Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Шок: патріарх Філарет готовий… розколоти новостворену ПЦУ

Невже почесний патріарх не може змиритись, що не він — ​предстоятель?

Фото unn.com.ua.

Шок: патріарх Філарет готовий… розколоти новостворену ПЦУ

Чи підтримає «церковний путч» митрополит Луцький і Волинський Михаїл?

Почесний патріарх Київський і всієї Руси–України Філарет заявив, що допускає поділ Православної церкви України, і стверджує, що, як і предстоятель ПЦУ, уповноважений скликати Собор. Про це Філарет заявив у недільному інтерв’ю телеканалу «1+1».

Крім цього, попри те, що 15 грудня 2018 року патріарх Філарет власноручно підписав документ про ліквідацію Київського патріархату, він каже, що… Українська православна церква Київського патріархату досі існує! «Він є, його не потрібно повертати. Є патріарх? Якщо є патріарх, значить, є і патріархат, є Київська патріархія. Тому повертати патріархат не потрібно. Він є і має бути. І буде патріархат. Причому, не тільки буде невизнаним. Прийде час, коли його буде визнано», — заявив Філарет. На питання, чи допускає він розділення Православної церкви України, патріарх заявив: «Допускаю. Але ми створимо єдину церкву».

Ці слова Філарета пролунали, як грім серед ясного неба. Ще зовсім недавно українці захоплювались мудрістю 90–річного патріарха, який доклав стільки зусиль для створення автокефальної української церкви і далекоглядно дав дорогу новому предстоятелю. І тут — такий несподіваний поворот, якому не просто плескають у Москві — скачуть від радості. Якщо патріарх Філарет не відмовиться від реалізації своїх планів, то у гіршому випадку Константинополь може відкликати Томос, у кращому — від ПЦУ відколеться якась частина єпископату і створить іншу, ніким не визнану церкву.

Навіть розмови про ймовірне розділення чи повернення назад — це великий удар по новій церкві.

До речі, у сюжеті «1+1» ідеться про те, що у своїх планах патріарх Філарет знайшов порозуміння із митрополитом Луцьким та Волинським Михаїлом, якого сам же відмовив від висування своєї кандидатури на пост глави церкви. Журналісти роблять припущення, що саме Михаїл може очолити розкольників після відходу Філарета.

Тим часом предстоятель Православної церкви України 40–річний Епіфаній показує себе виваженим та відповідальним лідером церкви. Він із великою повагою відгукується про патріарха Філарета, але наполегливо застерігає від необдуманих кроків: «Багато архієреїв і духовенства, особливо порівняно молодого віку, вихованців святішого патріарха Філарета, справедливо сприймають його своїм духовним батьком і наставником, — заявив Епіфаній. — Але вся ця повага і любов не можуть переважати над розумінням того, що в умовах після об’єднання й отримання Томоса ідея Київського патріархату в тому вигляді, яким він був до Собору, яка свого часу дала життя, подих, — може це життя і забрати, розколоти Помісну Церкву. Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томоса й усіх здобутків церковної незалежності», — мудро каже митрополит Епіфаній.

Прикро, що замість того, аби працювати над розвитком канонічної української автокефальної православної церкви, її представники фактично одразу після її постання почали самі створювати собі проблеми. Адже навіть розмови про ймовірне розділення чи повернення назад — це великий удар по новій церкві. Якщо почесний патріарх та інші представники ПЦУ не зможуть вгамувати свої амбіції, то наслідки можуть бути плачевними не тільки для новоствореної церкви, а й для Української держави. І українці отримають ще одну нагоду згадати слова, які приписують гетьману Івану Мазепі: «Через незгоду всі пропали, самі себе звоювали». А путіністи радісно кричатимуть на увесь світ, що українці — «недонація», яка не має права ні на свою державу, ні на свою церкву…

Тим часом

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній допускає, що у майбутньому ПЦУ може об’єднатися з Українською греко–католицькою церквою в одну церкву. «На зустрічі з Блаженнійшим Святославом (предстоятель УГКЦ. — Ред.) ми говорили про подальше поглиблення нашої співпраці, у результаті чого ми прийдемо до діалогу, який і визначить, чи зможемо ми об’єднатися. Теоретично це в майбутньому можливо. Але це залежить від того, як ми будемо співпрацювати, підтримувати ці дружні стосунки, прагнути цієї єдності. У майбутньому всі православні повинні об’єднатися в єдиній Церкві», — наголосив глава ПЦУ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel