Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Чи безпечно ласувати рибою?

Дуже важливо якомога швидше отримати медичну допомогу.

zolochiv.net.

Чи безпечно ласувати рибою?

З початку 2019 року в Україні захворіли на ботулізм понад 50 осіб, п’ятеро з них померло. Найбільше випадків цієї недуги зафіксовано в Чернігівській, Житомирській, Вінницькій, Запорізькій областях і Києві. Нерідко причиною отруєння є вживання в’яленої, соленої або консервованої риби

Не завжди ця смертельно небезпечна продукція придбана на стихійних ринках. Причиною майже половини летальних випадків ботулізму стала риба промислового виробництва. Візуально з’ясувати, чи є в ній токсин, перед вживанням — неможливо. Незаконний вилов риби в нас у країні за неофіційними даними становить понад 80 тисяч тонн на рік. На сьогодні фактично повністю втрачений фітосанітарний контроль над виробництвом продуктів харчування. Риба, яка виловлена незаконно, і переробляється нелегально.

Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Для прийому продукції супермаркети вимагають мінімальний пакет документів, який не може служити гарантією якості. В Україні досі немає Сертифіката походження риби і рибної продукції. Тому треба тричі подумати, перш ніж купувати такі смаколики. Адже ботулізм — вкрай небезпечне захворювання. І для його лікування важлива наявність сироватки в медичній установі. З цим в останні три роки були серйозні проблеми.

Цьогоріч МОЗ закупило 240 доз канадської сироватки від ботулізму. Вражає вартість цього антитоксину — майже 97 тис. грн за один флакон (на одного хворого), інформує Соцпортал.

Симптоми ботулізму:

  • порушення зору: з’являється сітка або туман, предмети двояться;
  • сухість у роті, спрага, біль при ковтанні, важко говорити (голос стає тихим або зовсім пропадає);
  • підвищена стомлюваність, запаморочення, м’язова слабкість;
  • короткочасні ознаки ура­ження травної системи (нудота, пронос, блювота, пізніше — здуття живота, запор);
  • ураження м’язів шиї і кінцівок.

У наступні дні може сильно боліти голова, мучить безсон­ня, слабкість, підвищується тем­пе­­­ратура. У важких випадках з’являється відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Telegram Channel