Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Бій у монастирі тривав чотири дні

Волинь-нова

Бій у монастирі тривав чотири дні

11 вересня 1943 року у збройному протистоянні з німцями під Новим Загоровом нині Локачинського району загинув командир чоти повстанців Андрій Марценюк (Береза)

44 українські вояки чотири доби оборонялися від роти німецької жандармерії, роти донських козаків та роти поліції, хоч супротивники мали міномети, артилерію, десять танкеток та три літаки. Чота особливого призначення під командуванням Андрія Марценюка (Берези) вписала героїчну сторінку в історію УПА.

Коли повстанці зайшли в село, то розташувалися біля монастиря, який міг стати опорною точкою для оборони, бо ще навесні навколо будівлі облаштували окопи для навчання. Так і сталося. Повстанці вчасно помітили ворога, підпустили автомашини ближче, а тоді зустріли його вогнем. У результаті бою німці втратили до 40 чоловік. Нічний штурм теж не дав результату. Відтак гітлерівці викликали підкріплення, а Береза прийняв рішення відступити з окопів у муровану будівлю обителі.

Повстанці вчасно помітили ворога, підпустили автомашини ближче, а тоді зустріли його вогнем. 

Наступного дня окупанти підтягнули свіжі частини з Володимира–Волинського, Горохова та Луцька, тож їхні сили сягали 700 чоловік. Будівлю почали обстрілювати з мінометів і гармат. Надвечір зі Здолбунова залізницею, а далі своїм ходом перекинули десять танкеток. У небі з’явилися три бомбардувальники. Повстанці заховалися у монастирських підземеллях і там перечекали авіаналіт.

10 вересня німці безперервно штурмували. Живими залишилося лише 18 вояків. Увесь день 11 вересня гітлерівці обстрілювали храм з артилерії, мінометів і танкеток та частково зруйнували будівлю. Троє важкопоранених повстанців (серед них і командир Береза) дострілилися. Вночі вояки УПА вирішили прориватися. Трьох поранених заховали в підвалах обителі, а тоді розділилися на дві групи.

Коли упівці вночі атакували гітлерівців і закидали їх гранатами, то посіяли паніку, бо окупанти не сподівалися на таке нахабство: 12 чоловік наважилися йти на прорив проти кількох сотень. Удача любить сміливих, а тому українським воякам вдалося успішно вийти з оточення. Вранці німці зайшли в монастир, почули стогін і знайшли одного з поранених. Його одразу повісили. Двох інших не помітили, і їх пізніше врятували місцеві селяни. Відтак у результаті бою повстанці втратили 29 чоловік убитими, одного стратили гітлерівці, двох порятували, а 12 прорвалися.

Втрати німців історики оцінюють у 90—100 осіб убитими та 150—200 по­раненими.

Тарас СТЕПАНЮК.

Telegram Channel