Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
А пан Василь має власну… електростанцію!

«Олігарх» із Дубна: «Панелі потрібно розміщувати строго на південь».

Фото: Олександра ДУРМАНЕНКА.

А пан Василь має власну… електростанцію!

Буквально за якийсь рік її експлуатації чоловік уже продає зайву енергію державі

У №4 за 18 січня 2018–го у публікації «За мільйон гривень змусив сонце працювати на себе» ми розповідали про жителя міста Дубна Рівненської області Василя Власюка. Підприємець взяв кредит у банку — 800 тисяч гривень, додав своїх 200 тисяч і став власником міні–електростанції. Змонтував на даху будинку та металевих опорах над гаражем 108 сонячних панелей загальною потужністю 30 кіловат на годину. Після виходу газети було чимало дзвінків із проханням дати координати та телефон пана Василя. Він підказував усім охочим, з чого потрібно розпочинати. Ми поцікавилися у дубенського енергетичного «олігарха», як минув рік

—Уже можна говорити про певні підсумки роботи електростанції, яка працює нормально. Зайву енергію продаю, держава розраховується своє­часно, чесно й згідно зі спеціальним «зеленим тарифом», — розпочав нашу розмову Василь Власюк. — Але, як тепер підказує мій досвід, встановлювати сонячні панелі краще все–таки за містом, щоб поряд не було сусідніх будинків та дерев, які створюють тінь, тоді буде значно кращий ефект. Ще одна порада для тих, хто збирається монтувати електростанцію: шукати компетентних та кваліфікованих фахівців. У мене спочатку ніби не було жодних питань до підприємця, який ставив панелі, але згодом з’ясувалося, що він не дуже чесно працює. Я так і не отримав усіх необхідних документів на обладнання. Згодом довелося переставляти електричний стовп та демонтувати комин на будинку. Щодо роботи самих модулів, то вони дійсно якісні. Але панелі потрібно розміщувати строго на південь, тільки тоді можна досягнути максимальної віддачі. Вже в ході експлуатації частину батарей довелося переставляти, вони були змонтовані занадто близько одна від одної.

Модулі виявилися дійсно якісними.

Найуспішніший місяць — сонячний і спекотний травень. Тоді станція виробила приблизно 4 тисячі кіловат. У червні–липні йшли дощі й показники зменшилися. Але клімат змінюється, й у нас нині значно більше сонячних днів.

Цікавлюся у пана Василя, як працює електростанція такої похмурої та холодної погоди. Він розповідає, що регулярно моніторить її роботу й записує показники у спеціальний журнал. Панелі в такі короткі грудневі дні виробляють 3–5 кіловат електроенергії на добу.

За його словами, у сонячній енергетиці все залежить від погоди. Якщо у грудні 2017–го він отримав 350 кіловат, то у грудні 2018–го приблизно 150. Поки що найуспішніший місяць — сонячний і спекотний травень. Тоді станція виробила приблизно 4 тисячі кіловат. У червні–липні йшли дощі й показники зменшилися. Але клімат змінюється, й у нас нині значно більше сонячних днів.

А от з їх встановленням довелося помудрувати.

Вітаючи читачів «Волині» з Новим роком і Різдвом Христовим, Василь Власюк побажав усім стати енергетично незалежними, для цього треба не боятися ризикувати та впроваджувати різні технічні новинки.

Telegram Channel