Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Магістерські роботи студентів дизайнерів Луцького НТУ можуть претендувати на авторські свідоцтва

Студенти демонструють креативність і унікальність своїх робіт

ЛНТУ

Магістерські роботи студентів дизайнерів Луцького НТУ можуть претендувати на авторські свідоцтва

Персонажі для комп’ютерної гри, гральні карти авторської розробки, художній розпис на склі та дизайн сучасної школи… Це не просто перелік різних технік у галузі дизайну, це проекти студентів-магістрів Луцького НТУ, які плідно працювали на реалізацією власних ідей та можуть претендувати на отримання авторських свідоцтв

Любов до власної справи, натхнення, бажання розвиватися та представляти свої роботи загалу для успішної реалізації – усе це продемонстрували студенти спеціальності «Дизайн» на захисті магістерських робіт.

Креатив та унікальність прослідковується у роботі кожного студента, адже аналогів їхнім роботам немає. Так, до прикладу студент презентував власноруч створені персонажі до комп’ютерної гри. Кожна деталь на зображеннях є удосконаленою та чітко продуманою. Такі проекти, каже декан факультету будівництва та дизайну Луцького НТУ Олександр Бондарський, є унікальними і затребуваними на ринку, а відповідних фахівців на теренах України одиниці. Отож, його автор має усі шанси успішно втілити ідею у життя, запропонувавши до продажу фірмам, котрі займаються створенням комп’ютерних ігор.

Водночас, інший магістрант представив до уваги присутніх концепт-розробку гральних карт. Ексклюзивність їх полягає у тому, що вони містять зображення зірок відомих хард-рок гуртів, а замість звичних Тузів, Королів, Валетів та Дам, фігури змінилися на Вокаліста, Басиста, Гітариста та Драмера (барабанщика). Сорочка (візерунок на зовнішній стороні карти) також оформлений у відповідному стилі. Усі деталі пропрацьовані рукою майстра, автора проекту, усі зображення на картах намальовані саме ним.

«На сьогодні в нас 18 захистів магістерських робіт спеціальності «Дизайн». Ці роботи виконані під керівництвом викладачів кафедри та мають дуже високий рівень. Ми побачили декілька робіт, один із захистів завершився рекомендацією для навчального відділу, щоби можна було присвоїти роботі авторське свідоцтво, це гральні карти. Є ще декілька робіт, які також можуть претендувати на отримання такого свідоцтва. Студенти працювали впродовж тривалого часу, видно, що вони виконані не в останню ніч, бо результати досить ґрунтовні. Водночас, специфіка полягає в тому, що студентами проведені наукові дослідження, вивчена історія створення того чи іншого мистецтва. Наприклад, створення серії персонажів для комп’ютерної гри. Це роботи, які виконуються не часто в Україні і фахівців таких не багато, тому дуже приємно, що наші студенти заглибилися в таку тему. Слід сказати, що керівники цих дипломних проектів є кваліфікованими викладачами нашої кафедри. Крім того, ми побачили презентацію гральних карт. Це концепт-розробка, очевидно, що студент дослідив тематику дуже глибоко. Приємно, що ми спостерігаємо такий рівень в наших фахівців і переконаний, що усі наші випускники матимуть місця роботи, тим паче, що вони уже працевлаштовані, а їхні розробки матимуть замовлення від підприємств», - зазначає декан ФБД Олександр Бондарський.

Крім того, талановиті студенти представили власні ідеї дизайну сучасної школи, що містить елементи еко-дизайну, а планування пристосоване для інклюзивного навчання. Прораховані у проекті не лише засоби освітлення та вдалий інтер’єр, але й кожен сантиметр для зручного розташування меблів, шаф та мультимедійних засобів. Ще однією магістранткою було представлено дизайн-розробку інтер’єру будинку з використанням тіньових конструкцій. Дівчина довела, наскільки кардинально можна змінити інтер’єр оселі, застосувавши лишень тіньові елементи, наприклад відповідні перегородки або вдало підібрані світильники. Неординарною розробкою став проект студентки, яка створила нестандартні органайзери. Дівчина власними руками виготовила «бокси», що складають слово «Дизайн». Виріб виготовлений із ПВХ та покритий емаллю алкідною. Кожна буква-органайзер підлаштована для зберігання книжок, канцелярії, скотчу чи стрічок та є зручною у використанні. Крім того, зберігати у ньому можна й інші речі, в залежності від того, якою діяльністю займається власник таких боксів. Водночас, ідея є цікавою й з огляду на дизайнерське рішення, адже органайзери є чудовими елементами декору у приміщенні.

Похизувалися на кафедрі дизайну та архітектури магістерською роботою студента-заочника, а саме художнім розписом на склі. Робота ця є унікальною, бо скло розміщене на дереві, складається картина із трьох частин та містить зображення архітектури.

«Ми на неї навіть дихати боїмося. Це художній розпис на склі, техніка є дуже давньою традицією, бо наш народ, особливо на Різдво, малював такі картини, де присутніми були яскраві барви або квіти, натюрморти. Ми вирішили відновити традицію і так було розроблено 4 розписи, на одному з них зображена архітектура. Ідея того, що скло має бути на дошці - це ноу-хау, бо такого ніхто не робив», - зазначає завідувач кафедри Оксана Пасічник.

«Загалом сьогодні студенти представляють дуже різнопланові роботи, починаючи з розробки інтер’єрів до карт, календарів, книжок. Ці теми є основою їхніх майбутніх кандидатських, якщо вони надумають поступати в аспірантуру. Це дуже ґрунтовні роботи, де усе класифіковано, систематизовано і цей матеріал був втілений у такі проектні розробки», - наголосила Оксана Пасічник.

Варто зазначити, що нині на кафедрі відбувається уже 20-ий ювілейний випуск магістрів й дуже приємно відзначити, що вони дуже сильні у своїх техніках, усі уже працевлаштовані і мають попереду великі можливості, адже є універсальними фахівцями. Викладачі кафедри дизайну та архітектури зауважують, що нинішні магістранти є учасниками і переможцями різноманітних конкурсів і їхні проекти уже успішно реалізовуються замовниками.

«Сьогодні у дизайнерів такі великі можливості, що вони повинні бути універсальними. Якщо закінчив «середовище», він може бути і графіком, настільки широкий аспект. Тобто які замовлення є у людей, до того вони повинні пристосовуватися і вміти робити усе. Дуже широка спеціальність, яка вимагає широких можливостей», - додає завідувач кафедри.

Крім того, Оксана Пасічник наголошує, що над своїми роботами студентам довелося добряче попітніти, адже вона потребує поглибленого вивчення історії, науки. Вже потім вона удосконалюється практичною складовою, аж допоки не стане повноцінним проектом, готовим до представлення та реалізації. Загалом, молодь працює над своїм задумом близько двох років, але запорукою їхнього успіху однозначно є любов до справи.

«Зазвичай все починається на основі бакалаврської роботи, потім до неї додається наукова частина, робота поглиблюється, удосконалюється  і з цього виходить магістерська. Тобто фактично, вони працюють 2 роки. Дуже часто студенти продовжують тематику, яка була задана на бакалаврській роботі. Однозначно, кожен сам обирає свою тему, бо якщо вони не захоплюються тим, що роблять, то такого вдалого проекту у них не буде. Вони визначаються із напрямком роботи ще на третьому курсі і продовжують його до п’ятого і справді, робота тоді є якісною, коли студент закоханий у ту справу, якою він займається», - резюмувала Оксана Пасічник.

Джерело: Ілона Карпюк, інформаційний відділ Луцького НТУ
Telegram Channel