Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Після битви на Стиру Луцьк потрапив в облогу, але не здався

Великий князь Свидригайло Ольгердович.

Вікіпедія.

Після битви на Стиру Луцьк потрапив в облогу, але не здався

31 липня 1431 року біля нинішнього обласного центру Волині зійшлися в бою війська польського короля Ягайла та великого князя литовського Свидригайла

Того дня авангард польських сил перейшов Стир біля мосту, який напередодні знищили волиняни. Їх атакував загін, очолюваний особисто великим князем литовським Свидригайлом. Битва тривала весь день, доки не підійшли основні сили поляків. Литовсько-руське військо було значно меншим, тож виникла небезпека оточення. Свидригайло, який отримав поранення, наказав відступати.

Так почалася Луцька або Свидригайлова війна. За рік до того помер великий князь литовський Вітовт. Спадкоємців він не мав, і формально правителем був польський король Ягайло, двоюрідний брат Вітовта. Але литовці обрали новим великим князем Болеслава Свидригайла. Той виступав проти унії Великого князівства Литовського з Польщею, орієнтувався на місцеву руську еліту, хоча й сповідував католицьку віру.

Болеслав Свидригайло виступав проти унії Великого князівства Литовського з Польщею, орієнтувався на місцеву руську еліту, хоча й сповідував католицьку віру.

Свидригайло полонив Ягайла, який був тоді у Вільні, і змусив визнати себе великим князем. Коли поляки дізналися про утримання в неволі короля, то зайняли кілька литовських замків. Свидригайло тиснув на Ягайла, і той наказав своїм звільнити захоплене, але польські магнати не поспішали цього робити. Тоді й литовське військо почало заволодівати містами польської корони та розорило околиці Львова. Свидригайло тим часом шукав союзників. Ними стали Молдова, Золота Орда, Тевтонський та Лівонський ордени, німецький імператор, угорський король. 

У червні 1431 року почалася війна між двома країнами. Ягайло, вже звільнений з полону, виступив у похід. 9 липня у Городлі (містечко на кордоні з Волинню) він оголосив війну Свидригайлу і рушив на схід. Перша сутичка була біля Устилуга, де поляки розгромили литовців і татар. Литовський гарнізон спалив Володимир і покинув місто. 31 липня відбулася згадана битва над Стиром.

Після відступу литовського війська поляки взяли Луцьк в облогу. Але досвідчений воєвода Станко Юрша зумів втримати місто. Війна тривала ще якийсь час. Врешті 1 вересня 1431-го у Старому Чарторийську нині Маневицького району поляки та литовці уклали перемир’я на два роки. За польською короною залишилося Західне Поділля, за Великим князівством Литовським — Східне Поділля та Волинь. 

Тарас СТЕПАНЮК

Telegram Channel