Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На Волині село поміняло підпорядкування і… залишилось без грошей

Наразі село Сільце значною мірою живе за гроші благодійників.

Район.Горохів

На Волині село поміняло підпорядкування і… залишилось без грошей

Викрутаси децентралізації на Горохівщині: з бюджету колись «рідної» Цегівської сільської ради кошти на сільські потреби вже, а з Журавниківської - ще не дають

Ще  в минулому  році громада Сільця вирішила вийти зі складу  Цегівської, а натомість приєднатися до Журавниківської сільської ради. Законність цього волевиявлення прописано в  рішенні Волинської обласної ради від 26.09.2018 року «Про підпорядкування села Сільце Цегівської сільської ради Горохівського району Журавниківській сільській раді»  і опубліковано  в   щотижневому нормативному  бюлетені  «Відомості Верховної Ради України» №5  від 1.02. 2019 року. 

Рішення прийняті, та селяни після них потерпають від безгрошів’я. Кажуть, що місцеві платники податків справно сплачують їх до бюджету Цегівської сільської ради,  а взамін після від’єднання нічого не отримують. Чули, що така ситуація буде до закінчення бюджетного року, що й викликає обурення.  

- Хотіли відремонтувати обеліск у центрі села. В садочок вкрай потрібна електрична плитка. Наразі весь благоустрій  взяли на себе чималою грошовою ношею місцеві аграрії, підприємці. Але ж це не вихід, - розповідали жінки.

- Хотіли відремонтувати обеліск у центрі села. В садочок вкрай потрібна електрична плитка. Наразі весь благоустрій  взяли на себе чималою грошовою ношею місцеві аграрії, підприємці. Але ж це не вихід, - розповідали жінки.

За коментарем звернулася до Цегівського сільського голова Валентина Фищука. З його слів, після приєднання Сільця до Журавниківської сільської ради з Цегівської сільської ради було відправлено листи у всі інстанції, які мали б пояснити процедуру передачі матеріально-технічних цінностей, фінансові нюанси. Однак відповіді не отримали досі з жодної фінансової установи.  Наразі Цегівська сільська рада продовжує  утримувати сілецькі дитячий садочок і клуб, виплачуючи їх працівникам заробітну плату. Питання щодо придбання в ЗДО  електричної плити мало слухатися на сесії сільської ради, але на ній три депутати зі Сільця були відсутні. Отож розгляд перенесли на чергове сесійне засідання.

- Щодо обеліска, то він не є на балансі Цегівської сільської ради. То як можемо фінансувати цей об’єкт? Рішення приймають депутати.   Ніхто не буде робити порушень Бюджетного кодексу.  Наразі всі жителі Сільця йдуть за довідками в Цегів. Як буде після утворення Мар’янівської об’єднаної територіальної громади 30 червня, теж ніхто не знає. І  алгоритм від’єднання-приєднання села потрібно було продумувати  від початку до кінця, - пояснив Валентин Фищук.

Зі запитанням про Сільце звернулися й до Журавниківського сільського голови Віталія Сойка. Ось що він сказав:

-Згідно з Бюджетним кодексом України,  в цій ситуації всі фінансові операції зможемо проводити з початком нового бюджетного року.  Щоб узаконити видачу довідок, наразі написали клопотання до Цегівської сільської ради про передачу книг погосподарського обліку. Чекаємо звідти відповіді.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel