Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Страва з... фантазії  і того, що є

Фото gastronom.ru

Страва з... фантазії і того, що є

Найчастіше слово «запіканка» асоціюється у нас із запеченим у духовці сирним пирогом. Але насправді ця страва буває не тільки сирною, а й м’ясною, рибною, овочевою, фруктовою. Її суттєві переваги – те, що вона готується швидко і вдається навіть не дуже досвідченим кулінарам. Історія ж запіканки тісно пов’язана з французькою кухнею. Виникла вона досить просто: те, що залишилося від вечері або обіду, французи, за своєю звичкою все змішувати, заливали збитим яйцем зі сметаною і запікали на сніданок. Основу страви становили м’ясо або риба, до яких додавали нарізану картоплю та іншу городину, посипали зверху сиром. Нині рецептів запіканок – безліч. Для легкої вечері можна обрати овочеву – наприклад кабачкову з помідорами. Витончений смак мають фруктово-овочеві, але для них слід продумано комбінувати інгредієнти. Хочете ситно поїсти – підійде м’ясна з картоплею чи макаронами. Можна додати грибів, помідорів, зелень, яблука, яйця, кабачки... Словом, дайте волю уяві – і готуйте запіканку

Картопляна із сосисками
Ця запіканка схожа на картопляний пиріг, але без сметани. Страва вдається дуже м’якою, з витонченим смаком

 

 

Інгредієнти: 400 г сосисок, 700 г картоплі,       50 г вершкового масла, 250 г твердого сиру,            70 мл молока, 2 яйця, зелень, сіль, перець – за смаком.
Приготування. Картоплю почистити, зварити в підсоленій воді до готовності, розім’яти на пюре, додавши вершкове масло й молоко. Сосиски очистити від плівки, нарізати невеликими шматочками. Форму для випікання змажте маслом, викладіть в неї 2/3 пюре, розрівняйте поверхню. Виставте «стовпчиками», трохи втискаючи, шматки сосисок. Зверху викладіть решту пюре і розрівняйте. В окремій посудині змішайте яйця, сіль і дрібку меленого запашного перцю. Збийте до однорідності, додайте натертий на середній тертці твердий сир, перемішайте і залийте картоплю із сосисками. Готуйте запіканку в розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин.

Сирна з маком і яблуками
Мабуть, кожна господиня має власний випробуваний рецепт сирної запіканки. Проте чому б не спробувати приготувати інший варіант? Та й взагалі, пофантазувавши, можна доповнити її фруктами, ягодами, горіхами, шоколадом, родзинками, сухофруктами

 

 Інгредієнти: 0,5 кг сиру, 3 яйця, 5 ст. л. цукру, 3 ст. л. маку,  2 яблука, 3 ст. л. крохмалю, 3 ст. л. сметани, 2 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. лимонної цедри.
Приготування. Сир двічі пропустити через м’ясорубку, додати сметану, цукор, яйця, крохмаль. Збити блендером, всипати цедру і мак. Яблука почистити та покраяти скибочками, скропити лимонним соком, всипати їх у сирну масу і вимішати. Форму для кексу вистелити кулінарним папером. Викласти тісто і запікати 40–45 хвилин при 180о. Повністю охолодити. Порізати на скибки.

Швейцарська овочева
Подайте її як вечерю або ж як самостійну страву на обід

 

 Інгредієнти: 2 баклажани, 3 цукіні, 1 батон, 150 г твердого сиру, 2 яйця, 3 помідори, 1 скл. сметани, сіль, перець, тим’ян, олія.
Приготування. Баклажани розрізати, посолити, додати кілька крапель олії і трохи тим’яну. Запікати в духовці 25–30 хв. при 180 градусах. Вибрати ложкою м’якоть, розім’яти на пюре. 5–7 скибочок батона намазати баклажанним пюре. Цукіні покраяти пластинками, підпекти на сковороді-гриль, посолити. Сир нарізати пластинами, томати – кружальцями. У форму для запікання влити трохи олії. Викласти цукіні, помідори, батон, сир. Змішати яйця зі сметаною, посолити, поперчити і залити запіканку, присипати твердим сиром. Пекти в духовці 30–35 хвилин за температури 180 градусів.

Гарбузова
Осінньої пори чи не біля кожної хати красується гора цих жовтогарячих овочів, тож саме час куштувати страви з їх використанням

 

 Інгредієнти: 0,5 кг гарбуза, 50 г твердого сиру, 1 велика або 2 менші морквини, 50 г насіння соняшника (обсмаженого), 100 мл вершків, 2 яйця, 2 ст. л. олії, 1 цибулина, 250 г цибулі-порею, 1 зубчик часнику, пучок зелені (кріп, цибуля, петрушка тощо), сіль, перець, імбир – за смаком.
Приготування. Моркву і гарбуз краємо кубиками, а цибулю-порей – кільцями. Ріпчасту цибулю і часник дрібно нарізаємо і злегка обсмажуємо на олії. Додаємо до них моркву, смажимо 2 хвилини, висипаємо в пательню порей, гарбуз і тушкуємо ще 5 хвилин. Овочі солимо, перчимо, додаємо імбир і соняшникове насіння (25 г). Для соусу збиваємо яйця, вершки і тертий сир, солимо і перчимо. Духовку розігріваємо до 200 градусів. Змащуємо форму, викладаємо овочі, заливаємо соусом, посипаємо рештою насіння і запікаємо протягом 20 хвилин. Готову запіканку ділимо на порції, прикрашаємо зеленню.

Тришарова  «Оранжева кралечка»
Не тільки смачна, а й дуже красива страва, яку не соромно подати  навіть до святкового столу

 

 Інгредієнти: для 1-го шару – 150 г сиру кисломолочного, 300 г вареного курячого філе, 50 г вершкового масла, 1 яйце, 3–5 зубків часнику, пучок кропу, 0,5 ч. л. куркуми, сіль, перець; для 2-го шару – 1–2 цибулини, 1–2 морквини, 300 г вареного курячого філе, 1 яйце, пучок кропу, олія, сіль, перець, 1 г мускатного горіха; для 3-го шару – 300 г картопляного пюре, 50 г вершкового масла, 150 г твердого сиру, 1 яйце куряче, 10 перепелиних, 0,5 ч. л. куркуми, сіль, перець.
Приготування. Варене куряче філе подрібнити у блендері або декілька разів пропустити через м’ясорубку. Розділити отриманий фарш на дві рівні частини. До першої додати яйце, сіль, перець, мускатний горіх і підготовлену морквяно-цибульну масу (цибулю порізати кубиками, спасерувати до напівготовності, всипати натерту на крупній тертці моркву і тушкувати ще 2–3 хв., помішуючи). Збити блендером до однорідної маси.
До другої частини додати кисломолочний сир, масло, яйце, сіль, перець, розтертий часник, куркуму. Збити все у блендері. 
Гаряче картопляне пюре розтерти з маслом. Додати натертий сир (50 г), яйце, куркуму, поперчити.
Форму скропити водою і вистелити кулінарним папером. Викласти на дно сирно-курячий шар, притрусити посіченим кропом. Далі – морквяно-курячий шар, також притрусити кропом. Зверху викласти картопляний шар, зробити в ньому 10 отворів для перепелиних яєць. Запікати 30 хвилин при 180 градусах. Вийняти форму з духовки і влити у кожен підготовлений отвір перепелине яйце. Запікати 4–5 хвилин, поки яйця злегка схопляться, після чого посипати зверху натертим твердим сиром (100 г), що залишився. Поставити в духовку ще на 2–3 хвилини, щоб розплавився. Подавати, порізавши на скибки.

Макаронна
Для цієї запі­канки можна що­разу викорис­товувати інше наповнення: печене м’ясо, тушковані гриби, відварені шматочки курятини, овочі, смажену печінку, навіть солодкий сир із родзинками та ванільним цукром – матимете нову цікаву страву, яку можна подавати і на сніданок, і на обід, і на вечерю

 

 Інгредієнти: 350 г спагеті, 50 г масла, 3 яйця, 200 г шинки, 200 г твердого сиру, сіль, перець.
Приготування. Спагеті відварити у підсоленій воді. Потім злити, а спагеті змішати з маслом та трохи збитими з сіллю та перцем яйцями. Сир натерти. Третину його додати до макаронів і вимішати. На дно змащеної маслом форми викласти половину макаронів. Далі – шар нарізаної смужками шинки, шар сиру (друга третина), а зверху викласти решту макаронів і посипати залишками сиру. Запікати у духовці при 180оС 20–25 хвилин. 

Telegram Channel