Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Побільше вам Хмельницьких, а ще краще — Українок  та Сковород!

Волинь-нова

Побільше вам Хмельницьких, а ще краще — Українок та Сковород!

Принаймні у нашому інтелектуальному конкурсі ви маєте шанс заробити їх своєю головою і при цьому добросовісно сплатити податки, що, на жаль, ще не стало правилом для всіх

Але насамперед нагадаємо запитання, відповідь на яке ми вже почали обговорювати у заголовку.

«Гарбуз із секретом» — 5 (2019)

Розпочнемо із чоловічих імен: Сава, Святослав, Петро, Григорій, Сергій, Яків, Стефан–Адам, Михайло, Володимир. А тепер назвемо жіночі: Анастасія, Глафіра, Малуша, Марія–Магдалина, Катерина, Рогніда, Олена, Пелагея, Марія. Якщо правильно скласти їх шлюбними парами, то дізнаєтесь, яких відомих людей вони батьки.

І ці їхні славні нащадки час від часу нині «заходять» до вашої оселі. А ще частіше, скажете, «на жаль, відходять». Якщо «приходить» одночасно кожен, то з’являються три «вісімки» — число, що символізує боротьбу із силами зла і хаосу… Тому краще «ласкаво просимо», ніж «до побачення»!

Але в гарбузі ми заховали світлину–символ лише третього за рахунком «нащадка», який з’явився в цих пар.

До речі, слово–підказка до слова–загадки точно є на перших двох сторінках сьогоднішнього випуску.

Чий портрет ми заховали у гарбузі?

Одразу процитуємо лист переможниці конкурсу історій, як шукали відповідь, бо вважаємо, що він є чудовим алгоритмом–дороговказом, як докопуватись до істини:

«Спочатку промайнула думка, що завдання пов’язане з біблійною тематикою. Усе через Марію–Магдалину, Петра, Саву, Якова, Миколая і Марію. А тут ще й на першій сторінці «Цікавої газети на вихідні» стаття про намісника Свято–Успенської Києво–Печерської лаври. Проте інші імена зруйнували цю гіпотезу. Тож я вирішила покликати на поміч всезнаючого дядька Гугла. Почала свій пошук із найнезвичніших імен: Малуші та Рогніди. Вони й вивели мене з манівців і підштовхнули на правильну стежину…

Йдеться про батьків найвидатніших постатей України. Бо ж Григорій найперше асоціюється з Шевченком, Яків із Франком, а Олена з Лесею Українкою. Та давайте в хронологічному порядку. Малуша — дружина князя Святослава, мати Володимира Великого. Він же мав за дружину Рогніду — дочку полоцького князя Рогволода. Син Володимира Святославовича та Рогніди відомий усім нам як Ярослав Мудрий.

Йдеться про батьків найвидатніших постатей України. Бо ж Григорій найперше асоціюється з Шевченком, Яків із Франком, а Олена з Лесею Українкою. Та давайте в хронологічному порядку. Малуша — дружина князя Святослава, мати Володимира Великого. Він же мав за дружину Рогніду — дочку полоцького князя Рогволода.  

Михайло й Анастасія — батьки українського гетьмана Богдана Хмельницького. А Стефан–Адам і Марина (у чернецтві Марія–Магдалина) — Івана Мазепи.

Батьків відомого філософа Григорія Сковоради звали Сава та Пелагея.

У сім’ї селян–кріпаків Григорія та Катерини Шевченків народився син Тарас. Поет Іван Франко з’явився на світ у родині Якова та Марії.

Глафіра і Сергій були батьками Михайла Грушевського. В Ольги (Олени Пчілки) та Петра Косачів народилась донька Лариса — знана у всьому світі як Леся Українка.

Так чий же портрет заховано у гарбузі? І як ці відомі люди можуть приходити до нас на гостину? Бо вони й справді часом навідуються до наших домівок. До багатьох раз на місяць, хоч буває й частіше. Однак чомусь надовго не затримуються. Ще не встигли зайти на поріг, як вже й сліду немає. Швиденько зникли. Навіть не попрощались. Без них нам дуже скрутно, та нічого не вдієш. Залишається тільки чекати наступної довгожданої зустрічі. Звичайно, приходять вони до нас незвичним шляхом — через світлини–символи, які звуться гроші!

На наших гривнях зображені портрети найвідоміших людей, що творили українську культуру, історію та державу: 1 грн — Володимир Великий, 2 грн — Ярослав Мудрий, 5 грн — Богдан Хмельницький, 10 грн — Іван Мазепа, 20 грн — Іван Франко, 50 грн — Михайло Грушевський, 100 грн — Тарас Шевченко, 200 грн — Леся Українка, 500 грн — Григорій Сковорода.

Тепер уже зовсім не секрет, чий портрет заховав Грицько Гарбуз. У хронологічному і грошовому рахунку третім «нащадком» є Богдан Хмельницький.

Щодо підказок у «Цікавій газеті на вихідні»: на першій сторінці — це «ціна 5 гривень», а на другій — «дружина французького короля Генріха І Анна». Вона ж донька «тестя Європи» Ярослава Мудрого», — написала нам наша добра знайома (шкода, що заочно) Ольга Векерик із села Новий Двір Турійського району Волинської області, яка заслужено отримає 150 гривень призових (продовження її розповіді — на с. 5). А по 100 гривень, згідно з нашим жеребкуванням, яке серед 16 авторів «есемес» із правильними відповідями провела неймовірно чарівна жінка і професіонал своєї справи — начальник сектору з передплати та газетного роздрібу відділу поштових послуг Сумської дирекції ПАТ «Укрпошта» Ірина Іванівна Черкашина, дістануться двом лучанкам: Оксані Алєксєєвій та Тетяні Горошко.

Переможниць просимо надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок паспорта та ідентифікаційного коду.

А нам час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 9 (2019)

Сьогодні на свята цей «гість» часто є на вашому столі. Особливо у родин, які у нас прийнято називати віруючими. Асоціюється у світі (реклама — рушій прогресу) із закордонним братом не так Святого Миколая, як, швидше, Діда Мороза. Недарма ж його так люблять наші діти і внуки (ну і, звісно, Грицько Гарбуз).

А ще кілька десятиліть тому в нього з’явився конкурент, якого просував відомий на планеті «місячний хлопець». Не допомогло — ім’я нашого «гостя» одне з найуживаніших на планеті.

А придумав захованого нами «героя» дядько Йван (так буде по–нашому), щоб зменшити свій біль. Хоча перший його компонент, але не головний, у наші дні вже не використовується. Та й 100 років тому не вживався. Але в ті часи, коли світ ще не знав, що таке «Віагра» (Грицько Гарбуз і досі не знає), казали, що це помічна річ для тих, хто хоче справжнього кохання, а не лише платонічного. Та й сьогодні дехто вважає нашого «гостя» ліками від застуди… 

А придумав захованого нами «героя» дядько Йван (так буде по–нашому), щоб зменшити свій біль. Хоча перший його компонент, але не головний, у наші дні вже не використовується. Та й 100 років тому не вживався. Але в ті часи, коли світ ще не знав, що таке «Віагра» (Грицько Гарбуз і досі не знає), казали, що це помічна річ для тих, хто хоче справжнього кохання, а не лише платонічного. Та й сьогодні дехто вважає нашого «гостя» ліками від застуди…

Противники ж його переваг не помічають і в кращому разі пошлють вас до ванної кімнати — мовляв, ось там він може принести найбільшу користь. І полісмени на Заході теж його тримають для особливого призначення.

Що за предмет заховано у гарбузі?

Відповідь треба надіслати до 14 березня 2019 року тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «М’яч», «Три богатирі», «Марина Бойко»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

До зустрічі!

P. S. Із Малої і Великої Глуш та сонячних околиць поки що ані звістки — почекаємо ще кілька днів, а потім проїдемося по призових місцях і передамо знайдені презенти представникам «загниваючого капіталізму». Ой, бідним кандидатам на українську булаву.

Грицько ГАРБУЗ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel