Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Обмежені в русі, але відкриті до перемог у житті та спорті

Паралімпійці готові підкорювати нові вершини.

Фото Ольги ЯРЕНЧУК.

Обмежені в русі, але відкриті до перемог у житті та спорті

У мальовничому селі Пульмо Шацького району відбулися спортивні змагання за Кубок Світязя з боча (гри з набором м’ячів різних кольорів, яка входить до переліку паралімпійських видів спорту) серед людей з ураженнями опорно–рухового апарату

Захід зініційований «Асоціацією осіб з інвалідністю «Добродія в дії» (Ковель) за сприяння Шацької райдержадміністрації та районної ради, Шацького національного природного парку, Волинського регіонального центру «Інваспорт» та Релігійної місії «Карітас–Спес» за підтримки фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Учасники змагалися на подвір’ї пульмівської школи, а прибули з Ковельського, Камінь–Каширського, Старовижівського, Любомльського, Любешівського, Ратнівського, Рожищенського, Маневицького районів, із Ковеля, Луцька та Червонограда 60 осіб, із яких 30 — учасники.

Третє місце в команди з Ковельщини (Олександр Барбарук, Софія Шевчук, Ірина Листовнича), друге — у ратнівчан (Петро Паржаюк, Анатолій Ярошук, Марина Маковецька, Тетяна Маковецька, Валерій Литвинець, Ірина Павлович), а головний приз — Кубок Світязя — дістався команді з Ковеля (Ольга Яренчук, Євген Набруско, Олександр Вакульський, Олег Гелетуха, Катерина Ринковська, Олександр Дудка, Оксана Дружиніна, Андрій Дружинін).

У вільний час учасники та волонтери мали можливість скупатися в Світязі (дехто навіть уперше!), поспілкуватися з друзями біля вогнища та покуштувати смачних страв, приготовлених на ньому. Такі зустрічі для обмежених у русі — надважливі, а радість перемоги надихатиме на нові звершення.

 

 

 І знову цвітуть безлисті каштани...

Цього разу аномалію помітили на вулиці Набережній в Луцьку

Світлину із квітом на каштані, в якого вже майже опало листя (на фото), поширив у Facebook Андрій Тимощук.

Це вже не перший такий випадок в обласному центрі, а на околицях міста і в селах цвітуть яблуні. Квітування дерев восени може бути сигналом про хворобу. Фахівці пояснюють, що така аномалія пов’язана зі змінами клімату і глобальним потеплінням. А глядачі такого дива коментують оптимістично, що осінь обнялася з весною.

 

Може, нарешті Сапалаївці стане легше дихати

Торік у червні «десант» «Волині» досліджував річечку, яка протікає через центр Луцька: як їй живеться, як дбають (чи не дбають) про неї місцеві жителі? Цього літа цим зацікавилися муніципали

Ми пройшли понад 8 кілометрів (така протяжність русла в межах обласного центру) і побачили в багатьох місцях досить непривабливі картинки. Упродовж усього маршруту то тут, то там дзюркотіли маленькі потічки, нібито притоки Сапалаївки. Хоча зрозуміло, що ці «притоки» рукотворні, вони якраз і забруднюють річечку. Це було і неподалік від гирла (ми йшли від того місця, де вона впадає у Стир, до її витоків), і в районі вулиці Карпенка–Карого, де на берегах забудова приватного сектора, — і невідомо, чи підключені всі господарства до каналізації. Наша подорож була не просто пізнавальною — хотілося привернути до «болячок» річечки увагу і самих лучан, і відповідних природоохоронних служб. Тому то з цікавістю довідалася, що в кінці серпня луцькі муніципали виявили труби, які зливають нечистоти в Сапалаївку. Одна з них веде від річки до земельної ділянки регіональної газової компанії ПАТ «Волиньгаз», друга — до території ПАТ «Луцький пивзавод», і з неї витікає рідина білого кольору з їдким запахом.

За цими фактами департамент муніципальної варти, як сказано в його повідомленні, буде звертатися у спеціалізовані служби, аби встановити власників і користувачів цих рукотворних приток. Є підозри, що саме їхній скид давав сморід у районі вулиць Богдана Хмельницького, Набережної, Івана Франка, Винниченка та Чернишевського. Муніципали й надалі виявлятимуть можливі джерела смороду, який допікає лучанам. Може, легше стане дихати і самій річечці, коли їх ліквідують.

Катерина ЗУБЧУК.

 

12 вересня

Сонце (схід — 6.48, захід — 19.41, тривалість дня — 12.53).

Місяць у Терезах, Скорпіоні. 3–4 дні Місяця.

Іменинники: Данило, Павло, Арсен, Григорій, Гнат, Денис, Остап, Федір.

13 вересня

Сонце (схід — 6.49, захід — 19.39, тривалість дня — 12.50).

Місяць у Скорпіоні. 4–5 дні Місяця.

Іменинники: Геннадій, Іван, Купріян, Андрій.

 

І через вісімдесят років тягне до рідних стежин

Нещодавно ми публікували інформацію під заголовком «Допоможемо австралійцям знайти родину», в якій розповідалося про Мануеля Ільчука, який шукає на Волині представників родинного дерева, котрі перед Другою світовою війною емігрували за океан

Поспілкувалася з мешканкою Івано–Франківська Ольгою Татарин, у якої тоді зупинявся цей добродій. Хоч пошуки його були безуспішними, чоловік має намір їх продовжити. Пані Ольга повідомила, що невдовзі на Волинь прибудуть і спадкоємці аргентинських українців, котрі шукатимуть у Горохові родичів на прізвище Поліщук. Після першої публікації «Волині» відгукнулася Олена Поліщук із села Кутрів на Горохівщині. Брат її дідуся Василя Євдокимовича (народжений орієнтовно в 1903–1905–му) на ім’я Мусій (або Мойсей) у 30–х роках минулого століття теж емігрував в Аргентину. 14 лютого 1979–го він разом з дружиною побував в Україні й зустрівся з братом Василем та племінником Миколою. А після того зв’язок загубився аж до сьогодні. Раніше, до поїздки, сім’ї листувалися. Зберігся навіть один із листів, написаний земляком Семеном Новосадом. Але літа затерли зворотну адресу. Якщо ж Поліщуки з Кутрова мають якийсь стосунок до цієї родини, то редакція радо допоможе їм зустрітися.

Алла ЛІСОВА.

 

Вечір пам’яті Анатолія Махонюка

13 вересня о 13.30 у бібліотеці Східноєвропейського на­ціонального університету ім. Лесі Українки (к.53) відбудеться вечір пам’яті волинського поета, члена НСПУ Анатолія Махонюка «Душа вибралась із лещат мовчання».

 

Іван Пісний літо красне відвів

11 вересня відзначають Усікновення голови пророка Предтечі та Хрестителя Господнього Івана. Наші предки вважали, що цей день завершує літо. Але теплий вечір і зоряна ніч на 12-те обіцятимуть хороший урожай наступного року, тепла і суха днина укаже на пізню зиму 

А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Алли Адамської, 12–13 вересня — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі —9—14, вдень — 22—27 градусів тепла.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 12 вересня було 1983 року — плюс 31, найхолодніше — 1973–го — 1 градус тепла.

Температура води у річці Стир — 20, в озері Світязь — 17 градусів.

У Рівному 12–13 вересня хмарно, але без опадів. Температура повітря 12–го — 16–24 градуси тепла, 13–го — 13–22 із позначкою «плюс».

Telegram Channel