Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Небесна сотня втримала небо над Україною

Волинь-нова

Небесна сотня втримала небо над Україною

Слова Героя Устима Голоднюка, який просив на Майдані кричати у разі небезпеки, що «небо падає», зацитував під час урочистостей із нагоди Дня Гідності та Свободи у Луцьку військовий капелан Михайло Бучак

Святкові заходи в обласному центрі розпочалися відкриттям меморіальної дошки на стіні Луцького медичного коледжу страченим воякам ОУН — ​УПА Антонові Мельничуку та В’ячеславові Новосаду. Цих повстанців повісили на очах у сотень лучан на ринковій площі на Різдво 7 січня 1945 року. Кажуть, цього дня навіть закрили школи та підприємства, щоб усі місцеві надовго запам’ятали, що НКВС робить із вояками УПА.

Меморіальна дошка страченим повстанцям.
Меморіальна дошка страченим повстанцям.

 «Завтра тут квітів уже не буде», — ​гірко заявила під час відкриття учасниця визвольного руху Ярослава Ільчук. Жінка пригадала, як 5 років тому гранітну табличку, що була на цьому місці, декілька разів знищували вандали, а нині регулярно хтось забирає залишені тут букети. Пані Ярослава наголосила, що такі пам’ятки потрібно було відкривати ще 25  років тому.

Пані Ярослава наголосила, що такі пам’ятки потрібно було відкривати ще 25 років тому.

Настоятель братського Хрестовоздвиженського храму Василь Клочак, який освячував монумент, каже, що ця меморіальна дошка має нагадувати кожному українцю про його громадянський обов’язок. Також священик наголосив, що в нашій державі є ще чимало «рабів, які оглядаються за тим м’ясом, що вони їли в неволі».

Після освячення монумента всі присутні вирушили на Театральний майдан, щоб покласти квіти до стели Героїв та помолитися за душі загиб­лих.

Серед присутніх на урочистостях був і учасник АТО Максим Бутолін. Він дуже шанує нинішнє свято і вважає, що цей день для українців має бути трагічним і водночас урочистим, аби гідно вшанувати пам’ять тих, хто віддав життя за майбутнє України.

Telegram Channel