Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
В СНУ імені Лесі Українки  відбулася презентація унікальної української пам’ятки ХVІІ ст. (Фото)

Волинь-нова

В СНУ імені Лесі Українки відбулася презентація унікальної української пам’ятки ХVІІ ст. (Фото)

«Щоб успішно лікувати тіло, треба передовсім вилікувати душу» – про це знали наші предки. І вживали заходів

15 лютого в бібліотеці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки  відбулася презентація унікальної української пам’ятки ХVІІ ст. – книги Дем’яна Наливайка «Лѣкарство на ωспалый оумыслъ чоловѣчїй». Провів її доктор філологічних наук, професор кафедри української мови Житомирського державного університету імені Івана Франка Віктор Мойсієнко.

 

Згадане видання складається з трьох томів, перший із яких становить фототипічну копію, другий – транслітерацію, і третій – наукове дослідження й покажчики.

Віктор Михайлович (до речі, разом із Володимиром Поліщуком він підготував до видання «Луцьку замкову книгу 1560–1561 рр.», видану в Луцьку ж таки у 2013 році) докладно зупинився на постаті автора презентованої книги – видатного українського православного церковного діяча, викладача Острозької академії Дем’яна Наливайка (?–1627), розповів про те, як виник і здійснювався його задум перекласти двоє «Слів» Івана Золотоустого та «Тестамент царя Василія синові Льву» з церковнослов’янської, яку не кожен розумів, доступною староукраїнською, а також підкреслив мету, якою керувався отець Даміан – дати людям, зокрема молоді, рекомендації до лікування духовних та душевних недуг, без якого неможливе зцілення фізичне.

 

 Але особливий акцент було зроблено на підготуванні наукового видання «Лѣкарства на ωспалый оумыслъ чоловѣчїй» (робота над ним тривала дев’ять років, починаючи з 2009-го). Згадане видання складається з трьох томів, перший із яких становить фототипічну копію, другий – транслітерацію, і третій – наукове дослідження й покажчики.

 

 Розповідь пана професора була надзвичайно цікавою і змістовною – впадало у вічі його блискуче вміння «тримати» аудиторію.

Віктор Мойсієнко також розповів про деякі інші задуми та відповів на питання присутніх. 

Джерело: СНУ імені Лесі Українки
Telegram Channel