Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Порошенко істотно збільшує допомогу багатодітним сім’ям*

Петро Порошенко під час вручення сертифіката та ключів від нового будинку багатодітній родині Марини та Миколи Біленків на Одещині, які виховують сімох дітей.

Фото president.gov.ua.

Порошенко істотно збільшує допомогу багатодітним сім’ям*

Після зростання пенсій і монетизації субсидій починається черговий етап наступу Президента на бідність: підвищення виплат багатодітним сім’ям

З 1 квітня набуває чинності рішення Кабінету Міністрів про запровадження додаткових виплат для сімей, які мають трьох і більше малюків. «Кожна багатодітна сім’я отримає на третю, четверту, п’яту і наступних дітей віком до 6 років щомісячну допомогу в розмірі прожиткового мінімуму», — повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева.

За інформацією Мінсоцполітики, виплати (зараз це 1626 гривень, а до кінця року буде близько 1800) отримуватимуть загалом 158,8 тисячі дітей. На реалізацію цієї мети щомісяця виділятиметься 200 мільйонів гривень. Причому вік дитини, до якого здійснюватиметься така доплата, зростатиме: якщо зараз її щомісяця одержуватимуть малюки до досягнення 6 років, то з 2020 року ця межа становитиме вже 12, а з 2021–го — 16 років.

За інформацією Мінсоцполітики, виплати (зараз це 1626 гривень, а до кінця року буде близько 1800) отримуватимуть загалом 158,8 тисячі дітей.  

Ініціював такі виплати Президент Петро Порошенко — сам батько чотирьох дітей. «Зараз ми починаємо наступ на бідність з усією силою зміцненої нашими зусиллями країни», — наголосив глава держави під час візиту до Батурина.

Додаткові виплати для багатодітних сімей — вже не перший крок проголошеного Порошенком плану боротьби проти бідності. Найпершими економічне зростання мали змогу відчути пенсіонери. Адже саме вони, за словами Президента, найбільше постраждали від економічної кризи, спричиненої російською агресією й торговельною блокадою з боку РФ. З 1 березня в Україні розпочався автоматичний процес індексації пенсій, який віднині відбуватиметься щороку. Це вдалося втілити завдяки Закону про пенсійну реформу, який Президент підписав іще в жовтні 2017 року. Уже тоді виплати підвищились для майже 10 мільйонів пенсіонерів. У 2018–му пенсії зросли у військових, а в січні цього року відбулася друга хвиля підвищення.

Кожна багатодітна сім’я отримає на третю, четверту, п’яту і наступних дітей віком до 6 років щомісячну допомогу в розмірі прожиткового мінімуму.

Проте пенсіонери з мінімальною виплатою поки що цього зростання фактично не відчують. Тому для них Президент підготував окрему ініціативу. «Є ті, хто пропрацював 20-25-30 років прибиральницями, санітарками, мають мінімальну пенсію і отримують підвищення 130, 150, 200 гривень. І для них у нас є другий крок, який називається компенсація», — зазначив Порошенко. Йдеться про компенсаційну виплату за індексацію, не проведену у 2015—2016 роках. Протягом березня–квітня приблизно 1 мільйон 800 тисяч українців, які мають повний трудовий стаж, але мінімальну пенсію (через низьку зарплату до досягнення пенсійного віку), отримають 2410 гривень.

Крім того, в рамках плану Президента запроваджено монетизацію субсидій, яка дає змогу малозабезпеченим сім’ям витрачати кошти, заощаджені на сплаті комунальних платежів, на власні потреби.

З огляду на наближення виборів опоненти чинної влади називають такі дії «підкупом» громадян. Однак підвищення соціальних стандартів не випадково відбувається саме зараз — раніше такої можливості просто не було. Згадаймо, в якій економічній ямі перебувала наша держава у 2014 році. Через анексію Криму Російською Федерацією та її агресію на Сході Україна втратила майже п’яту частину промислових підприємств. Росія закрила для наших товарів свій ринок, на який припадала майже третина українського експорту, зупинила транзит до інших країн. Це не могло не позначитися на економічному становищі держави. Проте навіть у таких умовах Україна змогла зупинити падіння. Угода про асоціацію з ЄС відкрила для нас новий ринок. Економічні показники зростають 12 кварталів поспіль, банківська система стабілізована, збільшуються золотовалютні резерви. Тож тепер, коли з’явився ресурс, Президент Порошенко разом з урядом узялися до подолання наступного після Росії страшного ворога — бідності.

Підвищити виплати пенсіонерам також дало змогу рішення Президента про розмитнення автомобілів на іноземних номерах. Хоча багато хто ставився до цієї ініціативи скептично. «Казали: ніхто платити не буде. Я сказав: ставте будь–яку ціну, але все, що ми зберемо, передамо не до бюджету, а пенсіонерам!» — згадує глава держави.

У підсумку до Пенсійного фонду від розмитнення «євроблях» надійшло 13,6 мільярда гривень. Це дало можливість віднайти ресурс, щоб втілити головні пункти плану боротьби з бідністю.

І хоч би що казали опозиціонери, запроваджена владою система передбачає зростання виплат щороку — незалежно від того, коли відбуваються вибори. Це підґрунтя для втілення другої частини плану Президента — виходу України на чільні світові позиції у п’яти секторах економіки: агропромисловий комплекс, ІТ–індустрія, машинобудування, інфраструктура та логістика, туризм. Лідерство у цих галузях здатне принести кошти для побудови заможної держави щасливих громадян.

Орест ПЕТРЕНКО.

Telegram Channel