Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Робота столяром в Україні: перспективи та функції

Ваш фах має приносити достойний дохід і задоволення від праці.

jobs.ua

Робота столяром в Україні: перспективи та функції

Столяр – це одна з найбільш затребуваних серед базових спеціальностей професія в Україні. Хороші майстри високо цінуються на виробництві, та попит на персонал є буквально в кожному регіоні країни

Багато хто помиляється, вважаючи, що робота столяром не відкриває перспектив для кар’єрного зростання і зобов’язує все життя займатися рутинними завданнями. На ділі це не так. Умілі майстри по дереву мають можливість розвиватися у своїй спеціальності, тим самим підвищуючи рівень кваліфікації і дохід.

Перспективи розвитку в професії

Столяр – це людина, яка займається тонкою обробкою деревини і безпосереднім монтажем деталей. Не варто плутати його обов’язки з теслею, який виконує грубі операції по деревообробці, підготовці сировини. Столяри ж працюють вже з малими формами, над виточування елементів, кріплень, навіть займаються мікромоделюванням.

Рівень майстерності кваліфікується на розряди. Від них же залежать і безпосередні завдання столяра:

2-3 розряд дає можливість виконувати найпростіші завдання: відбирати сировину, сортувати, заготовлювати тощо;

4 р. – ці майстри займаються виготовленням та складанням предметів простих форм.

6 р. – найвищий. Фахівці з таким рівнем кваліфікації виконують найтонші операції з виготовлення, встановлення, реставрації складних фігурних і лекальних елементів.

Природно, чим вища кваліфікація, тим більш цінним фахівцем є столяр. Стимулом до розвитку послужить і той факт, що у майстрів 6 розряду заробітна плата більша, ніж у їхніх колег у 2-3 або 4 рази.

Тому стверджувати, що немає перспектив для розвитку, недоцільно. Столяри, які вміють виконувати тонкі роботи по дереву, дуже цінуються в промисловості, можуть також працювати як виробники авторських меблів.

Сфери, куди можна працевлаштуватися

Столяри широко затребувані в наступних галузях:

  • меблевій промисловості;
  • будівництві (для виготовлення лиштв, вікон і дверей, сходів та оздоблення приміщень всередині);
  • авіа- і суднобудуванні.

Можна також співпрацювати безпосередньо з дизайнерами, які займаються облаштуванням інтер’єрів в авторських концепціях. Деякі досвідчені майстри працюють на себе, збираючи команду з кількох фахівців суміжних галузей. При всьому цьому, головне – мати достатній рівень вміння і навичок, досвід роботи з малими формами і складними елементами.

Де шукати вакансії

Збираючись працевлаштуватися, багато здобувачів губляться вже на етапі пошуку роботи. Насправді, в вік технологій з цим не повинно виникати проблем. Потрібно зареєструватися на сайті для пошуку роботи jobs.ua і відстежувати пропозиції у певному регіоні. Відразу можна створити резюме, вказавши навички. Таким чином, можна заощадити час на обговорення організаційних моментів з потенційним роботодавцем і забезпечити собі перевагу перед претендентами, які не вважали за потрібне заповнити форму.

Telegram Channel