Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Снігових вам розваг, а не телефонних

Фото Сергія ПАЛЬКА.

Снігових вам розваг, а не телефонних

Червонощоку дітвору на гірці села Набруска Маневицького району зустрів і сфотографував Сергій Палько. У його колекціях — краєвиди рідної Волині в різні пори року. Зимова ж пора, хоч і холодна, але казково приваблива

Пригадую, як моя бабуся, відгортаючи сніг зі стежини біля хати, мріяла про теплу грубку, а мені не холодно було спускатися зі снігової гори хоч би й цілісінький день. Хотілося й на лижі, й на санки, а він короткий — швидко сутеніє, додому кличуть…

Йду тепер дорогою з автобуса в селі мого дитинства на Ківерцівщині, кутаюся в шарф і згадую, як нас, було, в хату не загнати. А сніг такий же лапатий летить, як і колись, — зараз би малим у сніжки грати, на санчатах спускатися чи сніговика ліпити, міркую собі, проходячи повз шкільну гору — місце наших найкращих зимових забав. Але чомусь жодного разу не побачила на ній дітвори із саночками. Знайома розповідає, що мусить часом і хитрістю дитину на вулицю виводити — вимикає світло й інтернет. Радію, що є ще такі, як оці розпашілі дітлахи на фото, котрі вміють самі по–зимовому розважатися. А може, у них у селі немає інтернету?

Лариса ЗАНЮК

 

«Жирне» правило

Якось на вечірці з педагогами довелося почути розповідь учителя української мови

Днями він саме пояснював так зване правило дев’ятки: у словах іншомовного походження після д, т, з, с, ц, ж, ш, ч, р, якщо далі йде приголосний, треба писати літеру «и», а не «і». Тобто має бути: капучино, американо, чипси, а не капучіно, амерікано, чіпси, як найчастіше говорять і пишуть. Норма частково поширюється на географічні назви. І хоча на наших мапах (загляньте у свій щорічник, де на форзаці може бути карта світу) — досі Мадрід та Сіцілія замість Мадрид та Сицилія.

Аби учням легше запам’яталися ці дев’ять літер, вигадали фразу: «Де Ти З’їСи Цю ЧаШу ЖиРу?» Після всіх приголосних у чужомовних словах треба вживати «и». Отож учитель пояснив усе це і дозво­лив на контрольній замість правила писати лише її.

Один школяр, який чув дзвін, але не знав, де він, видав свою «перлину»: «Чи ти вже з’їв цю банку смальцю?»

Сергій НАУМУК

 

 

«Родовід» виборов першу премію за вокал і виступав на столичному гала–концерті

Народний аматорський колектив народної пісні з Камінь–Каширського районного будинку культури і його художній керівник Людмила Довгун узяли участь
у VІ Міжнародному конкурсі вокальних ансамблів та хорів імені Дмитра Бортнянського

«Родовід» змагався у двох номінаціях: з академічного й народного вокалу, виконавши волинські народні пісні «Ой, як була я дай у матінки своєї» (солістка Олена Козік із села Підріччя), «Ой, що то за той місячейко», записану у Видричах з голосу Ганни Павляшик (соліст Федір Пащук), і «На козацьких могилах».

Почесне журі у складі заслужених діячів мистецтва співу нагородило колектив першою премією за народний вокал. «Родовід» узяв участь у гала–концерті переможців у Національному будинку органної та камерної музики.

Людмилі Довгун вручили подяку за високий рівень професійної підготовки учасників. Глядачі схвально відгукувалися і про костюми артистів. Учасники ж дякують за фінансову підтримку голові Камінь–Каширської РДА Валерію Дунайчуку та голові райради Вікторові Сусу.

 

 

 

 Маневиччанин бореться з раком крові й потребує нашої допомоги

Сергій Мельник із Маневичів, 1975 р. н., дізнався про страшний діагноз — гостру лейкемію — в середині 2018–го

Родина й друзі намагаються вилікувати молодого чоловіка й батька. Завдяки небайдужим людям вдалося зібрати близько 20 тисяч гривень і знайти першого донора крові, проте лікування триває й фінансова допомога ще вкрай потрібна. До того ж чоловік має рідкісну третю групу крові з резусом (–), яку важко знайти. На щоденне «прокапування» у відділенні обласної лікарні в Боголюбах потребує 1500 гривень, а при опроміненні лише на одну ампулу витрачають від 800 до 2000. Сергій і його родина дякують усім, хто вже відгукнувся. «Хороших людей — велика кількість. Цей пост подяки вам, дорогі мої», — написала у «Фейсбуці» його донька Мирослава.

Реквізити для допомоги:

5168755112620360 —
Мельник Мирослава Сергіївна (дочка),

5168 7427 1073 0890 —

Мельник Тетяна Іванівна (дружина).

Якщо ви можете бути донором, телефонуйте на номер: 0673348090
(отець Андрій Мельник).

 

Календар

11 січня

Сонце (схід — ​8.17, захід — ​16.35, тривалість дня — ​8.18).

Місяць у Скорпіоні. 23–24 дні Місяця.

Іменинники: Марко, Іван, Георгій, Єгор, Юрій, Веніамін, Лаврентій.

12 січня

Сонце (схід — ​8.17, захід — ​16.36, тривалість дня — ​8.19).

Місяць у Скорпіоні, Стрільці. 24–25 дні Місяця.

Іменинники: Онисія, Федора, Макар, Ярина, Антон, Лев.

13 січня

Сонце (схід — ​8.16, захід — ​16.38, тривалість дня — ​8.22).

Місяць у Стрільці. 25–26 дні Місяця.

Іменинники: Меланія, Петро, Мартина, Феофіл.

14 січня

Сонце (схід — ​8.15, захід — ​16.39, тривалість дня — ​8.24).

Місяць у Стрільці, Козерозі. 26–27 дні Місяця.

Іменинники: Василь, Федот, Петро, Григорій, Емілія, Богдан, Микола.

15 січня

Сонце (схід — ​8.14, захід — ​16.41, тривалість дня — ​8.27).

Місяць у Козерозі. 27–28 дні Місяця.

Іменинники: Борис, Серафим, Сильвестр, Сергій, Юлія, Уляна, Сидір.

 

Прогноз погоди

«Затишно дітям у пазусі казок»

Пригадуються ці слова Ліни Костенко в теплій хаті, коли дрова тріщать у грубці, а вікна розмальовує морозець, і завиває вітер у комині.

11 січня церква вшановує 14 тисяч убитих Іродом віфлеємських немовлят. У давнину цього дня люди відпочивали на печі та в сутінках розказували дітям казки, загадували і розгадували загадки. Молодь проводила час на посиденьках. Спостерегли: якщо вітер із півночі, а небо безхмарне, — ​на мороз.

А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Алли Адамської, 11 січня  ​хмарно з проясненнями, без істотних опадів, на дорогах ожеледиця. Вітер північно–західний, 712 метрів за секунду. Температура повітря вночі — ​8–13 градусів морозу, вдень — ​3–8. 12–го хмарно з проясненням, невеликий сніг. Вітер західний, 712 метрів за секунду. Температура повітря вночі — ​9–14, вдень — ​від нуля до 5 градусів морозу. 13–го  ​хмарно, часом сніг та мокрий сніг, на дорогах ожеледиця. Вітер південно–західний, 712 метрів за секунду. Температура повітря вночі — ​2–7 градусів морозу, вдень — ​від 3 градусів морозу — ​до 2 з позначкою «плюс». 14–го — ​хмарно, часом опади, на дорогах ожеледиця. Вітер південно–західний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря протягом доби — ​від мінус 3 — ​до плюс 2.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 11 січня було 1991 року — ​плюс 10, найхолодніше — ​1950–го — ​мінус 32 градуси.

У Рівному 11 січня хмарно, дрібний сніг. Температура повітря — ​від 5 градусів морозу до нуля. 12–го — ​від мінус 7 до нуля, 13–го — ​від 4 морозу до нуля. 1–го — ​мінус 1 — ​плюс 1. 15–го січня — ​3—7 градусів морозу, сніг.

Telegram Channel