Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Розумний горщик у Локачах уже виготовили.  Тепер візьмуться за роботів!

Вчитель року–2018 Віктор Никитюк отримав від Президента заслужену нагороду.

Фото з особистого архіву Віктора НИКИТЮКА.

Розумний горщик у Локачах уже виготовили. Тепер візьмуться за роботів!

Віктор Никитюк, заступник директора з навчально–виховної роботи опорного закладу «НВК «Локачинська ЗОШ І—ІІІ ступенів–​гімназія», який став учителем року– 2018 з фізики, довів міським і столичним освітянам, що й у глибинці можна йти в ногу з реформами у цій галузі. А ще він двічі тато та вивів формулу збереження власної енергії

Його життєва сила така потужна, що, здається, від неї можна підзаряджатись. Комунікабельний, ерудований, уміє працювати в команді, не перестає вчитися і не зупиняється. У погляді — ​впевненість, у класах немає двієчників, бо вважає, що фізику не знати не можна, і заохочує вчити предмет через побутові приклади. Коли ми у травні знайомилися, запитала: «Яка формула успіху вчителя № 1 в Україні?», то в кінці року він ще й розкрив секрет збереження власної енергії. Пан Віктор розповідає:

— Із приємних вражень за рік — ​зустріч із Президентом, гарний прийом у Маріїнському палаці, цікаві знайомства з педагогами року. Міністерство запропонувало переможцям конкурсу навчати колег для професійного зростання. Вчителями року стали молоді люди до сорока. Це продуктивний вік, вони тільки «за» нововведення в освіті. Що ще із приємного? Додалося і 20% до зарплати, це мотивує, коли стреси і нерви підготовки до конкурсу щомісяця повертаються у грошовому еквіваленті, — ​весело розповідає педагог. — ​Нещодавно на базі Локачинської гімназії проводили семінар. З усіх куточків Волині з’їхалися поважні гості — ​близько 70 керівників освітніх закладів — ​і я демонстрував майстер–клас «Творча лабораторія вчителя фізики».

Успішні педагоги в Адміністрації Президента.
Успішні педагоги в Адміністрації Президента.

Ми одержали обладнання у кабінети фізики, математики, біології й географії. А ще здійснилася моя мрія про цифрову лабораторію фізики — ​за перемогу в конкурсі отримав такий чемоданчик із купою датчиків для лабораторних робіт. Це просто чудово! Діти приєднуються зі смартфонів, бачать усе на інтерактивній дошці, словом, дуже зручно, ми це активно використовуємо. За фінанси школи зробили гарний ремонт у кабінеті фізики, обладнали коштом бюджету.

Як це вплинуло на навчання школярів? — ​не можу не запитати.

— (Сміється) Звичайно, сам ремонт не впливає, але умови позначаються на мотивації.

Двієчники підтягнулися? — допитуюся.

— З мого предмета таких немає, — відповідає і продовжує про активну діяльність: — 10 грудня минулого року ми проводили ще один семінар для молодих учителів фізики, знову показував майстер–клас, розповів про перспективи. Колеги були подивовані, що таке можливе в Локачах. А я вважаю, що географічний фактор не вирішальний. Проводили з дітьми STEM–ярмарок (STEM — симбіоз науки, технологій, інженерії, математики). Так от, ми досліджували воду з погляду усіх предметів: з фізики — властивості, з хімії — живу і мертву воду, з біології — смак води з батьківської криниці. Виготовляли власноруч печеру, розумний горщик із гідрогелем, мило з природних компонентів. Автор проекту — директор Оксана Сахарчук, а дослідження робили учні протягом місяця, часом і до 9–ї вечора засиджувалися, бо було цікаво.

Зустріч із міністром освіти Лілією Гриневич.
Зустріч із міністром освіти Лілією Гриневич. / K.Polishchuk

Дійсно, коли робота захоплює, часу не помічаєш. Але, зважаючи на її обсяг, як вдається зберігати енергійність? У вас на «Фейс­бук»–сторінці побачила вислів відомого вченого: «Я фізик і маю право на збереження власної енергії». Як ви це пояснюєте? Знову маєте в запасі якусь особливу формулу?

Як каже моя дружина, я не тільки вчитель року, а й тато року.

— Те, що в класичному розумінні вимагає у нас часу і сил, якщо робиться з любов’ю, приносить задоволення. Коли робота переростає у хобі. Можна сказати, що саме через це енергія зберігається, а не витрачається.

То формулу можна записати так: збереження енергії = робота + задоволення?

— Я подумаю над її удосконаленням, — усміхається вчитель року.

Любов у вашій формулі, безперечно, підсилюють ваші кохані дівчатка.

— О, так. Коли ми з вами розмовляли у травні, я мав лише одну донечку і дружину, а тепер з’явилося ще двійко дівчаток, нині нас п’ятеро: двійнятка Софійка й Богданка, старшенька Улянка, дружина і я серед цієї краси.

То ви дуже успішний чоловік! Поряд з немалим професійним успіхом ваш особистий у рази більший!

— Як каже моя дружина, я не тільки вчитель року, а й тато року.

Безперечно! А від цього легко й стартувати. Що чекаєте в прийдешньому?

— Вже у лютому зустрічатимемо в школі гостей все­українського семінару, тому готуємося, бо це дуже відповідально. У перспективі — відкрити секцію робототехніки. Стежимо за новинками, не зважаємо, що ми десь у глибинці, у нас дуже хороші діти й педагоги, з ними хочеться працювати. 

 

Переможці конкурсу
Переможці конкурсу "Вчитель року-2018" з Президентом.

 

 Віктор Никитюк не лише вчитель року, а й тато року, бо отримав від дружини бонус - дівчаток-двійняток.
Віктор Никитюк минулоріч отримав від дружини бонус - дівчаток-двійняток.

 

Ті, що надихають на успіх: дружина Ольга, донечки Улянка, Софійка та Богданка.

Ті, що надихають на успіх: дружина Ольга, донечки Улянка, Софійка та Богданка.

Telegram Channel