Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Застуда вклала в ліжко? Ні, інфекція

Як правило, від хворої до здорової людини збудники передаються повітряно-крапельним шляхом

learning.ua

Застуда вклала в ліжко? Ні, інфекція

Восени, коли діти йдуть до школи, коли псується погода і віє холодом, спостерігаємо відчутне зростання кількості людей, у яких виникають проблеми зі здоров’ям. Нежить, біль у горлі, кашель… Ми звикли називати це застудою, хоча насправді в усьому винні інфекції

Захворювання верхніх дихальних шляхів, як правило, зумовлюють віруси, рідше хламідії, бактерії та інші збудники. Переважно нам допікають віруси грипу, парагрипу, адено-, риновіруси та інші, а також бактерії — пневмококи, гемофільна паличка, стрептококи тощо.

У структурі захворюваності найбільша частка (до 70%) припадає на грип і ГРВІ, що належать до найпоширеніших недуг. Клінічна картина складається переважно із симптомів інтоксикації та катаральних змін слизової оболонки верхніх дихальних шляхів (порожнина носа, глотки), які часом поєднуються із запаленням нижніх (гортань, трахея, бронхи) дихальних шляхів і легень.

Якщо говорити про дієвість методів народної медицини, то деякі з них варті уваги. Звичайно, вони не вплинуть на віруси і бактерії, але зможуть підсилити імунітет.

Як правило, від хворої до здорової людини збудники передаються повітряно–крапельним шляхом. Наприклад, при кашлі. Також можливе осідання хвороботворних мікроорганізмів на різних предметах, яких ми торкаємося, а далі через брудні руки мікроби потрапляють на слизові. Тому дуже важливо дотримуватися правил гігієни.

За локалізацією запального процесу розрізняють такі види захворювань:

Риніт — запальний процес слизової носової порожнини (основний симптом — закладеність носа з виділеннями та чханням і сльозотечею).

Синусит або риносинусит — запалення слизової носових ходів і пазух (закладеність носа з розпираючим болем у ділянці пазух та з виділеннями).

Ринофарингіт — ураження гортані, носоглотки, мигдалин, язичка і піднебінних дужок (турбує біль у горлі, особливо при ковтанні).

Ларингіт — запалення слизової гортані (основний симптом — кашель та захриплий голос).

Епіглотит — запалення надгортанника (біль та порушення ковтання).

Трахеїт — ураження слизової трахеї, а також підзв’язкової ділянки (допікає «гавкаючий», надсадний кашель).

Інфекції верхніх дихальних шляхів характеризуються рядом спільних неспецифічних симптомів. Зокрема, пацієнти скаржаться на кашель, утруднене носове дихання, захриплий голос, біль у глотці й гортані, болюче дряпання за грудиною, труднощі з диханням, гнійні виділення з носової порожнини та відчуття в ній тиску. В основі розвитку синдрому інтоксикації лежить дія збудника (частіше вірусу) і його токсичних субстанцій на важливі центри організму, які здійснюють нейровегетативну, ендокринну і гуморальну регуляції. При цьому, як правило, виникають гарячкова реакція, головний біль, запаморочення, загальна слабкість, біль в очах, ломота у тілі, м’язовий біль, пітливість, порушення сну. В тяжких випадках приєднуються нудота, блювання, порушення свідомості.

При захворюванні верхніх дихальних шляхів слід звернутись до сімейного лікаря та/або отоларинголога (ЛОР), які вчасно поставлять правильний діагноз. У більшості випадків лікування можна проводити в домашніх умовах. Однак необхідно регулярно відвідувати лікаря з метою контролю перебігу хвороби, щоб не допустити ускладнень.

Практично при будь–якому захворюванні цієї групи фахівці призначають антимікробні препарати. Вибір того чи іншого залежить від двох основних чинників: ступеня тяжкості недуги і типу захворювання. Пацієнт не повинен на свій розсуд вживати ліки чи купувати їх за порадою фармацевтів. Спочатку обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, аби не погіршити свій стан!

Якщо говорити про дієвість методів народної медицини, то деякі з них варті уваги. Звичайно, вони не вплинуть на віруси і бактерії, але зможуть підсилити імунітет. Тому під час інфекційно–запальних захворювань корисно вживати натуральні вітамінізовані продукти, пити чай з малиною, смородиною, не допускати переохолодження, а також перевтоми і стресових ситуа­цій.

Олег ЯКОВЕНКО, кандидат медичних наук, завідувач відділення пульмонології обласної клінічної лікарні, голова правління Товариства пульмонологів та фтизіатрів Волині ім. Михайла Марунчака


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel