Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Знімок із далекої Австралії відкрив ще одну сторінку з життя співачки досвітніх вогнів

Фото Миколи РИМАРЯ.

Знімок із далекої Австралії відкрив ще одну сторінку з життя співачки досвітніх вогнів

Перший в Україні, а можливо і в світі, пам’ятний знак подружжю Лариси Косач і Климента Квітки було встановлено нещодавно у місті Славута Хмельницької області

За непрямими історичними свідченнями та припущеннями дослідників, у 1904 році в Славутському кумисолікувальному закладі перебували геніальна українська письменниця, перекладачка, культурний діяч Леся Українка (1871—1913) та її чоловік — видатний етнограф, музикознавець, фольклорист, композитор, збирач народної пісенної творчості Климент Квітка (1880—1953).

Знак, про який ідеться, — унікальний, адже досі спроби увіковічити пам’ять цих двох непересічних людей як подружжя ніхто не робив. Встановлений він на вулиці Монастирській, поблизу того місця, де у 1872 році за сприяння князя Романа Сангушка заснований кумисолікувальний заклад.

Автор проекту — відома нетішинська художниця, скульптор і поетеса Світлана Лелях–Бегутова — подарувала пам’ятний знак місту. Під час його відкриття Світлана Мефодіївна із вдячністю згадала всіх, хто допоміг здійснити цей творчий задум.

Від ідеї до її реалізації минув не один рік. За словами місцевого краєзнавця з багаторічним досвідом, про перебування Лесі Українки в Славуті історики сперечалися давно. Але один візит дав привід для нових відкриттів щодо життя співачки досвітніх вогнів. У 2002 році в це місто приїхала громадянка Австралії українського походження Єва Кратохвіль. Вона хотіла відвідати місця, де колись жили її предки. При собі мала фото, яке згодом було надруковане у місцевій газеті. Як стверджувала гостя, цей знімок зроблений у 1904–му на території кумисолікувального закладу в Славуті. Пані Єва добре знала сімох своїх предків, зображених на ньому. А істориків та мешканців Славути здивувало інше: вони побачили на фото жінку, дуже схожу на Лесю Українку.

Копії світлини були надіслані у Волинський краєзнавчий музей до Луцька, у Літературно–меморіальний музей–садибу Лесі Українки у селі Колодяжному Ковельського району, у Новоград–Волинський літературно–меморіальний музей поетеси, що в Житомирській області, у відділ рукописів столичного Інституту літератури Академії наук України, де зберігаються її архіви та рукописи… І всі науковці у своїх відповідях сходилися на тому, що на фото може бути зображена саме Леся Українка. Жоден не сказав, що це точно не вона. Більше того, краєзнавці з Луцька впізнали на фото і її рідних, зокрема друга і чоловіка Климента Квітку…

Марина ЛУГОВА

Telegram Channel