Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Петро І боявся,  що українська церква повернеться  до Константинополя

Посол Андрій Мельник (праворуч) отримує унікальний документ.

Фото: novynarnia.com.

Петро І боявся, що українська церква повернеться до Константинополя

Німеччина передала унікальний церковний документ. Це — грамота російського царя Петра І від 1708 року, що підтверджувала поставлення Київського митрополита Йоасафа Кроковського

На початку ХІХ століття російський історик і клірик Євгеній Болховітінов оприлюднив її у своєму дослідженні. Однак у цій публікації текст було піддано цензурі, з’ясувала історик Наталія Сінкевич, вивчивши оригінал. «Болховітінов вирізав найцікавіший з сьогоднішньої точки зору момент про те, що Київський митрополит зобов’язується не повертатися більше до Константинополя», — зазначила дослідниця.

Що–що, а переписувати і «підправляти» історію у Москві вміють…

Вона переконана, що згадка про це у грамоті через два десятиліття після перепідпорядкування митрополії (у 1686 році. — Ред.) свідчить, що Моск­ва не була впевнена у лояльності київського духовенства, а бажання українців повернутися до Вселенської церкви існувало. На думку дослідниці, цензурування тексту документа підтверджує бажання Росії уникати навіть будь–яких згадок про те, що Київська митрополія колись була підпорядкована Константинополю.

Що–що, а переписувати і «підправляти» історію у Москві вміють…

Telegram Channel