Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

За успіх операції з отруєння неугодних — ​пиво… «Новічок»

Британські слідчі ідентифікували підозрюваних, які застосували нервово-паралітичну речовину проти екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії. Стверджують, що це — ​росіяни. А от в самій Росії тим часом уже випускають хмільний напій з назвою страшної отрути

Правоохоронці заявляють, що 44-річна Дон Стерджесс та її партнер Чарлі Роулі 30 червня в Еймсбері постраждали від тієї ж речовини, що й Скрипалі. Поліція Британії зібрала понад 400 речових доказів у цій справі, зокрема і пляшку, в якій містився нервово-паралітичний препарат. Слідчі заявили, що жінка сама нанесла на руку отруту, яка її вбила, думаючи, що це парфуми. Про це стало відомо після того, як пан Роулі вийшов із коми і дав свідчення.

«Я знайшов косметичну пляшку і передав її Дон», — зізнався Чарлі. Правоохоронці вважають, що рідину з цієї ж ємності російські агенти розпилили на дверну ручку будинку Скрипалів. А потім флакончик викинули, його і підібрав пан Роулі. Дон померла через те, що отримала дозу в 10 разів сильнішу, ніж Скрипалі.

Правоохоронці заявляють, що 44-річна Дон Стерджесс та її партнер Чарлі Роулі 30 червня в Еймсбері постраждали від тієї ж речовини, що й Скрипалі. Поліція Британії зібрала понад 400 речових доказів у цій справі, зокрема і пляшку, в якій містився нервово-паралітичний препарат.

Британська влада не звинувачувала Росію в причетності до нового інциденту, але глава МВС країни Саджид Джавід закликав РФ пояснити отруєння «Новічком» британців у графстві Вілтшир.
Щодо офіційної позиції наших агресивних сусідів, то всі звинувачення вони називають надуманими й вимагають долучити їх до розслідування.

А от на теренах Російської Федерації від усієї «своєї широкої душі» потішаються над цими випадками. І те, що троє людей скалічено, а одна померла, видно, зовсім їх не турбує. Російська компанія Alaska Brewery почала виробляти… пиво з назвою страшної отрути, навіть не приховуючи паралелей.

«Чарівний смак затягує ваші рецептори і свідомість у нервово-паралітичну нірвану. Суворо засекречено… Трамп не зможе нічого довести», — ​йдеться в рекламному описі.
До речі, коли цей напій з’явився на білоруському ринку, сябри влаштували ґвалт у мережах, чим дуже обурили виробника.

«У травні вийшов сорт пива під назвою Novichok. У Росії, на батьківщині, ми не помітили жодного негативу… Сьогодні наше пиво розійшлося Мінськом. Знаєте, що почалося? Нас, як і всю Росію, почали звинувачувати в отруєннях, яких не було, в тому, що ми над цим сміємося», — ​таку заяву поширила компанія у соцмережах.

Крім того, англійські вболівальники під час Чемпіонату світу з футболу знайшли чимало продукції з назвою «Новічок»: олія, кава, коктейлі, футболки та інше. І якщо британців такий цинізм обурює, то ми, українці, таких «скреп» уже бачили достатньо й, на жаль, напевно, ще побачимо.

Довідка
«Новічок» — ​група хімічних агентів, що належать до класу фосфорорганічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії, розроблена в СРСР у Державному союзному НДІ органічної хімії і технології, розташованому в Москві на шосе Ентузіастів. Програма створення цих отруйних речовин мала назву «Фоліант».
Російська влада офіційно заявляє, що запасів цієї речовини у країні нема.

Григорій ПАНАСЮК

Telegram Channel