Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
«Вибори — не привід  для антидержавного глуму!»

Перший Президент часів Незалежності, який заявив: «Геть від Москви!»

Фото obozrevatel.com.

«Вибори — не привід для антидержавного глуму!»

Українські інтелектуали, моральні авторитети, дисиденти і політв’язні радянських часів об’єднаним фронтом підтримали кандидата Петра Порошенка

Навіть опоненти чинного Президента визнають, що напередодні виборів переважна більшість визначних інтелектуалів, моральних авторитетів, знаних митців, а також колишніх дисидентів і шістдесятників стала на бік Петра Олексійовича. У команді його прибічників згуртувалися світочі нації — від Йосипа Зісельса і Володимира Горбуліна до Леся Подерв’янського, від Мустафи Джемілєва й Василя Овсієнка до Оксани Забужко…

Позиція інтелектуальної еліти оформилася у звернення ініціативної групи «Перше грудня», яке підписали В’ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків. Вони закликали українських виборців бути відповідальними, адже «цього вимагає сама історія».

Інтелектуали акцентують на першочерговій потребі захистити суверенітет України і вважають, що слід підтримати Президента Петра Порошенка, який уже довів свою спроможність протистояти російській агресії. Підписанти заяви були цілком об’єктивними і згадали прорахунки глави держави: половинчастість у боротьбі з корупцією, у реформуванні правоохоронної й судової систем, брак постійного діалогу влади й суспільства. Проте, визнавши ці мінуси, Мирослав Маринович — визначний правозахисник, публіцист, член–засновник Української Гельсінської групи — зазначив, що голосуватиме за Порошенка.

«Поки Україна має свою державу, хай і недосконалу — доти ми можемо боротися за її очищення і подальший розвиток. Натомість у країні, окупованій Росією, ми будемо боротися за права людини знову в сибірському ГУЛАГу. Тому ми обираємо безпеку в країні. Серед нинішніх кандидатів, на нашу думку, найкраще її забезпечить Петро Олексійович Порошенко. Ми виступаємо на його підтримку і закликаємо виборців проголосувати саме за нього», — сказав Маринович.

Підтримуючи Петра Порошенка, розраховуємо на його здатність урахувати нелегкий досвід керівництва державою в екстремальних обставинах і виправити помилки минулих років. Ми не бачимо йому переконливої альтернативи серед інших кандидатів у Президенти.

«Підтримуючи Петра Порошенка, розраховуємо на його здатність врахувати нелегкий досвід керівництва державою в екстремальних обставинах і виправити помилки минулих років. Ми не бачимо йому переконливої альтернативи серед інших кандидатів у Президенти», – йдеться в заяві дев’ятьох учасників групи.

Інтелектуали закликали не робити вибори «приводом для безвідповідального глуму». «Перетворення виборів на клоунаду й нестримний потяг до нищення державних інститутів — одвічна причина нашої національної Руїни. В історії людства такі клоунади завжди закінчувалися диктатурою — зазвичай, чужоземною», — попереджають моральні авторитети, маючи на увазі високий рейтинг шоумена Зеленського. Саме він загрожує перетворити Україну на failed state, «неспроможну державу», якою нас так хоче бачити Путін.

З цього приводу літературознавець і публіцист Вадим Скуратівський зауважив, що «сьогодні найстрашніша хвилина в історії не лише України, а й усього світу, коли історія (…) може закінчитися». Натомість, на його думку, найбільшим досягненням чинного Президента Порошенка є те, що Україна досі існує — хоча на початку 2014 року були великі сумніви щодо цього.

На підтримку Петра Олексійовича виступили також кримські татари. Вони вважають, що найбільш значущим критерієм в оцінці кандидатів у Президенти є їхня здатність мобілізувати суспільство на відсіч російській агресії, почати процес відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Тож Меджліс кримськотатарського народу закликав голосувати за Порошенка, адже саме з ним Україна має найбільше шансів повернути Крим і Донбас.

До такого самого висновку схилилося і Всеукраїнське товариство політв’язнів і репресованих. Колишні бранці сумління застерігають, що «цьогорічні вибори — це не зміна одного кандидата на іншого, а ще один із численних елементів гібридної війни Росії проти України». Так, констатують вони, у реальному житті є багато проблем, але потрібно завжди концентруватись на найголовнішій. «Зараз для нас основне — не потрапити в нову залежність від Москви. Потрібно зберегти країну на виборах, зробивши правильний вибір!» — закликає почесний голова Товариства Петро Франко.

«Проти нинішнього Президента об’єдналися всі антиукраїнські сили: путінська Росія, її п’ята колона та олігархат в Україні. Їхнім гаслом стали слова Путіна: «Хто завгодно, тільки не Порошенко». А у відповідь маємо сказати: «Тільки Порошенко!» — наголошують екс–політв’язні.

Петро БУЛАВА.

Telegram Channel