Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Успішний господар з Полісся знає, як виростити гарний урожай

Роботи в теплиці вистачає не лише під час збору врожаю.

Фото Юлії МУЗИКИ.

Успішний господар з Полісся знає, як виростити гарний урожай

Микола Олеш успішно господарює навіть на бідних поліських ґрунтах 

Чоловік вирощує ці овочі вже 7 років. За цей час став у тепличній справі неабияким профі. Вчився молодий господар насамперед на своїх же помилках, а на запитання, що найбільше йому не вдавалося як початківцю, він з усмішкою відповідає: «Все!»

 

 – Це потребує постійної і ретельної уваги. Щось одне вчасно не зробиш — і прощавай, гарний урожаю. А наскільки швидко і рясно плодоноситимуть огірки вирішує догляд за ними, — розповідає знавець своєї справи. — Щорічно ще в лютому відкриваємо сезон із розсадника, інтенсивність опалення якого залежить від погоди на вулиці. Огірки дуже погано реагують на температурні стрибки, тож намагаємось підтримувати сталий мікроклімат. Адже важливе не тільки тепло, а й вологість повітря.

Добрива обов’язково потрібно використовувати органічні й мінеральні, але важливо знайти золоту середину.

Микола зазначає, що його надійними помічниками є молодші брати–близнюки Андрій і Сергій, активні гравці місцевої футбольної команди «Підцаревичі».

Роботи вистачає всім, його ж завдання — тримати процес під контролем.

— Взагалі ж починається все з насіння, — зауважує господар. — Обираю голландське: хоч і дороге, та якісне. А ще не варто економити воду, її ці овочі дуже люблять, але попередньо підігріту. Також важливо вчасно профілактично обробляти висаджені огірки препаратами від хвороб та шкідників, бо якщо десь відбулося зараження, то його дуже важко зупинити.

Запитую в Миколи і про те, як найкраще удобрювати ґрунт, на що він відповідає, що добрива обов’язково потрібно використовувати органічні й мінеральні, але важливо знайти золоту середину — і їхня нестача, і надлишок погано впливають на врожайність та смакові якості плодів.

Роботи в теплиці вистачає не лише під час вирощування огірків, а й цілий рік. Багато часу займає підтримка в належному стані покриття теплиці, заготівля дров для її обігріву, догляд за системами крапельного поливу й опалення. Та нагорода за всі ці труди — гарний урожай.

Юлія МУЗИКА

Telegram Channel