Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Ще й не впала, а вже – перелом…»

Фото sportvitamin.ru.

«Ще й не впала, а вже – перелом…»

Такі скарги нерідко можна почути від представниць прекрасної статі «бальзаківського віку». Як зберегти кістки міцними?

Захворювання, при якому щільність кісткової тканини знижена до небезпечного рівня, називається остеопорозом. Проблема найчастіше турбує жінок після менопаузи. Але про запобіжні заходи треба подбати завчасу.

Необхідно правильно харчуватися, їсти достатню кількість фруктів, овочів і нежирних молочних продуктів, багатих на кальцій і вітамін D. Не пересолюйте страви. Раціон із великим умістом солі — причина зайвого виведення кальцію з організму.

Будьте обережні з алкоголем. Невелика кількість якісних спиртних напоїв може позитивно позначитися на рівні естрогену, а значить, і на здоров’ї кісток. Однак зловживання ними призводить до протилежного. До речі, загрожують переломи і тим жінкам-«ягідкам», які курять.

Молодим варто не «перестаратися», намагаючись схуднути. Дослідники стверджують, що дієти без фізичних навантажень можуть зашкодити скелету. Регулярні заняття фітнесом (20—30 хвилин на день) допоможуть зберегти щільність кісткової тканини.

Раціон із великим умістом солі — причина зайвого виведення кальцію з організму.

Стежте за менструальним циклом. Його порушення загрожує зниженим рівнем естрогену і зменшенням маси тіла, що є подвійним ударом по кістках. Будьте обережні з контрацептивами, їх повинен призначити лікар.

Дефіцит кальцію під час вагітності небезпечний тим, що малюк забере цей необхідний для його росту матеріал із ваших кісток. А от якщо будете дотримуватися норми 1000 мг кальцію в день, то він добре буде засвоюватися вашим організмом.

Пам’ятайте про небезпеку деяких медикаментів. Використання кортикостероїдів (при лікуванні астми, запальних процесів у кишечнику, ревматоїдного артриту або вовчака) і протисудомних засобів може призвести до стрімкої втрати кісткової маси. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем, якщо приймаєте один із таких препаратів.

Контролюйте стреси. Гормони, які виділяються під час стресових ситуацій, наприклад кортизол, можуть негативно впливати на міцність скелета. Занадто активна щитоподібна залоза може стати причиною зниження кісткової щільності, цукровий діабет 2–го типу також збільшує ризик переломів. Ці стани стають особливо поширеними серед жінок після 40.

Рівень естрогену знижується після настання менопаузи, а щільність кісток зменшується на 1—2 % в рік. У цей період варто збільшити кількість споживання кальцію до 1200 мг, а вітаміну D — до 1000—1500 МО, але спочатку проконсультуйтеся з лікарем.

Будьте уважні до болю в спині. Він може виникнути в результаті перелому хребця. На жаль, такі випадки часті серед жінок після 50. І не відкладайте візит до спеціаліста — травма одного хребця прискорить пошкодження наступного.

Оксана КРАВЧЕНКО.

Telegram Channel