Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Горішньому на Волині ось-ось завалиться зупинка

SOS!

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

У Горішньому на Волині ось-ось завалиться зупинка

Якийсь негідник розбив її муровану підпору…

У село Горішнє з райцентру Горохова потрапити однаково нелегко  в усі пори року. Від берестечківської траси поселення відрізане зо п’ятьма кілометрами настільки жахливого бездоріжжя, що їхати по ньому горохівські перевізники відмовляються навідріз. Однак жителі цього поселення і сусідніх Іванівки та Новоставу, які належать до Горішненської сільської ради, хоч і визнають, що проблем із побутом мають іще багато, але на батьківщину не нарікають.  Селяни вміло господарюють на землі в чималих обійстях, дбають про клуб, бібліотеку, церкви та кладовища, крок за кроком навіть на найвіддаленіших вулицях встановлюють ліхтарі і чекають пресу у поштовому відділенні…

А у двох сільських школах, у дитячому садочку навчають спадкоємців краю любити його, подарований найдорожчими Богом і батьками. 

Від асфальту до сільської ради завдяки в.о.Горішненського сільського голови Людмили Кушнірук їду автомобілем. Лідерка територіальної громади завжди з гордістю розповідає про хазяйновитість і оптимізм своїх односельців. Знає радощі і допомагає вирішувати труднощі кожної людини, наче свояків із своєї родини. Виборці  довіряли їй місію секретаря Горішненської сільської ради з 1987 року, а рік тому сміливо ввірили  обов’язки лідера. 

В.о.Горішненського сільського голови Людмила Кушнірук. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
В.о.Горішненського сільського голови Людмила Кушнірук. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 Людмила Анатоліївна із вдячністю  розповідала про Катерину Теслюк, Петра Ковтонюка, Валентину Войтович, Світлану Давидюк, Наталію Данилюк, Марію Маслічук – ініціативних членів виконкому; про Сергія Козицького, Тетяну Хамулу, Галину Хамулу, Оксану Єлісєєву, Андрія Єфремова, Галину Чижук, Ольгу Корінецьку, Галину Бадащук, Наталію Зуб, Марію Онупріяк, Наталію Романюк – сільських депутатів, без авторитетного рішення яких у трьох селах не вирішується жодне питанння. До слова, на минулих місцевих виборах до Горішненської горішненці, новоставці і іванівці обрали вісім жінок і лише чотири чоловіки. 

«Це вперше протягом десятків років жіноцтво в переважній більшості представляє сільську владу. Раніше було навпаки – керували майже всі чоловіки», – приязно знайомлячись, розповідали Оксана Єлісєєва, Тетяна Хамула і Ольга Корінецька.

Депутати Горішненської сільської ради Оксана Єлісєєва, Тетяна Хамула, Ольга Корінецька. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Депутати Горішненської сільської ради Оксана Єлісєєва, Тетяна Хамула, Ольга Корінецька. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

«Це вперше протягом десятків років жіноцтво в переважній більшості представляє сільську владу. Раніше було навпаки – керували майже всі чоловіки».

 Чи не є для жіноцтва обтяжливими серед безкінечної сільської роботи ще й турботи про сільські громади? Заусміхалися, мовляв, якби знали, що не впораємося – не бралися б. А гуртом, керуючись мудрістю і повагою до односельчан,  Людмила Кушнірук і сільські сільські обранці з однаковою бережливістю дбають про благоустрій своїх сіл, по можливості скеровують кошти на придбання необхідного у заклади освіти, медицини, культури. 

На часі – освітлення ще трьох вулиць у Новоставі і огородження кладовища в Горішньому,  підведення і підключення інтернет-з’єднання і ремонт сільських доріг. Часто-густо зробити хорошу справу допомагають керівник ФГ «Бистровиця» Петро Гнатюк і меценати з ТзОВ «Волинь-Захід».

Неабиякою проблемою горішненці називають сільську зупинку, пошкоджену якимось бовдуром. Паскудник розбив її муровану підпору. Такий вандалізм є неабиякою небезпекою, бо павільйон може завалитися.  «Як могли, ми показали загрозу лиха червоними стрічками. На місце, куди може впасти дах, накидали гілля. Та чи вгледимо, чи вспіємо відвернути біду,  якщо, борони Боже, всередину забіжить дитина?

Про те, щоб відремонтувати чи розібрати зупинку, зверталися у всі відповідні дорожні інстанції. Наразі – марно», – розповідала Людмила Кушнірук про чиновників, які, схоже, керуються принципом: очі не бачать – серце болить. Тим часом горішненці переймаються, щоб, як мовиться, не хреститися вже тоді, як ударить грім.

 SOS!
SOS!

 … Додому повертаюся  маршруткою.  Мікроавтобус – єдиний громадський транспорт, який приїжджає в Новостав із Луцька.  Польовими дорогами протягом години доїжджаю до вже луцької траси, відтак «голосую», чекаючи рейсовий автобус у напрямку Горохова. Знову переконуюся, наскільки жителям віддалених населених пунктів втомливо долати цю відстань, якщо потрібно їхати щодня на роботу, потрапити на ринок, в аптеку чи в лікарню. Горішненці про цю проблему розповідали обласним і районним керівникам зібраними підписами, зверненнями, проханнями. Однак ніхто і ніщо наразі не в змозі заставити перевізників їхати собі в шкоду на периферію. 

Можливо, таке свято не лише для горішненців настане, коли громади об’єднаються?

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel