Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Війна обітнула його крила

Фото westnews.info.

Війна обітнула його крила

Автором цієї картини є доброволець Юрій Колесник (Явір) із Дубровиці, що на Рівненщині

23-літній воїн-художник трагічно загинув на війні рік тому 23 жовтня. Він зобразив себе на полотні пораненим, який виривається з вогняного пекла під містом Щастя...

 

 Юрій навчався в Дубровицькому професійному ліцеї на муляра-штукатура. Там відбулася перша виставка робіт, там презентував відеофільм про свої твори під містично-філософські мелодії Стінга.

Юрій навчався в Дубровицькому професійному ліцеї на муляра-штукатура.

А 2013-го виру­шив захищати Батьківщину. У складі 80-ї окремої аеромобільної бригади брав участь у боях за Луганський аеропорт, пройшов Іловайський ко­­­­­­­­тел. На війні Юра робив хлопцям татуювання. Не раз у нього на очах живими свічами-факелами горіли побратими, земля перетворювалась на попіл. Його часто кликали, щоб розпізнав полеглих за «тату» на тілах. 23 жовтня 2017-го Юрій Колесник загинув біля Богданівки Волноваського району. За життя нагороджений відзнаками та медаллю «Захиснику України», посмертно – орденом «За мужність». На одному із його полотен – зображення двох білосніжних крил, обгорілих червоних та чорних ніг. З іншого боку картини – розкіш на мирній землі... Ось сенс його творчості...

«Тату, мамо, сестро, завершіть ці роботи, якщо зі мною щось станеться. Я йтиму до кінця, до перемоги!» – просив Явір. Вічна пам’ять герою.

 

24 жовтня

Сонце (схід — 7.58, захід — 18.08, тривалість дня — 10.10).

Місяць в Овні, Тельці. 16–17 дні Місяця.

Іменинники: Зінаїда, Пилип, Феофан, Лев, Філоніла, Вікторина, Леонід.

25 жовтня

Сонце (схід — 8.00, захід — 18.06, тривалість дня — 10.06).

Місяць у Тельці. 17–18 дні Місяця.

Іменинники: Кузьма, Мартин, Домна, Іван, Макар.

 

Збірка «Волинь моя» грітиме душу і в Англії

 

 Телефонний дзвінок завідувача технологічного відділення Горохівського коледжу ЛНАУ Надії Загоруйко став приводом для зворушливого незабутнього знайомства

Леся ВЛАШИНЕЦЬ

– Лесю, моя подруга з Великобританії дуже хоче придбати збірку вашого тата «Волинь моя». Вона обожнює пісні Степана Кривенького, а коли в Англії наспівує їх, то лине душею додому, – розповіла пані Надія. І вже через кілька хвилин ми зустрілися з незнайомкою.

Тепер не лише гімн поліського краю, а й інші пісні співатимуть її британські друзі.

Марія Кащеукайтес (на фото) – людина світла й приязна. У 1980-х роках вона викладала в Горохівському сільгосптехнікумі, потому поїхала з чоловіком Рімантом у Латвію, на його Батьківщину. Там виховали сина Артура і доньку Світлану, з якою пані Марія тепер мешкає в одному з англійських пентхаузів. В Україні буває щонайменше раз на два роки. Спершу спішить на рідну Камінь-Каширщину обійняти матусю, далі у Горохів до подруги Надії. Не розгубивши щирості, приятельки згадують про пережиті разом миті радості й смутку. Пригадали цьогоріч горохівчанина-піснедара. Тепер не лише гімн поліського краю, а й інші пісні співатимуть її британські друзі. 

 

Прогноз погоди

«Осінь осіняє на освідчення»

Так лірично про цю пору пише рівнянин Олександр Берестяний

За церковним календарем, 24 жовтня вшановується пам’ять апостола від 70-ти Пилипа. Наші предки спостерегли: якщо цього дня вранці випаде сніг, можна очікувати студену зиму. А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Лесі Пасічник,

24 жовтня – хмарно, дощ, місцями з мокрим снігом. Вітер північно-західний, 9–14 метрів за секунду, пориви 18–23. Температура повітря вночі – 2–7 градусів тепла, вдень – 4–9 градусів тепла.

25-го – хмарно з проясненням, невеликий дощ, місцями з мокрим снігом. Вітер південно–західний, 7–12, пориви – 15–20 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 2–7, вдень – 6–11 градусів із позначкою «плюс»

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 24 жовтня було 1989 року — плюс 22, найхолодніше – 1959-го – мінус 6 градусів.

У Рівному 24 жовтня – дощ із грозою, ввечері – сильний мокрий сніг. Температура повітря – від 1 до 5 градусів тепла. 25-го – дощ зі снігом вночі, вдень – дощ. Температура повітря від нуля до 5 градусів із позначкою «плюс».

 

Любов до Батьківщини формується з дитинства

Ветерани ракетних військ стратегічного призначення і студенти та викладачі Луцького педагогічного коледжу впевнені: «Патріотизм захисників збереже єдину і сильну Україну»

Зустріч ветеранів-ракетників зі студентами коледжу.
Зустріч ветеранів-ракетників зі студентами коледжу.

 Ганна САХАРУК

Полковник у відставці, голова ГО «Ветерани ракетних військ стратегічного призначення Волинської області» Олександр Івасюк на зустрічі в цьому навчальному закладі розповів про ядерний і ракетний потенціал, який мав наш край, ракетну дивізію та її роль, починаючи з липня 1942-го.

Перший бій тоді 5-ї винищувальної протитанкової артилерійської бригади був за Куп’янськ на Харківщині, згодом — ​звільнення від фашистів Донбасу, Криму. Після війни названа гвардійською дивізією ракетних військ стратегічного призначення зі штабом у Луцьку.

Вдова ветерана-ракетника Ганна Сахарук поділилася спогадами, як доводилося часто переїжджати з гарнізонів, при цьому — ​виховувати дітей, бути зв’язковими, телеграфістками.

Присутні вшанували полеглих усіх поколінь хвилиною мовчання.

Присутні переглянули фільм із коментарем підполковника у відставці Івана Тібежа. Він наголосив, що ракетні війська слугували щитом недопущення 3-ї світової війни. Коли 1962-го загострилися відносини між Кубою та США й над світом нависла загроза, була успішно проведена операція «Анадир». У 1967-му — ​знову напруження між СРСР і КНР, і знову — ​вагоме слово ракетних військ. Учасником операції був Олександр Івасюк, він зазначив, що любов до батьківської оселі, до людей, з якими жив, вчився, працював, до традицій транс­формується в любов до Вітчизни, і якщо на неї зазіхне ворог, то сини і дочки  йдуть її захищати. Так вчинили випускники коледжу Артем Карабан, Олександр Палюх, Володимир Прокопчук, які за цілісність України загинули на Сході.

Присутні вшанували полеглих усіх поколінь хвилиною мовчання.

 

«У Благодатному живуть прекрасні люди»

Уявіть: пізній вечір на вулиці, а вам стало зле. Добре, коли хтось поруч вважатиме за потрібне підійти й запропонувати допомогу

Алла ЛІСОВА

Саме так пощастило нашій читачці із селища Благодатне Антоніні Олексіївні Солом’янюк. Вона – жінка, знайома багатьом, адже понад 40 літ пропрацювала секретарем селищної ради. Але у згаданій ситуації це не мало значення.

Коли поверталася з медичного пункту, майже непритомна впала. Біля неї зупинився чоловік, підвів і люб’язно супроводив до квартири. А коли з’ясувалося, що в жінки випали ключі під час падіння, покликав сусідів на допомогу, а сам пішов шукати згубу.

Цією милосердною людиною виявився місцевий житель Микола Євгенович Киця.

Цією милосердною людиною виявився місцевий житель Микола Євгенович Киця. Антоніна Олексіївна зворушена його доброю душею і щиро дякує йому за благородство. «Тепер я ще раз переконалася, що в Благодатному живуть найкращі люди», – зробила висновок.

Telegram Channel