Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Нас змінила та зима, але не всіх…

Малюнок Іванни ДАЦЮК.

Нас змінила та зима, але не всіх…

П’ять років минуло, відколи на Майдан Незалежності вийшли ті, хто хотів пробудити нашу приспану свідомість. А інші намагалися змінити чи зламати їх, та не зуміли. І попливла кача по Тисині… І полетіла в небо сотня ангелів, яку ми 5 літ так і називаємо — ​Небесною сотнею

Лариса ЗАНЮК

Вони пішли, а ми народилися заново, і нашій оновленій свідомості сьогодні виповнилося п’ять років. Нас змінила та зима, але не всіх. Досі не покарані ті, хто наказував стріляти, хто цілився у правдиві очі тих, хто хотів жити в чесній країні.

Художниця Іванна Дацюк передала на полотні (на фото) це жахливе протистояння озброєних одним патріотизмом людей проти підступних снайперських куль. На її картині — ​хлопчина-герой під прицілом.

«Це погляд юнаків, студентів, патріотів, які віддали своє життя за майбутнє України. Сотня хрестів — ​люди, що стали на захист гідності своєї держави», — ​пояснює задум мисткиня.

Не збагну: безжальний снайпере, як ти дивився в ці очі, у них — ​життя, а ти зробив їх мішенню? І вона стала для них німбом.

 

20 лютого

Сонце (схід — ​7.24, захід — ​17.41, тривалість дня — ​10.17).

Місяць у Діві. 16–17 дні Місяця.

Іменинники: Лука, Петро, Георгій.

21 лютого

Сонце (схід — ​7.22, захід — ​17.43, тривалість дня — ​10.21).

Місяць у Скорпіоні. 17–18 дні Місяця.

Іменинники: Захар, Федір, Макар.

 

«Голько, за кого голосуватимеш?» – «Четвертий зверху!»

Що менше днів залишається до президентських виборів, тим активніше люди обговорюють між собою нинішні перегони. Особливо часто такі діалоги доводиться чути на ринку. Головне питання – проблема вибору з понад чотирьох десятків претендентів

Кость ГАРБАРЧУК

– Здуріти можна, скільки їх туди преться! – обурюється жвава жіночка, котра продає гарно збережені зелені яблука сорту Ранет Симиренка.

– То спеціально нам так голову задурюють, – приєднується до розмови продавчиня «чайно-кавової» розкладки. – Поки дочитаєш той бюлетень із кандидатами, то й забудеш, чого прийшла.

– Колись мені довелося бути спостерігачем на виборах. Ми їздили у поліські райони, – долучився до розмови сивий чоловік у військовому бушлаті (продавець мандаринів, до ящика з якими прикріплена картонка із написом «солодкі»). – Прийшла старенька жіночка на дільницю в маленькому селі. А її й запитує така ж за віком, а може й старша: «Голько, за кого будеш голосувати?», а та: «Мені сказали, що в тому списку – четвертий зверху!»

 

Прогноз погоди

«Дивувалась зима, чом це тануть сніги?»

20 лютого вшановується пам’ять преподобного Луки Елладського. У давнину була смачна традиція пекти пиріжки з цибулею. А погоду нашим пращурам передвіщало сонце і хмари: захід червоний — буде холодне літо; хмари високо — на сприятливу погоду

Дивуємося разом з Іваном Франком, бо за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Валентини Набоки, 20 лютого — хмарно, з проясненням, вночі без істотних опадів, вдень невеликий дощ. Вітер західний, 7–12, місцями пориви – 15–20 метрів за секунду. Температура повітря вночі від мінус 1 до 4 градусів тепла, вдень – від 1 до 6 вище нуля. 21-го — хмарно з проясненням, невеликий дощ, ввечері з мокрим снігом. Вітер північно-західний, 7–12, місцями пориви – 15–20 метрів за секунду. Температура повітря протягом доби від 1 до 6 градусів із позначкою «плюс». За багаторічними спостереженнями, найтепліше 20 лютого було 2015 року – плюс 9, найхолодніше – 1954-го – мінус 27 градусів.

20 лютого в Рівному хмарно, без опадів. Температура повітря – 0–6 градусів тепла. 21-го – хмарно, вранці – дрібний дощ. Температура повітря – від мінус 1 до плюс 6 градусів.

 

Скоро весна красна

 

 «Купіть букетик, — ​простягає жінка пучок розквітлого верболозу, перев’язаного стрічкою. — ​Прошу недорого. Всього 10 гривень»

Євгенія СОМОВА

Привозить його, розповідала, з ківерцівських лісів. То її додаток до пенсії. Дивлюся на котики в руках бабусі — ​усміхається світлими очима, й рука тягнеться до гаманця. На пам’ять приходять рядки дитячої пісеньки: «Розпушились котики, вже їм не до сну, виглядають котики із кущів весну…»

І не віриться у прогнози харківського бабака, що вона буде пізньою, хочеться тепла, скинути важкі шуби і пуховики. Природа наче йде нам назустріч. Лютнева погода нагадує березневу. Саме плюсова температура вдень і пробудила вербові бруньки. Правда, жінки, котрі продають букетики котиків у центрі Луцька, кажуть, що торгують ними від нового року. Для кожної з них — ​це маленький бізнес.

А в обласному центрі розквітли підсніжники. Їх іще 15 лютого помітила наша читачка Оксана Дурманенко на вулиці Баранова, у приватному секторі на городі поряд із будинком.

 

«Бажання вчитися з’являється завдяки вчителям»

 

 У цьому переконана учениця 11-Б класу Луцької ЗОШ № 23 Ангеліна Гріднєва (на фото), яка з повагою згадує першу наставницю Лідію Мефодіївну Чупун. А ще тоді в неї проявився хист до малювання, і мама відвела її на гурток у Палац учнівської молоді. Там за підтримки Петра Андрієвського реалізовувалася юна художниця. А шкільний викладач образотворчого мистецтва Ольга Янчук допомогла Ангеліні організувати дебютну персональну виставку в рідному навчальному закладі

Лариса ЗАНЮК

Юна мисткиня активна у міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах. У 2017-му посіла 2-ге місце у Всеукраїнському конкурсі творчості дітей та учнівської молоді «За нашу свободу», представивши роботу «Свобода й незалежність України на крилах воїнів-рятівників», у 2018-му стала лауреатом 20-ї Міжнародної виставки дитячих малюнків «Природа очима дітей», а також виборола стипендію Луцької міської ради. Проте не тільки мистецтво вабить школярку, а й математика, чим завдячує педагогам Зінаїді Гвоздецькій і Сергієві Сахніку. Та вже в минулому участь в олімпіадах, захист наукової роботи, тепер на першому плані – підготовка до ЗНО, адже дівчина планує вступати до Київського національного університету будівництва й архітектури. Для цього їй знадобиться креслення, яке, на жаль, зараз не вивчається у школі. Доводиться займатися з репетитором, від якого ми й дізналися про талановиту школярку. Володимир Розумець, учитель математики і креслення, відмінник народної освіти України, бажає й іншим школярам, щоб наполегливо йшли до мети, сумлінно здобували знання, які знадобляться при виборі професії.

Telegram Channel