Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
«Дружба крепкая не сломается,  не расклеится от дождей и вьюг»…*

І Юлія Володимирівна, й Ігор Валерійович родом із Дніпра, де обоє співпрацювали з «політичним батьком» Тимошенко — Павлом Лазаренком.

Фото youtube.com.

«Дружба крепкая не сломается, не расклеится от дождей и вьюг»…*

Тимошенко потрапила в черговий скандал: увесь світ почув її розмову з Коломойським про «повну підтримку» і «спільну мету»

У мережі з’явився запис діалогу, в якому лідерка «Батьківщини» обіцяє повну підтримку одіозному олігарху. Взамін на ту підтримку, яку він їй надає під час виборів

З наближенням 31 березня чітко оформлюється лідерство двох кандидатів, які, вочевидь, змагатимуться за крісло Президента у другому турі виборів. Минулого тижня Центр соціальних і маркетингових досліджень «Соціс» оприлюднив результати найсвіжішого опитування громадської думки. Згідно з ним серед виборців, які точно прийдуть на дільниці, 21,3% мають намір проголосувати за Володимира Зеленського, 15,1% — за чинного президента Петра Порошенка. І всього лише маючи 11,4% голосів, дедалі більше відстає від них очільниця «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

Після всіх скандалів навколо леді Ю, яку фактчекінговий проект VoxCheck визнав абсолютною переможницею за кількістю брехні серед українських політиків, такі показники не дивують. Соратника Тимошенко Владислава Мангера судять за звинуваченням у замовному вбивстві активістки Катерини Гандзюк. Викрито організовану нардепами від «Батьківщини» мережу підкупу виборців. Журналісти виявили махінації у фінансуванні виборчої кампанії Юлії Володимирівни, на яку нібито перераховували мільйони гривень звичайні продавці та прибиральниці…

Але й на цьому чорна смуга для Тимошенко не закінчилася. Черговий скандал за її участі відкрив мільйонам українців очі на те, що давно відомо політичним експертам: леді Ю, яка так переконливо розповідає про свою непримиренну боротьбу з олігархами, насправді охоче з ними співпрацює. Днями британський сайт Liveleak оприлюднив аудіозапис телефонної розмови в лютому цього року. Тимошенко тепло вітає з днем народження співрозмовника, в інтонаціях якого нескладно впізнати одного з найодіозніших українських олігархів Ігоря Коломойського.

«Хочу подякувати у твій день народження за все. За те, що ти можеш бути справжнім другом і справжнім партнером у всіх найважливіших справах. Я дуже це ціную. І хочу, щоб Господь дав тобі в цьому житті все, про що ти думаєш», — російською мовою щебече ініціаторка розмови, бажаючи імениннику, щоб його «залишили у спокої» і він «міг спокійно жити» та «насолоджуватися всім цим».

«Але ми ж поки нашої мети не доб’ємося — ми не заспокоїмось!» — зауважує у відповідь Коло­мойський. «Ні, це однозначно!» — запевняє Тимошенко. На прощання абоненти обмінюються солодкими «крєпєнько обнімаю» і «целую».

Тимошенко, яка постійно говорить про чиюсь змову з олігархами і про те, що бореться з ними, насправді сама змовляється з одним із найбагатших з них.

Щойно ця розмова спливла у ЗМІ, лідерка «Батьківщини» скасувала брифінг для журналістів. «Вочевидь, вона не хоче відповідати на запитання з приводу цього дзвінка. Розмови з Коломойським є дуже серйозним компроматом проти неї. Адже це свідчення того, що Тимошенко, яка постійно говорить про чиюсь змову з олігархами і про те, що бореться з ними, насправді сама змовляється з одним із найбагатших з них», — припускає політолог Олександр Палій.

«Вона каже про підтримку у справах. А які в Коломойського справи? Зокрема, він завдав шкоди Україні на 5,5 мільярда доларів, повиводивши гроші з ПриватБанку на власні рахунки й на рахунки Володимира Зеленського», — нагадує експерт.

Коли цю оборудку було розкрито і завдяки політичній волі Президента Петра Порошенка ПриватБанк був націоналізованим, а його борги перед вкладниками покриті з державного бюджету, олігарх утік за кордон. Єдина для Коломойського можливість уникнути відповідальності перед законом — це привести до влади свого маріонеткового висуванця Зеленського або давню подругу Тимошенко.

Історія їхніх стосунків тягнеться ще з 1990–х. І Юлія Володимирівна, й Ігор Валерійович родом із Дніпра, де обоє співпрацювали з «політичним батьком» Тимошенко — Павлом Лазаренком. Очоливши уряд після Помаранчевої революції, леді Ю допомогла структурам «Привату» взяти під контроль Нікопольський завод феросплавів, який незадовго до того визнали незаконно приватизованим групою Віктора Пінчука (як свідчить розслідування програми «Схеми», тепер у Юлії Тимошенко чудові стосунки і з Пінчуком).

Згодом Тимошенко фактично «подарувала» Коломойському «Укрнафту», надавши йому можливість безстроково призначати топ–менеджмент цієї державної компанії. Відповідну угоду було укладено 25 січня 2010–го: у відповідь леді Ю розраховувала на підтримку олігарха в другому турі президентських виборів. Програла все одно, а от Коломойський повернув собі витрати «з процентами»: станом на 2015 рік «Укрнафта» під його управлінням заборгувала державі майже 10 мільярдів (!) гривень. І збагачення олігарха коштом платників податків тривало б і надалі, якби його не припинила нинішня влада, яку він тепер так ненавидить.

План свого реваншу Коломойський із Тимошенко узгоджують не лише телефоном. За минулий рік вони зустрічалися мінімум тричі: спершу в Женеві, потім — в Ізраїлі, де олігарх переховується вже не лише від українського, а й від американського правосуддя. А на липневій зустрічі у Варшаві, за свідченням очевидців, був присутній і народний депутат Олександр Абдуллін, який курирує в «Батьківщині» медіа–напрям.

«Присутність Абдулліна свідчить, що йшлося вже не про концептуальні питання «товаришувати — не товаришувати», а про цілком технічну програму агітаційних заходів. Зараз у Коломойського задача максимум — втягнути Тимошенко у другий тур із Зеленським», — вважає політичний експерт Тарас Чорновіл.

От тільки шанси в леді Ю на вихід у другий тур після цього скандалу ще більш примарні, ніж раніше. Адже єдиний рейтинг, у якому Юлія Володимирівна стабільно залишається лідером, — це рейтинг найбрехливіших політиків України.

«Зеленський — це Коломойський № 1, а Тимошенко — Коломойський № 2» — так образно змалювала можливий склад другого туру президентських виборів виконавчий директор Центру протидії корупції Дар’я Каленюк у фільмі британської компанії ВВС «Чи зможе комік стати наступним українським президентом». На думку Каленюк, простежуються зв’язки олігарха Ігоря Коломойського і з Володимиром Зеленським, який може стати сенсацією президентських виборів, і з лідеркою «Батьківщини» Юлією Тимошенко.

Фрагмент опублікованої розмови

Т. Аллоов. Добрый вечер!

Голос. Да, да Юлия Владимировна.

Т. Очень плохо слышно.

Голос. Секундочку. Даю. Секундочку.

К. Алло.

Т. Привет, именинник. Поздравляю с днем рождения!

К. Спасибо!

Т. Хочу поблагодарить в твой день рождения тебя за все. И за то, что ты можешь быть настоящим другом и настоящим партнером во всех самых, самых важных делах. Я просто хочу сказать тебе, что я очень это ценю и хочу, чтоб Господь дал тебе в этой жизни все, о чем ты думаешь: спокойствие, чтоб тебя оставили в покое, чтоб ты мог спокойно жить, работать и наслаждаться вообще всем этим, чтобы все самое худшее осталось позади в новом году.

К. Спасибо! Но мы пока нашей цели не добьемся — мы же не успокоимся.

Т. Нет, но это однозначно. Я вообще не знаю, когда ты от своей цели отказывался. Я не помню такого. Я хочу, чтоб ты знал, что я очень ценю все, что ты делаешь. Очень… Поэтому просто держись. Я знаю тебе щас нелегко.

К. Надеюсь, скоро увидимся.

Т. Да. Увидимся. Хорошо тебе отметить день рождения и всего самого лучшего!

К. Спасибо!

Т. Пока. Обнимаю крепенько.

К. Пока. Целую.

Т. Целую. Пока.

Іванна МАЛАНІЙ.

Telegram Channel