Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Злодії у будинку митрополита  ікон не чіпали

Крадії скористалися моментом, коли владика відбув у лікарню.

Волинь-нова

Злодії у будинку митрополита ікон не чіпали

Священики бідно не живуть. Так, мабуть, думали крадії, які пробралися до помешкання митрополита Рівненського та Острозького УПЦ МП Варфоломія. Винесли з двоповерхової хати на березі Усті тільки гроші. Дорогоцінних ікон та церковного начиння, яке зазвичай викрадають із храмів, чомусь не взяли

Рожевий будинок митрополита — ​на вулиці Трипільській. Огороджений високим парканом із кованими воротами та насадженими туями. Подвір’я спускається до Усті. Розповідають, що на Трипільській Варфоломій, світське ім’я якого Віктор Ващук (уродженець села Городне Любомльського району Волині), живе ще з 1990-х. Будинок площею понад 300 квадратів, за даними Держреєстру, належить йому з 2003 року.

Злодії пробралися до хати через вікно на першому поверсі, підставивши лавку. У цей момент у будинку нікого не було. Митрополит Варфоломій хворів і перебував на стаціонарному лікуванні в Рівненській обласній лікарні, розповідають його сусіди. У помешканні зазвичай завжди є хтось із помічників, проте у середу злодії залізли саме тоді, коли водій керуючого єпархією від’їхав на дві години.

— Точно знали, коли лізти, — ​розповідає сусід митрополита. — ​У нас на вулиці таке вперше. У будинку завжди хтось є: там же й ікони, і одяг його. Але нічого з цього не взяли. Мабуть, тому що велике. Варфоломій — ​дуже хороша людина. Зараз хворіє, тому рідко бачу його, а так завжди привітний і сусідський.

У поліції коментувати крадіжку не поспішають. Кажуть — ​не хочуть розголошувати таємницю досудового розслідування. Хоча неофіційно зізнаються, що зачіпок у справі мало. Кримінальне провадження відкрили за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, поєднана з проникненням у житло, що завдала значної шкоди потерпілому). Злочинцям, якщо їх затримають, загрожує позбавлення волі від трьох до шести років.

Варфоломій — ​не перший і далеко не останній на Рівненщині, чий будинок обкрадають. Поліцейські нарікають, що подібні випадки трапляються майже щодня, і додають: злодії могли і не знати, що це житло священнослужителя.

— Злочинці часто обирають дім, звертаючи увагу на те, чи багаті штори висять на вікнах, чи круті двері і т. п., потім деякий час стежать за власниками, аби знати, коли їх немає вдома. Наприклад, в який час йдуть на роботу, — ​коментує заступник начальника головного управління Нацполіції у Рівненській області Сергій Волков. — ​Одні пробираються до квартир чи будинків вечорами, коли бачать, що не світиться. Інші проникають крізь вікна на першому поверсі, коли власники сплять. Недавно обікрали дім, який був під наглядом поліції охорони. Тому у випадку з Варфоломієм поки не відомо, чи хтось дав «наводку», чи за будинком просто стежили. Частину крадіжок в області ми розкрили, над іншими працюємо. Зокрема, затримували «гастролерів» з інших регіонів, грузинів, які проникали до житла людей. Загалом, відзначу, що крадіжок та грабежів, порівняно з минулим роком, в області поменшало. Особливо, у церквах. Ми затримали житомирську групу, яка обкрадала торік храми в нашій області. Натомість на Рівненщині чи не удвічі зросла кількість вбивств.

Зазначимо, що владиці Варфоломію 64 роки. Рівненською єпархією він керує з 1995-го. У сан митрополита був возведений у 2014-му.

Telegram Channel