Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Життя трьох дітей обірвалося  через безневинну гру «в хатинки»

Селяни, рятувальники та поліція три години шукали в піщаному кар’єрі 11-річного хлопця. Відкопали його вже неживого.

Фото ГУ ДСНС у Рівненській області.

Життя трьох дітей обірвалося через безневинну гру «в хатинки»

Вони робили собі «будиночки» на піщаних кар’єрах, виритих їхніми батьками, та, здавалося б, надійний пісок не витримав… Аж три трагедії на Рівненщині впродовж 2019-го. У квітні під зсувом піску загинув 8-річний хлопчик із Карасина Сарненського району, у травні — 12-літній підліток з Рокитнівського, а нещодавно — 11-річний школяр із Ясногірки на Сарненщині

Перший зсув у квітні був поблизу Кисоричів. Діти гралися на місцевій піщаній копанці, коли ґрунт раптово осунувся. Злякавшись, ді­ти розбіглися. Про смерть 8–річного товариша дізналися згодом, коли дитину пішов шукати і знайшов мертвою старший брат.

У Рокитнівському районі на копанці гралися двійнята. Одне пішло додому допомагати матері, а друге залишилось у виритих «хатинках». Братик повернувся на копанку, коли захвилювався через довгу відсутність іншого, — і побачив обвал піску.

17 липня поблизу Ясногірки Сарненського району гралися троє однолітків. Як розповідає голова Селищенської сільської ради, до якої належить Ясногірка, Микола Примич, діти копали землянки (або як їх ще називають — «лисячі нори») та часто бігали на кар’єр, що за метрів 500 від сільських хат. Близько вечора середи пісок осунувся на двох товаришів. Третій, на очах якого пісок «похоронив» друзів, кинувся кликати на допомогу. Місцеві швидко прибігли на кар’єр і живим дістали 10–річного хлопця, «швидкою» його доправили до лікарні з забоєм хребта. Другу дитину три години шукали селяни, рятувальники та поліція. Рідні до останнього сподівалися, що хлопець вижив, але злякавшись, утік. Та після пошуків мертве тіло знайшли під піском.

Поліцейські ще встановлюють, хто з дорослих і наскільки винен у смерті дітей. А часткова вина лежить на багатьох селянах: і тих, які самовільно видобували будівельний пісок, розкопуючи небезпечні кар’єри, і тих, які дозволяли їм гратися на цій території.

Дитина, яка загинула останньою, — з багатодітної родини. Як розповідають у селі, обоє батьків — офіційно безробітні, проте характеризується позитивно. Батько їздив на заробітки, мати з дітьми заробляли, збираючи ягоди в лісі. Загиблий хлопчик — передостання дитина в сім’ї. З друзями він часто бігав на копанки гратися… Його друг, який не потрапив під завал, за повідомленням поліції, від побаченого перебував у шоковому стані.

Ігри на кар’єрі дітям не видавалися небезпечними, зрештою, як і більшості дорослих. У всіх трьох випадках, де загинули діти, кар’єри — не промислові, а розкопані місцевими людьми, а отже не мають ні охорони, ні будь–яких перевірок, наскільки вони безпечні.

Поліцейські за фактом загибелі дітей проводять досудові розслідування за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Найімовірніше, статтю перекваліфікують на нещасний випадок, проте наразі поліцейські ще встановлюють, хто з дорослих і наскільки винен у їх смерті. А часткова вина лежить на багатьох селянах: і тих, які самовільно видобували будівельний пісок, розкопуючи небезпечні кар’єри, і тих, які дозволяли дітям гратися на цій території.

— Я попередив людей про незаконність самовільного видобутку піску та дав вказівку обстежити копанки на території сільради, — розповідає селищенський сільський голова Микола Примич, до якої належить Ясногірка. — Небезпечні місця, які утворилися, позагортають, щоб подібного більше не трапилося. Таких випадків у нас раніше не було…

Левко ЗАБРІДНИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel