Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На грядках – рясні листки, поміж ними – огірки

Волинь-нова

На грядках – рясні листки, поміж ними – огірки

Гладенькі, колючі, пухирчаті, тонкі і немов бочечки, довгі й короткі, товстошкірі і з м’якою шкіркою — словом, зелені красені. Мабуть, не знайдеться людини, яка не любить ними похрумтіти. Ці овочі абсолютно доступні за ціною, багато хто успішно вирощує їх на своїх грядках. А нині саме час зробити запаси

Швидкі малосольні огірочки

Апетитна й ароматна закуска стане родзинкою будь-якого застілля

 

 

Інгредієнти: 1 кг огірків, 1 ст. л. солі, 4–5 зубочків часнику, 1 пучок кропу, 1 стручок перцю чилі.
Приготування. Огірки добре помийте, обсушіть, наріжте четвертинками завдовжки 4–5 см або товстими кружальцями. Складіть у пластмасовий контейнер із кришкою або целофановий пакет зі спеціальною застібкою (якщо такого немає – підійде і звичайний, але доведеться щільно зав’язати), додайте сіль, нарізаний пластинками часник, дрібно посічений кріп та покраяний на маленькі шматочки перець чилі. Контейнер щільно закрийте (торбинку защипніть або зав’яжіть) і гарненько струсіть. Залиште, щоб настоялися впродовж 3–4 годин, періодично струшуйте.

Огірки в томаті 

Така консервація згодиться і для буденної вечері,  і на святковому столі

 

 

Інгредієнти: 1,9 л води, 1 скл. цукру, по 200 мл томатної пасти й оцту, 2 ст. л. солі, огірки, кріп, петрушка, чорний перець горошком, часник.
Приготування. Закип’ятити воду, додати сіль, цукор, оцет і томатну пасту, ще раз довести маринад до кипіння і залишити, щоб схолонув. Огірки помити, пообрізати хвостики, порозрізати уздовж на четвертинки. На дно літрових банок покласти кріп, петрушку, 3–4 горошини чорного перцю, 2–3 подрібнені зубки часнику, далі щільно вертикально укласти підготовлені огірки і залити маринадом. Стерилізувати 12–15 хвилин і закатати.

Салат «Пікантний» 

Якщо вам до вподоби страви з гострим смаком, то цей рецепт для вас

 

 

Інгредієнти: 4 кг огірків, 2 ст. л. натертого або пропущеного через прес часнику, 1,5–2 ст. л. меленого чорного перцю, 
2 ст. л. насіння гірчиці, 1 скл. олії, 1 скл. оцту, 2–3 ст. л. солі, 3 ст. л. дрібно посіченої петрушки.
Приготування. Огірки помити, покраяти тонкими кружальцями, додати всі компоненти, добре вимішати і залишити настоюватися. Через 4–6 годин розкласти салат у чисті слоїки, накрити кришками і стерилізувати 20 хвилин.

Огірочки «Хрумкі»

Попри непривабливий мутний вигляд розсолу огірки мають чудовий смак – вам обов’язково захочеться знову запастися ними наступного року

 

 

Інгредієнти: 2 л води, 4 ст. л. солі, 25 ст. л. (з чубком) цукру, 
400 мл оцту, 1 пачка гірчиці («Козацька» або «Міцна»), огірки.
Приготування. З води, гірчиці, солі і цукру приготувати маринад, коли закипить, влити оцет. Огірки перебрати, помити, щільно укласти в банки, повідрізавши хвостики. Залити маринадом і стерилізувати 10–15 хвилин (залежно від розміру огірків та об’єму слоїків). Закатати й укутати до охолодження.

Огірки з куркумою 

Це заготовка із серії «Коли гості на порозі...», із нею можна швидко приготувати канапки або ж подати як окрему закуску

 

 

Інгредієнти: 700–800 г огірків, 1 скл. води, 100 мл оцту (9%), 0,5 скл. цукру, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. куркуми, кілька горошин чорного і духмяного перцю, зерна гірчиці, лавровий лист.
Приготування. Огірки невеликого розміру (ідеально, якщо завдовжки будуть на висоту півлітрової баночки) вимити, нарізати тоненькими смужками. У чисті слоїки на дно покласти по 0,5 ч. л. зерен гірчиці, по 1–2 горошини духмяного та чорного перцю і по лавровому листочку. Далі щільно наповнити банки нарізаними огірками. Приготувати маринад з води, оцту, куркуми, цукру та солі. Залити гарячим маринадом огірочки, стерилізувати 7 хвилин. Після закриття кришками охолодити банки дном догори. Зберігати в прохолодному, темному місці.

Огірки з лимонною кислотою

Відмінність цього консерванта від оцту – у відсутності різкого запаху. Та й на смак вона теж впливає, огірочки виходять кисло-солодкими. Крім того, завдяки лимонній кислоті овочі зберігають яскравий колір. Багатьом господиням подобається такий рецепт. Спробуйте і ви

 

 

Інгредієнти: 600 г огірків, листок хрону, 2 зубки часнику, 4 горошини запашного перцю, 2–3 гілочки кропу, 2 лаврові листки, 2/3 ч. л. лимонної кислоти, 1,5 ст. л. цукру,          1 ст. л. (з чубком) солі.
Приготування. Огірки слід заздалегідь замочити в холодній воді на 2 години, банки пропарити, кришки прокип’ятити. Укладаємо на дно стерильних слоїків кріп, шматок листка хрону, часник, перець, лавровий лист. Огірки вертикально ставимо досить щільно, між ними можна розташувати трохи зелені. Доводимо до кипіння воду і заливаємо окропом вміст банки, накриваємо кришкою і даємо прогрітися хвилин 15, після чого зливаємо рідину через спеціальну пластикову кришку з отворами (можна й без неї акуратно злити воду зі слоїка) в каструлю і знову доводимо до кипіння. Заливаємо огірки повторно, даємо прогрітися 10 хвилин і знову зливаємо воду в каструлю, всипаємо цукор і сіль. Доводимо до кипіння, додаємо лимонну кислоту прямо в банку і заливаємо киплячим розсолом до самого верху. Закатуємо кришкою і ставимо банку догори дном. Накриваємо пледом або ковдрою — даємо огіркам ще прогрітися і потім поступово охолонути. Після повного охолодження можна перевернути банки і занести в комору.

Чи знаєте ви, що…

Здається, цей овоч завжди ріс на наших городах. Насправді ж слово «огірок» запозичене у греків: від «аорос» – незрілий. Адже на відміну від своїх близьких родичів – кавунів та динь, які чим спіліші, тим смачніші, – огірки цінуються тільки поки не пожовкли, тобто остаточно не дозріли.

Це одна з найдавніших овочевих культур, якій уже близько 6 тисяч років. Батьківщиною огірків вважається Індія. Там і нині трапляються їхні дикі родичі, що ліанами обвивають дерева в лісах. Ними обплетені й паркани індійських поселень.

Огірок належить до родини гарбузових і росте лише один рік. З погляду ботаніки плід огірка — ягода, але з точки зору кулінарії це овоч. В Ірані ж огірки подають разом із солодощами, оскільки вважають їх фруктами.

Це продукт із найнижчою калорійністю: він накопичує в собі понад 95 відсотків води.

Коли ці зелені овочі були ще великою рідкістю, жорстокий і жадібний турецький султан Магомет Другий якось наказав розпороти животи семи своїм придворним, щоб дізнатися, хто з’їв один із надісланих йому в подарунок огірків.

У 2007 році в білоруському місті Шклов встановили пам’ятник огірку. Вшанували цю овочеву культуру і в Ніжині на Чернігівщині (на фото).

Telegram Channel