Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Поради волинського онкогінеколога: що робити, аби страшна хвороба не затьмарила життя

Волинь-нова

Поради волинського онкогінеколога: що робити, аби страшна хвороба не затьмарила життя

Рак шийки матки, як причина смерті від онкопатологій статевих органів, у представниць прекрасної статі працездатного віку – на першому місці. Появі злоякісної пухлини можна запобігти, якщо регулярно проходити профілактичні огляди та лікувати ерозії, запальні процеси, поліпи та дисплазії. Наголошує на цьому онкогінеколог Тетяна Євгенівна ТКАЧУК, заслужений лікар України, кандидат медичних наук, відповідаючи на запитання наших читачок

– Мені 20 років, моя тітка нещодавно померла від раку шийки матки. Як можна вберегтися від цієї хвороби?

— До біди призводить нерозбірливість в інтимних стосунках, незахищений секс, що веде до інфікування вірусом папіломи людини та іншими інфекціями, які передаються статевим шляхом, куріння, інші шкідливі звички. Важливо також вчасно виявляти та лікувати передракові захворювання. А для цього всім жінкам віком від 18 років або від початку статевого життя необхідно не рідше одного разу на рік відвідувати гінеколога. Не йти, а бігти до лікаря потрібно, якщо турбують міжменструальні кров’янисті виділення, біль внизу живота, червоні виділення після статевого акту або в менопаузі.

Усім жінкам віком від 18 років або від початку статевого життя необхідно не рідше одного разу на рік відвідувати гінеколога. Не йти, а бігти до лікаря потрібно, якщо турбують міжменструальні кров’янисті виділення, біль внизу живота, червоні виділення після статевого акту або в менопаузі.

Спеціаліст здійснює огляд, проводить мікроскопічне дослідження тканин шийки матки та забирає матеріал для цитологічного дослідження на наявність звичайних, передпухлинних та злоякісних клітин. При патології шийки матки важливо виявити інфекції, які передаються статевим шляхом, – віруси, бактерії, гриби.

— Лікар рекомендував зробити біопсію, у мене ерозія, я дуже хвилююся…

— Біопсія – морфологічне або гістологічне дослідження тканин шийки матки. Процедура полягає в мікроскопічному обстеженні шматочка тканини, який забирають прицільно, під мікроскопом–кольпоскопом, визначаючи найбільш патологічне місце. Хвилюватися потреби нема, а відмова від такого методу діагностики може призвести до хибного діагнозу.

— При обстеженні виявили початковий рак шийки матки. Чи є в мене шанси вилікуватися і мати дітей?

— Спочатку треба провести ретельне обстеження, яке дасть змогу достеменно встановити наявність злоякісної пухлини, її морфологічну форму та розповсюдженість в організмі, а також виявити збудників, що призвели до виникнення недуги. Далі потрібне якісне і своєчасне лікування, що мінімізує ймовірність повернення захворювання. І вже тоді при ретельному спостереженні жінка може мати вагітності та пологи.

— Чи завжди можна бути впевненим у точності досліджень, зокрема цитологічних?

— На жаль, у медицині немає жодного такого, яке дає 100% гарантію. Цитологічне також може бути як хибнопозитивним, так і хибнонегативним. Але в комплексному обстеженні шийки матки (разом із клінічними та кольпоскопічним) це дослідження, особливо прицільне, під контролем мікроскопа, є ефективним і застосовується в усіх країнах.

Головне — вчасно діагностувати та лікувати ерозії, запальні процеси, поліпи, дисплазії. Повільний розвиток злоякісних пухлин шийки матки дає можливість запобігти розвитку раку. А регулярне відвідування лікаря–гінеколога може врятувати життя тисячам пацієнток.

Чекаємо на запитання та пропозиції щодо наступних тем нашого спілкування. Надсилайте їх на адресу: [email protected], тел.050670 9131.

Telegram Channel