Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Зарядка для хребта — ​порятунок від недуг

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Зарядка для хребта — ​порятунок від недуг

Продовжуємо ознайомлювати вас із комплексом фізичних вправ, який розробив доктор біологічних наук Юрій Попов

Вправа 15  (діє на верхньогрудний і шийний відділи хребта)

Початкове положення: лягти спиною на дві табуретки (або на два стільці з прямокутними сидіннями) так, щоб голова і шия повністю звисали (лінія плечей лежить на краю табуретки); руки витягнуті за голову, пальці однієї руки обхвачують великий палець другої. Намагатися зменшити прогин у ділянці попереку, притиснувши його до поверхні табуретки (фото 42).

 

 Напружити м’язи рук та плечового пояса і плавно та енергійно руки разом із головою підняти вгору і вперед (фото 43). Такі коливання вгору—вниз виконати декілька разів. Під час виконання вправи всю увагу зосередити на 7–му хребці (у тому місці, де шия переходить у тулуб).

 

 Вправа нормалізує роботу щитоподібної залози, плечових суглобів, зміцнює шийні м’язи, корисна вона при сутулості.

Вправа 16 (діє на шийний відділ хребта)

Виконувати вправу потрібно обережно, особливо літнім людям.

Початкове положення: лягти спиною на дві табуретки, що стоять щільно поруч, так, щоб голова і шия повністю звисали; руки витягнуті за голову, пальці однієї руки обхвачують великий палець другої. Намагатися зменшити прогин у ділянці попереку (фото 44).

 

 Опустити голову якомога нижче (спочатку вона може займати навіть горизонтальне положення) і плавно повертати її направо (фото 45) і наліво (фото 46).

 
 

 Виконувати вправу декілька разів; всю увагу при цьому зосередити на шийних хребцях. Можлива поява хрускоту, якщо це не призводить до болю, виконання вправи обережно продовжувати. Повороти голови робити «до упору»; ще краще її обертати навкруг шиї, як навколо осі).

Ця вправа оздоровлює та омолоджує обличчя, але особливо корисна під час головного болю, запаморочення, шуму у вухах, послаблення слуху і зору, погіршення пам’яті, появи зморщок.

Telegram Channel