Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Тепер і Ківерці мають адмінприміщення європейського зразка

Для громадян тут створені комфортні умови.

Фото Людмили ЯКИМЧУК.

Тепер і Ківерці мають адмінприміщення європейського зразка

Цими днями у місті відбулося урочисте відкриття нової будівлі районного суду

Такого численного зібрання представників судової влади України і Волині в райцентрі, вочевидь, не було ніколи. В урочистостях взяли участь суддя Конституційного Суду України Петро Філюк, голова Державної судової адміністрації (ДСА) України Зеновій Холоднюк, начальник Служби судової охорони України Валерій Бондар, проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок, голова Волинського апеляційного суду Віктор Гапончук, начальник територіального управління Державної судової адміністрації у Волинській області Наталія Коцирій, представники судів Луцького району, Рівненщини, інші почесні гості.

На церемонію відкриття у Ківерці приїхало чимало відомих людей.
На церемонію відкриття у Ківерці приїхало чимало відомих людей.

 Серед учасників — перший заступник міського голови Ківерців Ігор Мисковець, в. о. голови райдержадміністрації Юліан Таранчук, голова районної ради Олександр Гурський. Чин освячення споруди здійснив митрополит Луцький і Волинський Михаїл у співслужінні з духовенством району. Оскільки нове приміщення зводили будівельники ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536», то його генеральний директор Ігор Чорнуха вручив голові Ківерцівського районного суду Олександру Костюкевичу символічний ключ.

У новому приміщенні працюватимуть п’ятеро суддів та тридцять працівників апарату. Зауважимо, що лише у вересні 2018-го ДСА розпочала реконструкцію з добудовою адміністративної будівлі суду, і за рік виросла споруда європейського зразка. «Як у кіно», — чути було захоплені відгуки. Наступним, за словами Петра Філюка, буде Горохівський районний суд.

Загалом витратили майже 48 мільйонів гривень. Як зауважив голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, це кошти на реконструкцію, добудову, необхідне облаштування, найсучасніше обладнання, нову техніку.

Приміщення має 4 зали судових засідань, кімнати свідків, адвокатів, захисників, прокурорів. Причому планування таке, що свідки та інші учасники процесу не перетинаються. Якщо у старому корпусі площа кімнати для утримання становила 2 м2 без належних умов, то в новому є камери для підсудних із поділом на чоловічі, жіночі та для неповнолітніх, окремі санвузли для підсудних, санвузол для візочників. Зручні не лише кабінети та зали, а й інші службові кімнати.

Нове приміщення Ківерцівського районного суду обладнане відповідно до державних будівельних норм. На його спорудження витратили майже

48 мільйонів гривень. Як зауважив голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, це кошти на реконструкцію, добудову, необхідне облаштування, найсучасніше обладнання, нову техніку. У суді встановлено уніфіковану систему контролю й управління доступом. Це інвестиція Державного бюджету України в конкретний регіон для забезпечення нормального доступу людей до правосуддя.

— На виконання вимог процесуального законодавства за­ли судових засідань облаштовані системами аудіо- та відео­фіксування судового процесу з використанням програмного забезпечення, яке здійснює аудіо- та відеофіксування (відеозапис) судового процесу, а також проведення судових засідань у режимі відеоконференц­зв’язку, — розповідає начальник територіального управління Державної судової адміністрації у Волинській області Наталія Коцирій. — На виконання вимог Кримінального процесуального кодексу України у залах судових засідань для розгляду кримінальних проваджень встановлені загородження зі скла, які від­окремлюють підсудних від суддів і присутніх громадян.

Ніщо відтепер не нагадує тут про попереднє приміщення, побудоване ще у 1939–му.

— Ківерцівський суд був утворений 28 січня 1940 року, — розповів Олександр Костюкевич, який на посаді голови районного суду з 2009–го. — Технічну документацію виготовлено у 1976 році, будівля добудовувалася, але умови праці не відповідали вимогам. Площа становила 279 м2, нинішня у новому приміщенні — майже 2100 м2. Що називається — відчуйте різницю.

Дотримуватися закону і захищати справедливість закликали новоселів почесні гості. Суддя у відставці, ветеран судових органів Оксана Завидовська–Марчук зауважила, що це нелегка і відповідальна справа, яка вимагає не лише професійних навичок, а найперше — людяності, поваги до інших, порядності, відданого і справедливого служіння Закону. До цього ж закликав і Борис Плахтій — суддя–криміналіст, визнаний професіонал.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel