Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Я низький — без неба,

Волинь-нова

Я низький — без неба,

Я низький — без неба, Я вузький – без поля, Без кохання й дружби Згіркне моя доля. Як без мрій – без сонця I дощів навскісних. Я глухий – без мови, Мовчазний без пісні. Без Дніпра – мілкий я, У піски затертий. А без Батьківщини – Я навіки мертвий. Вадим КРИЩЕНКО.

Як перекласти російське «коверкать»?
Століттями нашу мову перекручували, вивертали й перевертали, ламали і калічили, нівечили її слова. Бережімо наш спільний скарб!
«Силкуючись удавати з себе пана, він без жалю нівечив і українську, і російську мову, нехтуючи першу і не знаючи другої» (Борис ГРІНЧЕНКО).


Не робіть нікому селфі...
...тому що хтось комусь не може його зробити. Адже «селфі» – (англійське «self») перекладається, як «сам», «себе». Тож «зробити селфі» означає самому себе сфотографувати. Фотоавтопортрет – от що це таке. Тому не можна просити когось: «Зробіть мені селфі».
Це ж стосується й моєї автобіографії. Біографія може бучи чиєю завгодно, а от автобіографія – лише тієї людини, яка її пише. Тому не варто додавати займенник моя до іменника автобіографія, бо й так зрозуміло, що вона – ваша. Таке доречно лише у гумористичному підтексті, як це зробив славнозвісний Остап Вишня, назвавши усмішку «Моя автобіографія».


Коли в університеті відкриті двері?
Коли розпочнеться навчання у студентів, то двері будуть відчиненими. А відкриті вони лише тоді, коли в закладі проводять «день відкритих дверей» і ознайомлюють громадськість зі своєю діяльністю, фактично – відкривають вам про себе щось нове.
Отже, двері, вікно, кватирку, ворота відчиняють і зачиняють, а не відкривають і закривають.
А відкрити можна власний ресторан і відчинити двері в ньому для відвідувачів.


Розкажу тобі казочку...
«Жила-була одна жінка», «Жив-був один чоловік», — так часто починають не лише усні розповіді, а й письмові твори. Але це калька з російських народних казок, де «жили-были старик да старуха». Що ж до українських, то вони мають такий початок:
«Жили собі дід та баба» чи «Був собі журавель та журавочка».


Не вживайте масло масляне!
Часто з офіційних промов лунає, що у нас «забезпечують безпеку», щоб менше «вчиняли злочини». Але таких словесних конструкцій треба уникати, адже мова багата на синоніми, потрібно тільки погортати словничок.
Кажіть правильно: гарантувати безпеку, скоїти злочин.


УВАГА: НАГОЛОС!
нІвечити
низькИй
вузькИй


Запам'ятайте літеру З
У словах із префіксами роз-, без-завжди пишемо З:
беЗпека, роЗповідь.


АНТИСУРЖИК:
ставте намет просто неба!
Неправильно: розбивати намет під відкритим небом.
Правильно: просто неба ставити (напинати) намет.

Telegram Channel