Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Як правильно зрізати та сушити лаванду

Зрізати слід не тільки суцвіття, а й стебла з листям довжиною 15–20 см.

Фото із сайту zaxid.net.

Як правильно зрізати та сушити лаванду

Ця рослина може бути не лише ароматичною окрасою ділянки, а й оригінальною добавкою до напоїв та десертів і навіть лікувальним засобом. Але період цвітіння лаванди недовгий, і щоб зберегти всі корисні властивості, важливо знати, як її заготовляти

Залежно від сорту ці квіти готові до збору з червня до середини жовтня. Основний критерій, який вказує, що лаванду вже можна зрізати, – суцвіття, які відкрилися не більше ніж на половині всього «колоска»: саме на цьому етапі цвітіння ви зможете як висушити лаванду, щоб вона не обсипалася, так і зберегти в ній максимальну кількість ефірних олій.

Для збору лаванди потрібно вибрати сухий та сонячний день, а ще краще, щоб за 2–3 дні до зрізання квітів не було опадів (полив також припиніть за 2–3 дні). Якщо дощова погода, за кілька днів до збору рекомендується натягнути імпровізований тент, який захистить рослини від надлишку вологи.

Не допускайте утворення насіння – це суттєво знижує лікарську та ароматичну цінність лаванди. Зрізайте квіти зранку, коли роса повністю випарувалася. Але не тільки суцвіття, а й стебла з листям довжиною 15–20 см. Використовуйте гострий ніж, серп або садові ножиці – так уникнете надмірної втрати ефірних олій.

В’ялення

Зрізану лаванду розстеліть одним шаром на будь-якій горизонтальній поверхні, що добре провітрюється (наприклад, на підвіконні відчиненого вікна), і з періодичністю раз на 3–4 години перевертайте її. Коли листя втратить тургор (це може спостерігатися через 3–10 годин, залежно від температури та вологості повітря), можна приступати безпосередньо до сушіння.

В'ялення можна пропустити, якщо перед збиранням лаванди довго не було дощів. Але якщо погода підвела вас – не ігноруйте цей етап, тому що він дозволяє швидко позбавити рослини від надлишку поверхневої вологи, що провокує розвиток цвілі. Також на етапі підв'ялювання можна позбутися сміття, сухого листя та комах, що випадково потрапили в квіти.

Сушіння пучками (по 20–30 рослин у кожному)

Проводиться у підвішеному стані суцвіттями вниз у сухому та добре вентильованому приміщенні.

…на папері

Розстеліть чистий папір на столі, підвіконні, великій решітці тощо, і на нього викладіть одним шаром лаванду. 2–3 рази на день акуратно ворушіть стебла.

…в електросушарці (за мінімальної температури)

Цей спосіб є крайнім заходом на той випадок, якщо погодні умови не сприятливі для сушіння на вулиці, а в приміщенні для цього немає місця. Рекомендується попередньо підв'ялити лаванду, щоб «запечатати» ефірні олії в тканинах рослини.

Залежно від способу сушіння, температури та вологості навколишнього середовища, стану лаванди перед зрізанням процес може зайняти від кількох днів до 2–3 тижнів. Про те, що квіти добре висушені, але не пересохли, свідчить легке їх відділення від стебла. Якщо ж квіти обсипаються при найменшому дотику – ви запізнилися зі збором або пересушили їх.

Заготовляючи лаванду для створення декоративних композицій, важливо зберегти її забарвлення – який би спосіб сушіння не обрали, забезпечте темряву, інакше її колір зблякне.

Джерело: zaxid.net.



Існує повір’я, що аромат лаванди здатний привабити взаємне кохання.
Існує повір’я, що аромат лаванди здатний привабити взаємне кохання.

 Божий дарунок для насолоди душі

 Ще з давніх-давен вважається, що лаванда може захистити будинок від недобрих духів, негараздів і пристріту

Про цю рослину складали легенди та оповіді. В одній із них йдеться про те, що Бог подарував кілька видів пахучих цілющих трав Адаму та Єві, коли перші люди були вигнані з Раю. Таким чином Всевишній хотів полегшити їхні страждання та тяжку долю. Серед цих трав була і лаванда – для насолоди душі.

В іншій легенді розповідається про те, що до лаванди повернувся її неймовірний аромат як дарунок від Діви Марії. Річ у тому, що колись ця рослина росла в Божому саду, а після того, як потрапила на землю, втратила свій чарівний запах. Так ось Марія сушила на кущах лаванди пелюшки новонародженого Ісуса, а коли білизна висихала, насичувалася приємними пахощами. Так завдяки Святому Духу і щедрості Діви Марії ця квітка знову набула свого шарму.

У давні часи вважали, що аромат лаванди здатний привабити взаємне кохання. Тож якщо носити у кишені чи за пазухою гілочку цієї рослини, то обов'язково незабаром зустрінете свого нареченого або наречену.

Якщо гілочка буде у заміжньої жінки, лаванда допоможе їй на довгі роки зберегти свою красу для чоловіка. Крім того, існує повір'я, що, якщо чоловік, що прийшов до вас у будинок, витре руки серветкою, в якій були загорнуті суцвіття, він тут же беззастережно закохається у господиню.

Також існував весільний обряд: висушені квіти кидали на наречених, щоб їхнє кохання не згасало, а біди – обходили стороною. Взагалі раніше вважали, що засушена лаванда обов'язково має бути в кожній оселі, і тоді сім'ї не будуть страшні негаразди та суперечності.

Джерело: flowers.ua.

Читайте також: Досить уже ніжитися на сонечку, лежебоки! Рецепти з кабачків.

Реклама Google

Telegram Channel