Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У чиїх жилах тече «золото»?

espreso.tv

У чиїх жилах тече «золото»?

Рідкісну кров із нульовим резус-фактором виявлено тільки у 43 людей у всьому світі

Зазвичай біля показника групи крові стоїть позначка + чи -, а ось цифру 0 бачити не доводилося. Та й що означає термін «резус-фактор» відомо не всім.
На поверхні кожного з еритроцитів налічується до 342 антигенів — ​молекул, які запускають виробництво певних спеціалізованих білків, що звуться антитілами. Близько 160 із цих антигенів вважаються загальними, тобто вони є в більшості осіб на планеті. Якщо в когось відсутній антиген, який трапляється в 99% людей, то кров вважається рідкісною.
Ще 50 літ тому лікарі були впевнені, що такі ембріони не здатні вижити, не кажучи вже про те, щоб розвинутись у нормальну та цілковито здорову особистість.
В унікальних випадках у людини можуть бути відсутні всі Rh-антигени. Ще 50 літ тому лікарі були впевнені, що такі ембріони не здатні вижити, не кажучи вже про те, щоб розвинутись у нормальну та цілковито здорову особистість.
Та в 1961 році в корінної мешканки Австралії було виявлено кров із нульовим резус-фактором. Це означало, що в її крові відсутні всі Rh-антигени. З тих пір на всій планеті зафіксовано лише 43 особи із цією незвичною особливістю.
Таку кров називають «золотою» з двох причин. Вона підходить при переливанні будь-кому, у кого наявна рідкісна група в системі резус-фактору, і є величезною науковою цінністю. Однак для людини, в жилах якої тече «золото», це може стати величезною проблемою. Для її організму підходить тільки кров із нульовим резус-фактором. Якщо вона отримає під час переливання іншу, це викличе летальну реакцію імунної системи. 
Telegram Channel