Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
У Золотих Пісках юні лучани завоювали «срібло»

«Волинські забавлянки» виконали автентичні пісні нашого краю.

Фото Оксани ГОДЛЕВСЬКОЇ.

У Золотих Пісках юні лучани завоювали «срібло»

Із Міжнародного вокального конкурсу «Слов’янський вінець» у Болгарії школярі привезли нагороду та незабутні враження про подорож

Інна ПІЛЮК

Нашу область представляв колектив «Волинські забавлянки» Луцької музичної школи №2 під керівництвом викладача Оксани Годлевської. Її вихованці вже не вперше беруть участь у таких заходах. Тож досвідчений педагог знає, чим привабити і багатонаціональну публіку, і вимогливе міжнародне журі.

Волиняни цього разу представили глядачам фольклорну композицію «Дай нам, Боже, в добрий час». Вона поєднує в собі автентичні пісні нашого краю, зібрані та розшифровані пані Оксаною. Праця вчителя та старання дітей не були марними: «Волинські забавлянки» отримали диплом 2–го ступеня та кубок фестивалю.

У нагороду за гарний виступ організатори поїздки влаштували дітям та батькам, які супроводжували їх, цікаве дозвілля. Вони відвідали Варну, Золоті Піски, вдосталь поніжилися в Чорному морі.

17 липня

Сонце (схід — 5.25, захід — 21.24, тривалість дня — 15.59).

Місяць у Козерозі, Водолії. 15–16 дні Місяця.

Іменинники: Андрій, Олексій, Ольга, Тетяна, Марія, Анастасія, Олександра, Марфа.

18 липня

Сонце (схід — 5.26, захід — 21.22, тривалість дня — 15.56).

Місяць у Водолії. 16–17 дні Місяця.

Іменинники: Ганна, Варвара, Кирило, Панас, Сергій, Єлизавета, Ігор, Володимир.

«І що сало — ласощі»

Винесену в заголовок фразу придумав іронічний український поет Олександр Ірванець

Колись навіть жартували, що його за оригінальний внесок у сучасну українську мову варто відзначити Шевченківською премією. Адже це паліндром — вислів, який читається однаково в обидва боки: зліва направо — і навпаки. Можете перевірити, прочитавши заголовок справа наліво.

Але краще спробувати. Пропоную мій улюблений рецепт дитинства. Запечену шкуринку хліба натерти часником із сіллю. А свіже сало нарізати тоненькими плястерками й покласти зверху. Якщо у вас після читання цього тексту не розпочалося слиновиділення, то ви якийсь не справжній українець. Найцікавіше, що їсти його можна і зліва направо, і справа наліво. Смак не зміниться, адже це наш національний паліндром. Тож цілком має рацію Ірванець: сало — найкращі ласощі! Смачного вам!

Юристи-волонтери допоможуть захиститися від домашнього тирана

Учора в Луцьку відбулася презентація проєкту «Сімейні радники» – спільної ініціативи Міністерства юстиції України, системи безоплатної правової допомоги та громадськості

Обласний центр Волині став сьомим містом країни, в якому фахові юристи на волонтерських засадах оперативно надаватимуть інформацію щодо вирішення проблем із виплати аліментів, захисту від домашнього насильства, батьківських прав. Першими сімейними радниками в Луцьку стали адвокатеса Євгенія Коваленко та правник Віктор Вальчук, який працює у галузі протидії домашньому насильству з 2000 року.

Вони прийматимуть жителів області щосереди з 14-ї до 17-ї години у центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: Луцьк, вулиця Прогресу, 7, телефон: (0332)78-79-95.

Погода

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Дриганюк, 17 липня — ​хмарно з проясненнями, короткочасний дощ, гроза. Вітер західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — ​8–13 градусів тепла, вдень — ​15–20 вище нуля. 18–го — ​мінлива хмарність, уночі без опадів, удень місцями короткочасний дощ, гроза. Вітер північно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — ​плюс 7–12 градусів, вдень — ​19–24 з позначкою плюс.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 17 липня було 2001 року — ​плюс 35, найхолодніше — ​1989-го — ​7 градусів вище нуля.

Температура води в річці Стир — ​17, в озері Світязь — ​19 градусів тепла.

У Рівному 17 липня з середини дня йтиме дрібний дощ, який до вечора стане ще сильнішим. Температура повітря — ​плюс 13–20 градусів. 18-го — ​хмарний ранок та похмурий день, 12–20 градусів вище нуля.

Бібліотекарі громад можуть стати журналістами

На базі Волинської обласної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбувся семінар–практикум

Учасниці семінару тепер знають, як цікаво розповісти про події в ОТГ.
Учасниці семінару тепер знають, як цікаво розповісти про події в ОТГ.

 Його тема — «Підтримка просування реформи місцевого самоврядування через інформаційні майданчики у Волинській області». Практикум проводила ментор проєкту ПУЛЬС/IREX Катерина Вірютіна.

Бібліотекарі — представники 14 ОТГ — навчалися писати інформації, прес–релізи, анонси, блоги. Під час практичних занять у групах учасниці мали змогу отримати навички ефективної комунікації із засобами масової інформації. Їм розповіли, як краще залучати нову аудиторію та грамотно повідомляти про цікаві події в житті територіальної громади. Тепер активні та небайдужі бібліотекарі мають шанс стати журналістами та розповісти про свої ОТГ всій Україні.

Будемо бухати по-людськи

Двоє чоловіків літ за сорок розмовляють у тролейбусі про прийдешні плани на суботній вечір

Костянтин МОРОЗ

— Сьогодні, Миколо, ми будемо бухати по–людськи, — вдоволено промовляє старший на вигляд, тримаючи на колінах чималий пакет із продуктами.

— Так, — радісно додає його молодший товариш, у руках якого під час руху транспорту дзвенять пляшки в чорній сумці. — Є до чого прикластися й маємо чим закусити.

Жіночка, яка сиділа в салоні попереду них, озирнулася, але нічого не сказала. Тролейбус рухається далі на вулицю Володимирську. Хвилин через десять старший пасажир знову розпочинає розмову:

— Таки добре справилися. Будемо з тобою бухати по–людськи.

Тут уже не витримала дама, котра всю дорогу слухала їхню розмову. Жінка рішуче повернулася до чоловіків і запитала:

— Поясніть мені, будь ласка, що означає бухати по–людськи?

— Поїдемо з нами, тоді побачите, — не розгубився молодший пасажир, потрясши торбою із пляшками.

Перший на Волині «Вишневий фестиваль»

Відбулося свято зі смаком солодкої ягоди

Катерина БОГОМАЗ

У неділю, 14 липня, в древньому селі Вишнів Любомльського району, відомому із 1510 року, чимало гостей зібралося на незвичне дійство. У програмі першого на Волині «Вишневого фестивалю» були оригінальні номери від усіх сіл нашої ОТГ, виступи знаменитих і чарівних панянок із гурту «Нота Нео», народного ансамблю «Молодички». Для любителів — ​дегустація вишневої наливки і конкурс на кращий пиріг. Головний «цвях» фестивалю — ​святкова лотерея, а суперприз — ​живе поросятко «Вишенька» — ​дістався Тетяні Склянчук.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel