Курси НБУ $ 39.00 € 42.16

ВСІ — НА ВИБОРИ!

Не прийти на дільницю – значить проголосувати за Януковича

Не прийти на дільницю – значить проголосувати за Януковича
Події листопада—грудня 2004 року стали переломним моментом у протистоянні українського народу та влади. Мільйонні акції протесту переламали не лише хід президентської гонки. Вони змінили свідомість громадян, продемонстрували силу народу і слабкість режиму.
Після такого нечуваного піднесення в суспільстві панує переможний настрій. Причин для радості дійсно багато. По-перше, якби не активність громадян – в Україні вже кілька тижнів як був би призначений згори Президент, який прийшов би до влади через фальсифікації. Народ не дозволив вкрасти право обирати собі владу. По-друге, винні у фальсифікаціях виборів, в тому числі керівник ЦВК, навіть не позбулися б посад за знущання над виборчим процесом. Генеральна прокуратура досі б залишалася під керівництвом Геннадія Васильєва і не відкрила б жодної справи за фактами масових порушень на користь провладного кандидата.
Натомість тепер маємо надію, що фальсифікаторів все-таки буде покарано, повторне голосування 26 грудня відбудеться більш прозоро та чесно, без каруселей, без мільйонів відкріпних талонів… Якщо ці вимоги буде виконано – результати волевиявлення дійсно відображатимуть реальні настрої суспільства. А настрої відомі ще з 21 листопада: в цілому по Україні – більшість за Ющенка.
За таких обставин у Віктора Януковича на залишається шансів на перемогу. Це визнають навіть колишні працівники його штабу та провладні політологи. Однак прихильникам Віктора Ющенка зарано святкувати перемогу, оскільки навіть багатомільйонні акції протесту не відіб’ють у представників кланово-олігархічної верхівки бажання залишити навічно владу за собою. Для багатьох можновладців втрата м’яких крісел може означати переселення на аскетичні нари.
Останні події свідчать, що влада хоч і деморалізована, однак все ще небезпечна. У багатьох областях, як і раніше, застосовують адміністративний тиск на виборців, залякування, погрози та підкуп. Чи не єдина надія влади – низька явка прихильників Віктора Ющенка, дехто з яких може вирішити, що перемога вже й без того в кишені. Шапкозакидацькі настрої – найбільша небезпека для ющенківців. Адже, як відомо, вотчина Януковича – найбільш густонаселений регіон. В одній лише Донецькій області проживає близько 10 відсотків виборців. Умовно кажучи, один відсоток Януковича на сході дорівнює трьом, а іноді навіть п’яти відсоткам Ющенка на Сумщині чи Івано-Франківщині.
Донецький олігархічний клан, на підтримку якого насамперед спирається Янукович, це чудово усвідомлює, а тому кинув всі зусилля на мобілізацію його найстійкіших виборців. Можна не сумніватися, що навіть велика кількість спостерігачів не зупинить керівників східних областей у гонитві за стовідсотковою явкою та стовідсотковим голосуванням за Януковича. Натомість на виборчих дільницях на заході представники Януковича вірогідно намагатимуться зірвати вибори. За даними ЦВК, усі зареєстровані там члени дільничних комісій від Януковича є головним чином жителями Донецької області. На кожній дільниці буде щонайменше шість представників Януковича, а також по чотири спостерігачі. Загалом це становить понад 80 тисяч осіб. Скоріше за все, біло-голубі члени комісій матимуть чітку установку – не підписувати протоколи про результати виборів. В такому разі голоси, отримані Віктором Ющенком на цій дільниці, не будуть враховуватися.
Протистояти такій маніпуляції можна в один спосіб – максимальною явкою. Якщо активність виборців буде високою, то зрив виборів на кількох дільницях не відобразиться на загальному показникові кандидата.
Щоб уникнути цього, виборці Ющенка повинні пильно стежити за дотриманням виборчого законодавства, не піддаватися на провокації, щоб не дати жодних підстав для визнання виборів недійсними на окремих дільницях. А також не повторити помилку минулого туру, коли багато громадян, які збиралися чергувати під дільницею до оголошення результатів, прийшли голосувати за півгодини до закриття дільниць. В результаті біля дільниць утворилися величезні черги, і багато виборців не встигли проголосувати. Щоб цього не сталося, варто прийти на дільниці в першій половині дня, а надвечір завітати туди знову, щоб дочекатися результатів підрахунку голосів.
Нарешті, максимальна явка дасть змогу захистити результати голосування від оскарження в суді. Адже якщо розрив буде мінімальним, то скасування результатів голосування на ряді дільниць може перехилити чашу терезів на користь іншого кандидата. Однак якщо розрив на користь Ющенка буде складати більше десяти відсотків, що відповідає соцопитуванням, то оскаржувати результати волевиявлення в суді не буде сенсу.
Таким чином, максимальна явка виборців дозволить захистити результати волевиявлення від фальсифікацій, брудних технологій, а також від спроб зірвати вибори або оскаржити їхні результати в суді. Хочеться сподіватися, що громадяни, які вже продемонстрували владі свою рішучість, змусили з собою рахуватися, захистили свій вибір, змусили покарати винних у фальсифікаціях, які день і ніч стояли на Майдані у мороз, вітер і мряку, у вирішальний момент не спасують, не залишаться біля телевізорів, а прийдуть на дільниці і передадуть цій владі останній привіт.
Тому Ющенко днями закликав своїх прихильників до максимальної активності в день переголосування. Результат виборів залежить значною мірою від того, чиї виборці 26 грудня виявляться активнішими. Тому фахівці з проведення виборчих кампаній кажуть: кожен виборець в Західній, Центральній та Північній Україні повинен розуміти, що його неприхід на дільницю рівнозначний голосуванню за Януковича.
Ярослав ІВАНЧУК.
Telegram Channel