Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Чужинець у волинському селі церкви не збудує і дороги не лататиме

Такі шеренги вздовж узбіч розтягнулися на сотні метрів.

Фото Леоніда ОЛІЙНИКА.

Чужинець у волинському селі церкви не збудує і дороги не лататиме

Про це говорили учасники мітингу «Ні — продажу землі іноземцям!» у Шклині Горохівського району

На узбіччі дороги Львів — Луцьк вишикувалися сотні господарників із різних районів області із плакатами. Написи так чи інакше дублювали назву акції. Координували дії протестувальників представниці Всеукраїнської аграрної ради. Саме ця спілка зініціювала такі мітинги у 25 населених пунктах країни. Трасою час від часу проїжджали величезні машини з емблемами волинських сільгосппідприємств. Люди кажуть, що приїхали сюди, щоб донести свою позицію до президента та народних депутатів.

 

 — З давніх–давен українці воювали за землю, а тут самі ж вирішили нею торгувати. Я проти продажу іноземцям, бо ми ще не готові з ними конкурувати, адже, скажімо, європейські фермери мають серйозну державну підтримку, а ми — самі, як котенята, — так пояснив причину своєї участі в акції керівник фермерського господарства «Волиньагроком» Валентин Слуцький.

З давніх–давен українці воювали за землю, а тут самі ж вирішили нею торгувати.

Схожі аргументи озвучив і голова Горохівської районної ради Тарас Щерблюк, якого ми також зустріли серед протестувальників.

 

 — У нас аграрний район, а я як представник громади не можу бути байдужим до цього питання. Ми дуже сподіваємось, що паї зможуть придбати і середні сільгосппідприємства, і фермери, й одноосібники. Але не бачу шляхів, як це зробити. Адже тут потрібні величезні ресурси, а держава їх не має. Відповідно, інвестиції хочуть залучити від закордонних фірм. У цьому випадку українське село почне занепадати, бо наші фермери зазвичай підтримують громаду: зводять будинки культури, храми, розчищають дороги від заметів, хоча це мала б робити держава. Підприємства із закордону працюватимуть вахтовим методом. Від цього постраждають люди, які сьогодні продадуть землю, а через рік тих коштів уже не матимуть.

На мітинг приїхало і чимало одноосібників, працівників сільгосппідприємств. Люди хвилюються, що втратять робочі місця.

— Якщо іноземець купить землю у нашому селі, чи матимемо ми де працювати? Ми ж живемо завдяки сільському господарству, — каже мешканка Озерців Горохівського району Марія Пальчук.

Протестувальники дві години простояли на узбіччях. За правопорядком на мітингу стежила поліція. Організатори наголосили, що це — попереджувальна акція, тому дорогу цього разу не перекривали.

Леонід ОЛІЙНИК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel