Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Головним інвестором у нашій державі повинен стати українець»

Волинь-нова

«Головним інвестором у нашій державі повинен стати українець»

47-річний уродженець Турійська Роман Микитюк — один із чотирьох представників фракції «Наш край» у Волинській обласній раді. Вже втретє земляки обрали його представляти їхні інтереси, що свідчить про довіру людей та щире прагнення змінювати на краще життя у рідному батьківському краї. Як повинна розвиватися наша область, яку роль у цьому можуть і повинні відіграти депутати обласної ради, на що треба робити ставку, аби Волинь потрапила до списку багатих регіонів, — про це в інтерв’ю з Романом Микитюком

«Плани – амбіційні, і ми їх намагаємося реалізувати, бо хочемо бачити рідний край процвітаючим»

— Романе Володимировичу, що спонукає вас до депутатства і як співпрацюєте з місцевою владою та виборцями?

— Найбільшою моєю мотивацією до громадської роботи є бажання покращити рівень життя земляків та об’єднати нашу громаду задля її процвітання. Гордий з того, що ми ініціювали й одностайно підтримали рішення, які мають велике значення для наших земляків та області загалом. Це – виділення коштів на інфекційну та психлікарні, онкодиспансер, на пам’ятник відомому волинянину В’ячеславу Липинському. Вважаю, що на часі було створення тимчасових контрольних комісій з питань перевірки підприємств, установ та організацій спільної власності територіальних громад, і ще дві, в компетенції яких — земельні та лісові питання. Їхня мета — здійснювати контроль і визначати больові точки в найбільш важливих сферах господарського комплексу Волині.

Маємо дуже амбітні плани щодо історичної частини Турійська. Хочемо створити там своєрідний культурний комплекс із двох частин.

Що стосується конкретно мого округу, то вдалося зробити чимало. Насамперед, завдячуючи тісній співпраці з головою облдержадміністрації, головою обласної ради, обласною Службою автомобільних доріг, «Облавтодором», управлінням лісового та мисливського господарства, головним лікарем обласної клінічної лікарні.

Робочі плани та конкретні кроки завжди обговорюю зі своїми виборцями, місцевою владою, активно над цим працюємо разом із турійським селищним головою, а нині вже головою Турійської ОТГ Олексієм Безсмертним. І можу стверджувати, що бачення розвитку краю у нас співпадає: ми хочемо бачити його успішним, а людей – заможними.

До найбільших досягнень відніс би будівництво корпусу школи у селі Мокрець за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету, добудову приміщення дитячого дошкільного закладу в центрі Турійська (майже 1,5 мільйона гривень із обласного і місцевого бюджетів), відновлення дитячого садочка в селі Купичів (2 мільйони гривень з обласного і місцевого бюджетів), облаштування доріг у Турійську, зокрема, об’їзної, до нового кладовища та кладовища у «містечку». А ще — спорудження мостів у селах Замости й Гаруша, а також початок масштабного відновлення парку в Турійську. Гарну установу отримала й дітвора села Маковичі, на що витрачено знову ж таки майже 2 мільйони гривень. Радію, що в рамках екологічної програми для селища побудували новітню каналізаційну систему закритого типу, яка працює за методом безвідходного виробництва.

— Романе Володимировичу, напевно, ви лідируєте за сумою вкладених в соціально-культурні об’єкти округу коштів з обласного бюджету. Яке ваше бачення його подальшого розвитку?

— Дякую колегам за розуміння потреб моїх земляків і підтримку. Є дуже багато планів, над якими вже працюємо. Це — оновлення фасаду й перекриття даху приміщення Турійської ЗОШ І – ІІІ ступенів у наступному році, створення на шкільній території спортивного містечка зі штучним покриттям, де буде велике футбольне поле, бігові доріжки, баскетбольний та тренажерний майданчики. Також є дуже амбітні плани щодо історичної частини Турійська. Хочемо створити там своєрідний культурний комплекс із двох частин. Буде оновлено приміщення однієї з найстаріших у районі шкіл — ЗОШ І–ІІ ступенів імені Ганни Жежко. Зараз замінили вікна, на черзі – фасад і перекриття. Також ведеться будівництво спортивного залу школи й дитячого садка. У вже відремонтованому дитсадку № 1 плануємо відкрити ще одну групу.

«Я ніколи не використовував депутатський мандат для захисту власних інтересів»

— А що вважаєте найбільш актуальним для розвитку всієї Волині?

Взявши за основу законодавчі документи, треба долучатися самим, аби зберегти не лише дане природою багатство, а й автентичність краю.

— Нам потрібно об’єднати зусилля задля поліпшення життя людей. Вважаю, що у розвитку економіки ключову роль має відіграти вітчизняний, а не закордонний інвестор. Упевнений, що саме українці будуть найбільше перейматися тим, аби співвітчизники отримували хорошу заробітну плату, щоб регіон переходив на сучасні рейки розвитку і Україна ставала багатою європейською державою. Треба робити все для того, щоб молодь не поглядала на Захід, а виявляла бажання залишатися жити й працювати в Україні.

І ще на двох моментах хотів би наголосити. Волинь багата на історичні пам’ятки, і ми не повинні про це забувати. Тому зобов’язані дбати й про хліб духовний. Однак у цьому питанні чітку позицію повинна зайняти держава, визначившись із пріоритетами. Взявши за основу законодавчі документи, треба долучатися самим, аби зберегти не лише дане природою багатство, а й автентичність краю.

Вважаю, що в порядку денному залишається питання децентралізації, створення об’єднаних територіальних громад. Ми докладемо всіх зусиль, аби процес відбувався прозоро, справедливо, відповідно до бажань самих селян, і щоб реформа ефективно запрацювала.

— Романе Володимировичу, ви — засновник і керівник таких потужних підприємств, як ТзОВ «Аміла», фермерське та приватне господарство під такою ж назвою. Чи допомагає вам депутатство в управлінні ними?

— Швидше навпаки, бо для керівництва і контролю стало менше часу. Я ніколи не використовував депутатський мандат для захисту власних інтересів. А от для залучення коштів на округ він, безумовно, стає в пригоді. Залучаю і власні фінанси, бо завдяки правильно організованій праці, відповідальним і кваліфікованим працівникам маю таку можливість.

— Що берете за основу у внутріпартійній та внутріфракційній роботі?

— У фракції «Наш край», яка складається з представників Локачинського, Любомльського, Турійського районів та міста Луцька, панує повне порозуміння. Це – авторитетні й поважні люди. Між ними немає конфліктів, пов’язаних із власними амбіціями чи корисливими цілями. Ми об’єднані єдиною метою – працювати задля розвитку Волині та на благо краян, які нас обрали.

Роксолана ВИШНЕВИЧ

Telegram Channel