Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Дай Боже ці свята пересвяткувати, і на другий рік діждати» (Відео)

Магія Різдва.

Малюнок Валентини ПРОТОПОП.

«Дай Боже ці свята пересвяткувати, і на другий рік діждати» (Відео)

Водохрещами завершуються Різдвяні празники, яких так довго чекали

 

 Ще тільки збиралися зателефонувати давній приятельці, привітати далекого родича з Новим роком, а вже й Водохреще. Ще в кутку красується ялинка, яскраво сяють гірлянди, а вже — третій празник у гості, а за ним завершаться святки й почнеться справжній трудовий рік. Знову поспішатимемо, братимемо старт, встановлюватимемо терміни й чекатимемо нового Різдва, щоб звільнитися від тягаря року й оновитися. Час летить…

Знову поспішатимемо, братимемо старт, встановлюватимемо терміни й чекатимемо нового Різдва, щоб звільнитися від тягаря року й оновитися. Час летить…

Магія Різдва. Малюнок Валентини ПРОТОПОП.
Магія Різдва. Малюнок Валентини ПРОТОПОП.

 Пане Час! Чи як ще тебе величати, аби не крутився так швидко, як іграшкова дзига на ялинці? Єдиний, хто не стомлюється… В одній притчі розповідається, як диявол міркував, чим здолати людину, і вигадав відібрати у неї час, щоб нічого не встигала, тоді все зруйнується: сім’я, суспільство, бо людина не матиме коли навіть згадати про Бога. Тож пам’ятаймо: усіх справ не переробити, а в прийдешньому хай у нас завше буде час для найголовнішого.

Руслана ЧАЙКА.

 

А нас на Маланку віншувала «Промінчанка»

Співочий колектив із села Промінь Боратинської ОТГ прийшов у редакцію «Волині» на Багатий вечір із багатим репертуаром. Колядки звучали в жіночому багатоголоссі як перелив різдвяних дзвіночків

«Ой щедрівко-щедрівочко, добра пташко, мила,  ти своєю добротою нас усіх зігріла».
«Ой щедрівко-щедрівочко, добра пташко, мила, ти своєю добротою нас усіх зігріла».

 Семеро симпатичних жінок зголосилися щедрувати цього вечора, а співаків у колективі більше, є й чоловіки. Збираються вони вже третій рік у сільській раді або на пошті, де працює начальником відділення Лариса Казнадзей, адже клуб у Промені не діє — аварійний. Та промінчанки не сумують і всім дарують променистий настрій. Є тут і мама трьох дітей в декреті, з якими ходить на репетиції, вона ж основна затійниця й енерджайзер Людмила Логіна, і співочі Шевчуки — Наталія, Ірина, Альона — мама і дві доньки, основний другий голос колективу у великій пошані — Валентина Бормос.

Збираються вони вже третій рік у сільській раді або на пошті, де працює начальником відділення Лариса Казнадзей, адже клуб у Промені не діє — аварійний.

Їхня гармоністка і художній керівник пані Наталія Мацюняк зізнається, як на початках ходила у кожну хату з гармошкою і закликала: «Ходіть — навчу співати». І таки зібрала чудовий самодіяльний гурт. Крім різдвяного, у них є репертуар на кожне свято і день народження. Люблять як сучасну пісню, так і забуті старі, аби були про головне — любов.

Пісня від «Тріо Мареничів» про три тополі звучала вже після віншування, адже у багатоголосий колектив «Промінчанки» закохуєшся і хочеться слухати ще. Тож якщо прийдуть до вас щедрувати з Променя, сміливо пускайте до хати. Набажають вам повен міх добра!

Лариса ЗАНЮК.

 

На Василя засівав легендарний «Посвіт»

Учасники народної аматорської капели здоровили з Новим роком та Різдвом працівників газети «Волинь»

«Сійся-родися, жито-пшениця... Многих та щасливих літ читачам газети та її творцям!»
«Сійся-родися, жито-пшениця... Многих та щасливих літ читачам газети та її творцям!»

  Цей хоровий колектив щоразу бажаний у нашій редакції. У його репертуарі твори, за якими впізнаєш майстрів. Класичний «Щедрик» Миколи Леонтовича бездоганно вдається лише професіоналам. Таким і є «Посвіт» — і коли виконує патріотичні пісні, і коли йде до людей з колядою. Співають без музичного супроводу, тобто академічно акапельно, тому мусять бути бездоганними. І це їм вдається.

Художній керівник і диригент колективу Алла Гас перейняла керівництво «Посвітом» від засновника, заслуженого працівника культури України Ростислава Кушнірука, він і найстарший у колективі — цьогоріч вже 90 зустрічає, а наймолодший — 47–річний Петро Сачанюк. «Його знайшли в лісі, — сміється пані Алла. — На Вовчаку з повстанськими піснями виступали, і він з якимось колективом, тож зголосився добровільно йти у «Посвіт», а в хорі чоловіки дуже цінні».

 Цей хоровий колектив щоразу бажаний у нашій редакції.

Розповіла й про Анастасію Василівну Яцюк, вона із тих, хто не покидав «Посвіту» від часу його створення. Як художній керівник пані Алла усіх шанує, про усіх знає, декого, каже, треба підбадьорити, когось підтримати, похвалити. «Нічим не можу їх тримати, окрім поваги й любові».

Дивовижно звучала старовинна колядка «Ой там за горою», яку перейняли від хору Верьовки, — дуже глибока, оспівує давні часи ще за князя Володимира. «Хочемо піднімати той старовинний, забутий пласт творів. А різдвяний цикл насичений божественною енергетикою, його легко сприймає слухач. А як є віддача, то колектив окрилюється», — зізналася Алла Гас.

Лариса ЗАНЮК.

 

«Найвище уміння – почати спочатку життя, розуміння, дорогу, себе...»

Перш ніж розпочати нову главу, треба закінчити попередню: скажіть собі, що минуле ніколи не повернеться. Пам’ятайте, що був час, коли ви могли жити без цієї речі або людини, — позбавтеся від цих звичок і уподобань, які досі не можете відпустити. Завершуйте старі розділи вашого життя не через гордість, недієздатність або зарозумілість, а просто тому, що це більше не підходить до формату вашого життя. Зачиніть двері, змініть пластинку, очистіть будинок, струсіть пил! Припиніть бути тим, ким ви були, і станьте тим, хто ви є!

Пауло КОЕЛЬО, бразильський письменник.

 

Календар:

17 січня

Сонце (схід — 8.13, захід — 16.44, тривалість дня — 8.31).

Місяць у Терезах, Скорпіоні. 23 день Місяця.

Іменинники: Артем, Денис, Архип, Панас, Остап, Зосим, Олександр.

18 січня

Сонце (схід — 8.12, захід — 16.45, тривалість дня — 8.32).

Місяць у Скорпіоні. 24 день Місяця.

Іменинники: Григорій, Роман, Аполлінарій, Поліна, Михайло, Хома.

19 січня

Сонце (схід — 8.11, захід — 16.47, тривалість дня — 8.36).

Місяць у Скорпіоні. 25 день Місяця.

Іменинники: Роман, Андрій, Лідія, Домініка, Лаврентій, Іван, Марія.

20 січня

Сонце (схід — 8.10, захід — 16.48, тривалість дня — 8.38).

Місяць у Скорпіоні, Стрільці. 26 день Місяця.

Іменинники: Іван, Опанас.

21 січня

Сонце (схід — 8.09, захід — 16.50, тривалість дня — 8.41).

Місяць у Стрільці. 27 день Місяця.

Іменинники: Григорій, Євген, Василина, Домна, Юліан, Антон, Ілля.

 

«Білий світ – він завжди білий»

Хочеться втішитися словами Василя Стуса, попри безсніжну зиму. 17 січня вшановують преподобного Теоктиста та Зосиму Пустельника, якого вважали покровителем бджіл. Про це і прикмета дня: «Якщо сніг на деревах гілки гне, літом бджоли роїтися будуть». А якщо на небі немає хмар при сильному морозі, така погода триватиме довго

А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Алли Адамської, 17 січня — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно–східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — мінус 3—плюс 3, вдень —0—5 градусів тепла. 18–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно–східний, 3—8 метрів за секунду. Температура повітря вночі — мінус 4—плюс 1, вдень —0—5 градусів тепла. 19–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 0—мінус 5, вдень —0—5 градусів тепла. 20–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 0—мінус 5, вдень —0—5 градусів тепла. 21–го — мінлива хмарність, місцями невеликий мокрий сніг та дощ. Вітер західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — мінус 3—плюс 2, вдень — 0—5 градусів тепла. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 17 січня було 1993 року — плюс 10, найхолодніше — 1963–го — 25 градусів морозу.

У Рівному 17–21 січня без опадів. Температура повітря 17–го — мінус 2 — плюс 1, 18–го — мінус 4 — плюс 2, 19–го — від -3 до 0 градусів, 21–го — мінус 3 — плюс 2 градуси тепла.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel