Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
У Хорлупах у школі – Європа, а у Стобихівці взагалі не було свята знань...

І першокласники малі – з допитливими оченятами.

Фото Олександра ПІЛЮКА.

У Хорлупах у школі – Європа, а у Стобихівці взагалі не було свята знань...

Днями в ЗОШ І–ІІ ступенів села Стобихівка, що на Камінь-Каширщині, відбулися загальношкільні батьківські збори, на яких прийняли рішення не пускати дітей до школи з 1 вересня 2019 року, доки не розпочнеться будівництво нового навчального закладу

Волинська облдержадміністрація на своєму сайті повідомляє, що очікує черговий транш із держбюджету. Це дасть можливість розпочати спорудження, в тому числі і школи у Стобихівці. Будівництво її реалізовують в рамках Державного фонду регіонального розвитку. Для цього на 2019-й з ДФРР передбачили 4 мільйони 513 тисяч гривень та співфінансування з місцевого бюджету у розмірі 910 тисяч. Зокрема, цього року планують викопати котлован, залити фундамент та зробити цокольне перекриття. Для старту будівництва уже пройдені всі процедури і в результаті тендерних торгів визначено переможця на виконання робіт, а саме ТОВ «Новітехсервіс». Однак щоби їх розпочати, підрядник очікує виплати авансу.

Ніде у Ківерцівському районі таких тренажерів немає.

Нагадаємо, що у Стобихівці вже близько 10 літ чекають зведення нової школи. Старе приміщення збудоване ще в 1974-му і розраховане на 70 учнів, а навчається тут понад 260 дітей. І, як сказав у телефонній розмові голова батьківського комітету Сергій Сохацький, останні три роки, коли дійшло вже до протестів жителів села, їх лише «годують» обіцянками.

Дев’ятикласниці з упевненим поглядом у майбутнє.
Дев’ятикласниці з упевненим поглядом у майбутнє.

 Тим часом учора наші кореспонденти побували на святі Першого дзвоника у ЗОШ І–ІІ ступенів села Хорлупи Ківерцівського району, де 47 школярів у 9 класах і 13 осіб персоналу. На лінійці – п’ятеро першокласників (троє з них – 5-літки) і лише двоє дівчат-випускників. І це єдиний недолік, що діток небагато, адже школа двоповерхова, красива, з просторими класами, з новим брукованим подвір’ям, яке допоміг облаштувати місцевий орендатор паїв Григорій Люлька. Поставити енергоощадні вікна, зробити капремонт початкових класів, кабінету фізики вдалося завдяки спільним коштам батьків, сільської ради, районного бюджету, отримали й жалюзі в подарунок від батьків.

Музей історії села – гордість колишнього директора.
Музей історії села – гордість колишнього директора.

 Директорка Ірина Тарасюк кермує тут третій рік, перейнявши естафету від свого попередника Віталія Протасюка, який дуже багато зробив для свого дітища. А особливо – створив музей на три кімнати з місцевих експонатів. Актова зала чекає на новий інтегрований урок, де всі школярі спільно у групах розв’язуватимуть завдання за великим столом. Тут пишаються спортивним залом, який осучаснили, тренажерною кімнатою (ніде у Ківерцівському районі таких тренажерів немає). А техніці кіокушинкай тут навчає чемпіонка світу Ольга Вершиніна. Її вихованці теж привозять кубки зі всеукраїнських змагань. Ще не прийшли надходження для нової української школи, але молода активна вчителька вже навирізувала матеріалу сама – буде першокласникам цікаво.

Богдана КАТЕРИНЧУК, Лариса ЗАНЮК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel