Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Чому в «бурштинових селах» не всі підтримують офіційний видобуток янтарю?

29 серпня проведуть громадське обговорення.

Ракурс

Чому в «бурштинових селах» не всі підтримують офіційний видобуток янтарю?

На початку липня місцеві жителі не пустили техніку підприємства «Волиньприродресурс» на землі біля села Галузія і селища Прилісне Маневицького району. Нині ж і мешканці Бихівського, Деревківського та Цирського старостинських округів, що на Любешівщині, збирають підписи проти промислового видобутку «сонячного каменю» на їхніх територіях

Два роки тому з’явилися такі плани в керівництва обласної ради. Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» отримало спецдозвіл і було готове працювати. Однак справу тоді загальмували. Нині до цієї теми знову повернулися, але доводиться зважати і на думку людей.

Так у Любешівській газеті «Нове життя» за 1 серпня 2019 року опубліковано оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля видобування бурштину на ділянках, які передбачено залучити до промислової розробки. До 29 серпня жителі мають право подавати свої зауваження та пропозиції, які стосуються такої діяльності.

Опубліковано оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля видобування бурштину на ділянках, які передбачено залучити до промислової розробки.

Подібні громадські слухання проведуть і в Маневичах. Кажуть, що у населених пунктах, біля яких планується видобуток бурштину, люди починають збирати підписи проти таких намірів.

 

Пряма мова

Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ, Президент України, закликав усіх бандитів, причетних до крадіжок бурштину, тікати з України, поки не пізно:

Ця проблема реально набула масштабу екологічного лиха. Справді, тисячі гектарів лісових земель перетворено на пустелі. Ми сьогодні облетіли це і все це бачили. Ми розуміємо, що люди полюють на бурштин, ми розуміємо, що це реальна війна — я по–іншому не можу назвати — війна з державою кримінальних авторитетів, які прикриваютьсяся і поліцією, і Службою безпеки України, і прокуратурою…

Хто такий «Пірат» Віктор Олійник? Є якісь кримінальні провадження щодо цієї людини? Я не буду називати зараз усі прізвища, я думаю, ці люди зараз нас чують: найкращий варіант, щоб вони збирали речі і змінили країну свого проживання. Це буде для них найм’якший варіант.

 

P. S. Після огляду проблемної території Володимир Зеленський заявив, що необхідно звільнити очільників СБУ у Рівненській, Волинській та Житомирській областях та керівників поліції у 9 районах. На Волині — у Любешівському та Ратнівському, на Рівненщині — у Рокитнівському, Дубровицькому, Володимирецькому, Зарічненському і Сарненському районах.

Оксана КРАВЧЕНКО.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel