом в будь-якій європейській країні, вони зможуть, зокрема, професійно складати проекти по залученню в Україну фінансових грантів з-за кордону та їх здійснювати. В Україні подібних спеціалістів не готує жоден учбовий заклад. За словами Анджея Вавринюка, у Варшавському університеті бажаючих навчатися за такою спеціальністю на одне місце припадає 15-20 чоловік.
Коштує престижна наука теж чимало. Три роки навчання одного студента у Вищій школі Холма обходиться в 30 тисяч доларів і все це взяли на себе польські спонсори. Проживатимуть наші земляки в одному з гуртожитків студентського містечка безкоштовно завдяки сприянню ковельського міського голови Ярослава Шевчука та безпосередньої фінансової підтримки президента Холма Криштофа Грабчука, який ще й зменшив студентам оплату за харчування. Багато зробили для того, аби цей благородний проект було реалізовано, колишній голова сеймику Люблінського воєводства Конрад Ренькас, директор делегатури у Холмі уряду воєводства Лешек Радванський та депутат сеймику Мирослав Панасюк.
До речі, як повідомив помічник ректора Вищої школи доктор гуманітарних наук Пьотр Венцлавік, у Холмі успішно навчаються студенти із Криму, Рівненської, Львівської, Дніпропетровської областей. Особливо плідно холмщаки співпрацюють із львів’янами –національним університетом імені Івана Франка та комерційною академією. А от наша область, виявляється, незважаючи на своє сусідство із Холмом, так би мовити, випадала з цього списку. Відтепер, як бачимо, прогалину ліквідували.
Разом із студентами до Холма приїхали заступник голови обласної ради Василь Струк та головний редактор газети “Волинь” Степан Сачук, які зустрілися із керівництвом Вищої школи. За словами Степана Дорофійовича, започаткований журналістами проект навчання нашої молоді у Польщі є перспективним напрямком співпраці в рамках Єврорегіону “Буг” і цей перший досвід потрібно розвивати. Тим більше, що про свою готовність сприяти цьому заявив ректорат Вищої школи міжнародних відносин. Василь Струк в свою чергу подякував ректорату школи, редакції газети “Волинь” та Анджею Вавринюку за такий корисний і перспективний для області проект, адже сьогодні ми потребуємо як західних інвестицій, так і людей, які змогли б залучити іноземний капітал. А про те, як ефективно співпрацюють регіони, на прикладі міст-побратимів Ковеля та Холма, нашій делегації розповіли у міській управі директор відділу розвитку та промоції Гжегож Ожел, директор відділу з питань культури, спорту та туризму Марек Сікора.
У той же день волиняни зробили екскурсію по місту, зокрема, відвідали польську автокефальну православну церкву Яна Теолога, базиліку Пресвятої Діви Марії, яка знаходиться у прямому підпорядкуванні Ватикану і де зберігається чудотворна ікона Холмської Божої Матері, побували у сучасному спортивному комплексі.
Ярослав ГАВРИЛЮК.
Telegram Channel