Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Хто працює, той і має, і про того Спас подбає!»

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

«Хто працює, той і має, і про того Спас подбає!»

Сьогодні — Першого Спаса, або, як ще називають цей день, Маковія. Народна традиція поєднала у святі небесне і земне

Церква вшановує пам’ять семи старозавітних мучеників Маккавеїв, а українці переконані: не освятиш дарів природи — не буде процвітання у господарстві. Тому із самого ранку йдуть люди до храмів із букетиками–маковійчиками та медом. Композиції із трав і квітів кладуться вдома за іконами — аж до нового свята. На світлині — маковійчик, який зберігала матушка Марія Свято–Троїцького собору в Луцьку. Біля образа Спасителя — мак і колоски. Перев’язані вони жовто–блакитною стрічкою — чим не символ нашої України? Вистояли, витримали і добули до Першого Спаса. Тож побажання усім нам — сил на плідну працю та здоров’я на весь рік — аж до нового свята!

 

1-3-9-11.indd
 

 Написати лозунг на плакаті зможе кожен – ви напишіть його на континенті

Щоб заявити про свою громадянську позицію, люди інколи вдаються до неймовірних вчинків

Британець Енді Парді планує здолати 30 тисяч кілометрів, аби його маршрут відобразив на карті Європи два слова: «Stop Brexit». Чоловік вважає, що вихід Об’єднаного Королівства з ЄС був великою помилкою, і, щоб довести це політикам та громадськості, вирушив на своєму бусі із GPS–навігатором у грандіозну подорож. Він уже побував у країнах Північної Європи, зокрема Швеції та Норвегії, де написав перші букви свого заклику — «S» і «T». Нині майже завершив слово «Stop». Попереду ще довгий шлях «Останнього європейського туру», як його називає мандрівник.

Енді Парді каже, що одною з основних життєвих цінностей для нього є свобода пересування. «Я вважаю, що здатність учитися, жити і працювати за кордоном без жорсткої бюрократії — це величезний привілей, який ми втрачаємо», — стверджує чоловік. Завершити подорож британець планує у жовтні.

Леонід ОЛІЙНИК.

 

А потім ще й Професора додому принесе?

Цього літа я працюю в приймальній комісії Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Набачилася і сліз, і радості…

Найважчими були липень і серпень — переживання вчорашніх школярів і їхніх батьків, подача оригіналів документів і найголовніше — очікування результатів вступної кампанії. Мимоволі переймаєшся чужими проблемами, а допомогти нічим не можеш. Але вкотре переконуюся: в житті сумне завжди поряд із веселим. Майже перед самим обідом у кабінет зайшла колега з іншого факультету. Розчервоніла, з телефоном біля вуха, вона щось емоційно розповідала. Щоб ви уявляли, це відбувалося приблизно ось так: «На цю — ні! Я 3 рази дивилася. Точно — ні! І на ту — ні! Тільки платна форма. А на цю… Ти готовий? Другий у списку! Є державне місце. Точно!» Радісні вигуки співбесідника «Клас!» і «Єс!» було чути за три метри від мобілки. Поклала трубку і пояснила: син вступив до університету на бюджетне місце. Щаслива побігла за піцою — ось так і пообідали всім кабінетом.

А на другий день мама новоспеченого студента розповіла продовження історії. «Уявляєте, — каже, — лечу додому, відкриваю двері, а там — син із кошенятком на руках — малесеньким рудим клубочком. На радощах з двору забрав. Я й не заперечувала — нам доля усміхнулася, хай і коту щастя буде». Коли ж дійшло до питання, як назвати нового члена сім’ї, хлопець заявив, що вже все вирішив: «Я вчитимуся на бакалавра, то і кіт хай буде Бакалавром — на згадку про цей день».

Оксана САГАН.

 

«І знову дощ серпневий, неначе сліз краплини…»

15 серпня церква відзначає перенесення мощей Стефана Першомученика. А народ вшановував Степана–отавника, адже починали косити нову траву, яка встигла нарости після скошеної. Казали так: «З’явилась отава — для сіна прибава». Вважалося, яка цього дня погода — таким і вересень буде

За прогнозом чергового синоптика обласного гідрометеоцентру Світлани Дриганюк, 15 серпня — мінлива хмарність. Вночі невеликий короткочасний дощ, удень — короткочасний дощ, подекуди грози, град. Вітер західний, 5—10 метрів за секунду. Під час грози місцями шквалисте посилення до 15—20 метрів за секунду. Температура повітря вночі — плюс 13—18, вдень — 22—27 градусів тепла. 16–го — мінлива хмарність. Місцями невеликий короткочасний дощ. Вітер північно–східний, 3—8 метрів за секунду. Температура повітря вночі — плюс 12—17, вдень — 22—27 градусів тепла. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 15 серпня було 2010 року — плюс 35, найхолодніше — 1975–го — 9 градусів вище нуля. Температура води в річці Стир — 24, озері Світязь — 21 градус тепла.

У Рівному 15 серпня — ясний ранок. У другій половині дня небо вкриють хмари, йтиме дощ із грозою. Температура повітря — 19—26 градусів тепла. 16–го — хмарно з проясненнями, можливий дрібний дощ. Температура — плюс 16—26.

 

15 серпня

Сонце (схід — 6.06, захід — 20.39, тривалість дня — 14.33).

Місяць у Терезах. 4–5 дні Місяця.

Іменинники: Василь, Іван, Кирило, Роман.

16 серпня

Сонце (схід — 6.06, захід — 20.38, тривалість дня — 14.32).

Місяць у Терезах, Скорпіоні. 5–6 дні Місяця.

Іменинники: Соломія, Антон, Іван.

 

Золоті слова

«Ніколи не виправдовуйся. Твоїм друзям це не потрібно, а вороги все одно не повірять».

Елберт ХАББАРД, американський письменник.

Telegram Channel