Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

Любов, через яку ціле літо «невиїзні»

У минулому, 50–му, випуску «Квіткової підкови» ми надали слово героям попередніх публікацій, попросивши їх відповісти на чотири запитання: 1. Продовжіть фразу «Квіти для мене — це…» 2. Що порадувало, а що засмутило у нинішньому сезоні? 3. Чи є у вас ще не здійснена квіткова мрія? 4. Чи маєте якийсь особливий секрет, позитивний досвід, яким би хотіли поділитися з читачами? На жаль, газетного розвороту не вистачило, щоб умістити всі відповіді. Тому пропонуємо нині ще два «квіткових» зізнання, адже, окрім емоцій, у них чимало неоціненного власного досвіду

Ольга КУЛЯША, вчителька–пенсіонерка, смт Торчин Луцького району

1. Квіти для мене — все. Моя любов, натхнення, насолода, задоволення, я ними живу. Коли працюю в квітнику — не так відчувається втома, хочеться жити. Тішуся від того, що завтра прийде день — і я щось висаджу. А потім буду чекати, щоб воно прийнялося, виросло, зацвіло. Це стимул до життя.

2. Порадувало те, що цьогоріч закупила нові сорти піонів, ІТО–гібриди, трав’янисті, розширила свою колекцію ірисів, придбала нові лілійники. Продала свої сорти хризантем — закупила нові. А ще у мене з’явилися еремуруси трьох кольорів, лілія, яка цвіте, як пізньоцвіт осінній, без листя. Тепер буду з нетерпінням чекати наступного сезону, щоб побачити, а що ж я посадила, чи сподобалося рослинам у нашому дворі.

Засмутила погода. Вона цьогоріч була стресова для багатьох рослин. Температурний режим і кількість вологи не дали уповні показати квітам свою красу. Взагалі турбує зміна клімату.

Розчарувала бругмансія. Вирощувала її з черенків, але в наших умовах вона не встигає розцвісти у всій красі. Бругмансії бракує літа. Тут уже холоди наступають, а в неї ще повно нерозквітлих бутонів. Вирощувати її є сенс тоді, коли маєш належні умови для зимівлі.

3. О, бажань багато! А найголовніше — хочу зробити біля хати гарний рокарій і взагалі все впорядкувати, бо досі виходило якось спонтанно. Ну, ще хочу завести рододендрони. Втім, трохи боюся, бо це рослина для нашого клімату непроста й вибаглива, як, зрештою, і бругмансія.

4. Ніколи не мала і не маю секретів від колег–квітникарів. А пораду дозволю: постійно вчитися і постійно ділитися досвідом. Ну а щодо конкретики… Я, наприклад, тепер не збираю насіння і не висіваю айстр, хоч маю дуже гарні. Я ними вкриваю на зиму троянди, там вони самі насіваються, і весною можна розсаджувати.

Ще раджу не вирощувати тих квітів, які вимагають багато уваги і клопоту, а потім розчаровують. Найчастіше це ті, які некомфортно почуваються у нашому кліматі.

 

Валентина ВАСКОВЕЦЬ, учителька зарубіжної літератури, с. Раків Ліс Камінь–Каширського району

1. Це втіха, радість, задоволення, це і діти мої, і внуки, і родина. Інколи кажу собі: все, пора скорочуватися, вже не буду садити таку кількість, я ж ціле літо «невиїзна», бо ж усе те потребує догляду. Але побачиш щось надзвичайно гарне — і все, з’являються нові ідеї, нові плани й кінця–краю не видно…

2. Ось тішуся, кампанули нарешті придбала, гібридні махрові сорти голландської селекції, шукала в інтернеті по всій Україні, а знайшла в Яготині, що в Київській області. У квітні прислали укорінені живці. А ще посадила карликову кулясту голубу ялину Глаука Глобоза, давно про неї мріяла. Хоч росте вона дуже повільно, але прижилася, вже є приріст.

Тішила око хризантема мультифлора, на моїй ділянці вміщається якраз 25 кущів різних кольорів, отримала з Черкащини. Шкода лишень, що затяжні осінні дощі скоротили час цвітіння і квіти рано почали втрачати колір. А так хочеться милуватися такою красою якнайдовше! Взагалі щодо погоди цей рік нестабільний. Не порадували вербени, вирощені у відкритому грунті. Кущі якісь неохайні, цвіли мало. А ось горщикові рослини: бегонії ампельні й кущові, каладіуми, біля яких умію й люблю ходити, – у мене ведуться і ростуть гарно.

3. Мрії? Оце розмовляю з вами, а поруч стоїть чоловік, тому про мрії наразі промовчу (сміється).

4. Секрет хорошого квітника простий: відповідний грунт, вчасний полив, регулярний догляд. Якщо ж земля неважна, тоді рослини треба підживити, бажано не один раз на сезон. Ну і обробка від хвороб та шкідників обов’язкова, особливо — у дощове літо. Не чекайте, доки хвороба з’явиться, бо позбутися її буває важко, а то й неможливо. Я використовую голландське комплексне добриво Кристалон зеленого кольору (є варіанти). Там є й азот, і фосфор, і калій, воно забезпечує рослини всім необхідним і для нарощування зеленої маси, і для бутонізації, і для цвітіння, підходить для всіх типів грунтів. Хоч недешево, зате надійно й ефективно.

Telegram Channel