Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Тарас ШКІТЕР:  «Мільйони від видобутку бурштину оминають бюджет Волині»

Тарас Шкітер — співзасновник Громадянського Руху «СВІДОМІ».

Фото ГР «СВІДОМІ».

Тарас ШКІТЕР: «Мільйони від видобутку бурштину оминають бюджет Волині»

Співзасновник Громадянського Руху «СВІДОМІ» наголосив, що, дослухаючись до слів Президента Володимира Зеленського, видобуток янтарю треба спершу легалізувати, аби кошти наповнювали бюджет Волині

Відповідне відеозвернення він опублікував на своїй сторінці у фейсбуці. «Ця тема дуже важлива для нашої області та кожного волинянина, адже мільйони гривень, оминаючи наш бюджет, осідають у кишенях людей, пов’язаних із чорним ринком видобутку бурштину. У студію «Протилежного» (суспільно–політичне ток–шоу «Протилежний погляд LIVE». — Ред.) зателефонував журналіст–розслідувач телеканалу «1+1» Євгеній Плінський, котрий сказав, що за кілограм бурштину, щоб перевезти його до Польщі, сплачується кешем від 60 до 100 доларів. Чому янтар незаконно везуть до Польщі? Чому ми, українці, його не можемо легалізувати і офіційно продавати на китайський ринок? Адже Китай є основним споживачем сонячного каменю в світі», — розповів Тарас Шкітер.

Ці надра – загальноукраїнські, це надра кожного волинянина, кожного українця. Чому на них заробляє невідомо хто, а Волинь нічого не отримує?

За його словами, вітчизняний бурштин перетинає кордон незаконно, а в Польщі вже його оформлюють. І звідти відправляють до Китаю.

«Звичайно, польська сторона на цьому заробляє. Заробляють усі, крім державного та місцевого бюджетів. Тому це надзвичайно важлива і болюча тема. Я, волинянин, переконаний, що частина коштів від видобутку бурштину на Волині має залишатися в бюджеті Волинської області. Щоб відбувалася рекультивація, аби розбудовувалася інфраструктура нашого регіону за ці гроші. Адже ці надра – загальноукраїнські, це надра кожного волинянина, кожного українця. Чому на них заробляє невідомо хто, а Волинь нічого не отримує? Ми намагалися розібратися в цій темі, порушивши питання про важливість легального видобутку бурштину, ухвалення закону, який Володимир Зеленський має опублікувати найближчим часом», — наголосив Тарас Шкітер.

Віктор ПЕТРИК.

Telegram Channel